Sedan början på Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har alltfler sanktioner införts av bland annat EU och USA för att försöka skada den ryska ekonomin och den ryska krigsförmågan. Eftersom Ryssland är en stor råvaruexportör, främst av olja, så har diverse sanktioner införts mot den ryska oljeexporten, däribland förbud för export av teknologi för utvinning av olja och gas, sanktioner mot personer som underlättar transporten, försäljning och försäkring av ryska oljeprodukter om de inte säljs under det satta pristaket. Totalt sett har dock en majoritet av världens länder inte gått med på att införa sanktioner mot Ryssland.
Under 2023 har nästan hela ryska oljeexporten gått till Kina och Indien, som delvis också har sålt vidare produkterna, bland annat till Europa. Ryssland var snabba med att hitta nya rutter och köpare för sina varor, bort från Europa. Detta är inte förvånande eftersom behovet av olja i världen inte minskat, så allt sanktionerna gjorde var att förändra de globala handelsrutterna. Det har givetvis kostat Ryssland en del, men allra mest Europa som inte längre kan köpa ryska olje- och gasprodukter till låga priser. Det är troligtvis den största enskilda faktorn till den höga inflationen i Sverige och övriga Europa under året.
Totalt sett så tjänar Ryssland trots sanktionerna mer på sin oljeexport nu än före kriget. De säljer mindre olja men tjänar mer på exporten p.g.a. att energipriserna gått upp. Enligt Bloomberg var Rysslands nettoinkomst från oljan bara för oktober 11,3 miljarder dollar. Att sanktionerna skulle ha den effekten borde man kunnat räkna ut.
Källa: zerohedge.com
Källa: euractiv.com
Källa: naturalnews.com
Källa
Bilden som visar hur Ryssland gör narr av sanktionerna