Seriekopplade väckarklockor från fotändan av sängen ut i korridoren, som en efter en börjar låta, skramla och ringa med fem minuters mellanrum från klockan 06:30 tills den sista terroristen sätter i den verkliga stöten klockan 07:00. Oljudet går igenom märg och ben till B-människan kapitulerar. Varje dag är som en måndagsmorgon.

B-människorna går omkring i dvala långt in på förmiddagen, medan A-människorna studsar upp ur sängen när tuppen gal och hinner med att både duscha och läsa tidningen innan de är på jobbet pigga och alerta som vanligt. Skillnaderna är stora. Båda är trevliga sorters människor, men de bor på varsin planet.

Sömnforskaren och professorn vid Universitetet i Bergen i Norge, Ståle Pallesen, har mycket empati för B-människorna. Kanske inte så konstigt. Han är ju en själv.

“Det är på arbetsplatsen och i skolan som B-människorna blir extra synliga där de sitter med sina ögonlock halvt stängda fram till närmare 11 på förmiddagen, trots många koppar kaffe. Hjärnan hänger helt enkelt inte med. Orsaken är enligt sömnforskaren att B-människor har en fördröjd dygnsrytm, något som inte gäller A-människor.”

Olika gener
Det finns många teorier kring ”A- och B-fenomenet”, men de flesta forskare är överens om att A- och B-människor på gruppnivå har olika genetiska variationer, till exempel när det handlar om de så kallade klockgenerna. Dygnsrytmskärnan (nucleus suprachiasmaticus, hjärnans inre klocka), som är belägen i hypothalamus och består av cirka 20 000 nervceller, är avgörande för huruvida du är en A- eller B-människa. Kärnan styr dygnsrytmen bland annat genom kroppstemperaturen.

”Vi ser att A-människor har sin lägsta temperatur tidigare på natten än genomsnittet. Och har en normal temperatur när de vaknar utvilade och nöjda. B-människor har sin lägsta temperatur senare på natten och vaknar vanligtvis ganska sömndruckna. Särskilt när de inte får sova så länge de vill!”

”Dessutom tar dygnsrytmskärnan via synnerven emot ljussignaler, något som i hög grad påverkar vår dygnsrytm. Det innebär att det är möjligt att gradvis ’omvända’ en B-människa med hjälp av ljusterapi, men det gäller att ha god kunskap om vad man sysslar med”.

Används det fel kan ljusterapin skapa en ännu mer extrem B-människa, förklarar Pallesen, som jämför det att vara B-människa med en person som har en konstant mild variant av jet-lag.

”Det låter inte särskilt bra och det är det inte heller när en B-människa sätter sig bakom ratten klockan 06.30. Vissa forskare jämför en sådan bilförare med en som kör berusad!”

I USA har man gjort en djupdykning i olycksstatistiken. Inte oväntat ligger B-människor i topp jämfört med morgonmänniskor. Det gäller även för olyckor på arbetsplatsen. B-människor är de som snubblar på sina egna fötter eller klämmer fingrarna innan lunchdags.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här