Seriekopplade väckarklockor från fotändan av sängen ut i korridoren, som en efter en börjar låta, skramla och ringa med fem minuters mellanrum från klockan 06:30 tills den sista terroristen sätter i den verkliga stöten klockan 07:00. Oljudet går igenom märg och ben till B-människan kapitulerar. Varje dag är som en måndagsmorgon.

B-människorna går omkring i dvala långt in på förmiddagen, medan A-människorna studsar upp ur sängen när tuppen gal och hinner med att både duscha och läsa tidningen innan de är på jobbet pigga och alerta som vanligt. Skillnaderna är stora. Båda är trevliga sorters människor, men de bor på varsin planet.

Sömnforskaren och professorn vid Universitetet i Bergen i Norge, Ståle Pallesen, har mycket empati för B-människorna. Kanske inte så konstigt. Han är ju en själv.

“Det är på arbetsplatsen och i skolan som B-människorna blir extra synliga där de sitter med sina ögonlock halvt stängda fram till närmare 11 på förmiddagen, trots många koppar kaffe. Hjärnan hänger helt enkelt inte med. Orsaken är enligt sömnforskaren att B-människor har en fördröjd dygnsrytm, något som inte gäller A-människor.”

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här