Bisfenol A, den endokrinstörande plastförening som har rönt mycket uppmärksamhet för dess utbredning i nappflaskor och vattenflaskor är betydligt vanligare i en ännu mer utbredd typ produkter: konserverad mat och dryck.

Nästan alla av konservburkar på marknaden är på insidan försedda med ett plastlager som innehåller bisfenol A, och har detta har pågått sedan 1940-talet. Detta material är tänkt att förhindra metallen i burken från att påverka smaken på maten. Ännu viktigare är att förhindra föreningar i maten från att reagera med metall och på så sätt göra maten oätlig.

Exponeringen från denna källa är mycket mer omfattande än från plastflaskor, säger Shanna Swan vid University of Rochester i New York. Det är känt att bisfenol A läcker från konservburkar till mat och används i nästan alla konserver, nästan alla personer konsumerar sådana produkter regelbundet.

Det är känt att bisfenol A efterliknar östrogen och att störa det stör det hormonella systemet, studier har kopplat det till ökade risker för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. I januari erkände Food and Drug Administration (FDA) för första gången att ”viss oro” existerar över dess kemiska effekter.

Nyare fynd är ännu mer oroande och visar på att kemikalien kan påverka ”Epigenetiska förändringar,” ändra sättet på hur kroppens gener uttrycks på ett sätt som kan föras vidare till en utsatt persons barn och barnbarn. En av dessa förändringar tar bort kolföreningar som hindrar DNA från att påverkas av östrogen. Enligt Yale University-forskaren Hugh Taylor innebär detta att bisfenol A kan höja effekten av naturligt förekommande östrogener som de i soja och öka en persons risk för bröstcancer samt andra sjukdomar.

”Det har permanenta och varaktiga effekter,” säger Taylor. ”Exponeringen hos vuxna är oroväckande, men jag tycker att exponeringen hos foster än mer oroväckande.”

”Jag säger till mina gravida patienter att undvika produkter som innehåller bisfenol A. Även en sporadisk exponering under graviditeten kan ge bestående skador.”

Originalartikel

Källa: http://www.reuters.com/article/idUSTRE65824H20100609

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här