I de senare uppdaterade versionerna av programvaran i iPhone, har det uppkommit en varningstext i ett avsnitt som handlar om radiofrekvensexponering. Texten beskriver att iPhone har testat sina telefoner och uppfyller riktlinjer för vilket SAR-värde som är tillåtet. Men man tillägger och uppmanar sina användare att hålla iPhone-telefonen minst 10 mm från kroppen. För att hitta denna textrad går man via inställningar, allmänt, om och villkor. Längs ner hittar man informationen om radiofrekvensexponering.

Det är säkert inte många som känner till texten och man kan fråga sig varför telefontillverkaren uppmanar användaren till detta avstånd?
Enligt TV-programmet The Truthseeker på den ryska TV-kanalen RT, kan en anledning vara att man vill friskriva sig från det ökade antalet stämningar från privatpersoner i USA. Vissa menar att skadorna vid användning av mobiltelefoner kan bli ett lika stort stämningsärende som när tobaksbolagen tvingades betala ut ersättningar för de skador som rökningen orsakat befolkningen.

Den finske forskaren och professorn Dariusz Leszczynski har i flera år försökt slå larm om den bristande strålningssäkerheten. Vid årsskiftet 2013-14 fick han sparken från STUK, den finska strålsäkerhetsmyndigheten där han framgångsrikt arbetat i nästan 22 år. Professorn själv menar att det ligger en censurering bakom hans entledigande.

Enligt inslaget i The Truthseeker är många av de studier som telefontillverkarna själva lyfter fram för att belägga telefonernas ofarlighet, i själva verket betalda av industrin. Flera oberoende studier har visat precis det motsatta, att mobiltelefoner kan orsaka stor skada.
Doktor Devra Davis förklarar att när en oberoende studie presenteras, attackeras den ofta av industrin i olika steg. Först ger man sig på den enskilde forskaren genom att försöka ta bort forskningsanslagen. Om inte detta fungerar, anlitar industrin en egen forskare som kommer fram till motstridiga uppgifter till den oberoende publicerade studien. På så sätt lyckas man skapa en förvirring kring frågan och ett s.k. war-gaming scenario.

Läs mer:

Inslaget i RT:
http://rt.com/shows/the-truthseeker/cell-phone-brain-tumors-471/

Finsk forskare och professor fick sparken efter att ha larmat om strålningens farlighet
http://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2014/01/30/censorship-of-science-at-stukfinland-ministry-doesnt-care/

https://www.facebook.com/Between.A.Rock.and.A.Hard.Place

En svensk organisation med fokus på strålsäkerhet:
https://www.stralskyddsstiftelsen.se/

Amerikanska myndigheten som ska kontrollera säkerhet, ledd av en lobbyist för telefonindustrin:
http://www.fcc.gov/what-we-do

http://www.fcc.gov/leadership/tom-wheeler

Övrigt:
https://www.huffpost.com/entry/cell-phones-brain-cancer_b_3232534

2op.se, Är iPhones varningstext ett svar på väntade stämningshot?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här