Genom åren har vi blivit överrösta med det dystopiska scenariot om att robotar och artificiell intelligent inom en snar framtid kommer att ta över jorden. Detta började man kabla ut redan på 1950- och 1960-talet. Vidare lade regeringar världen över ner otroligt mycket pengar och resurser i ämnet under 1970- och 1980-talet för att därefter falla i dvala under den omtalade AI-vintern, som ägde rum under 1990-talet. Denna dvala varade fram till 2007/2008 och det var här man istället började utveckla machine learning istället för just artificiell intelligens. Och det var då teknikutvecklingen började ta fart på riktigt!
Nu befinner vi oss i en världssituation där digitala tjänster och produkter kommit långt och i skrivande stund hyllas framförallt ett chattverktyg till skyarna och sägs vara the next big thing som kommer att revolutionera och förändra mycket. Det talas högt och lågt om detta ämne, både i positiv och negativ benämning. För hur påverkar egentligen ett sådant verktyg människan i sig?
Jag är en stor förespråkare av teknikutveckling och digitala verktyg, och använder själv en mängd olika smarta lösningar för att ta mig framåt i mina arbetsuppgifter under veckodagarna. Dock är det viktigt att lära sig och förstå hur dessa fungerar och hur man kan applicera dem så att arbetet blir effektivt samtidigt som man utvecklas som individ, både privat och professionellt. Vilka fördelar finns och vilka risker finns? Det är viktigt att inte bli lat bara för att en maskin kan göra jobbet åt en.
I Jacob Nordangårds senaste bok ”Den digitala världshjärnan” lotsas man pedagogiskt fram i hur allt hänger ihop, vilka som är med och skapar tekniken och hur nuläget ser ut. Nordangård ger oss en tydlig bild om varför man vill implementera artificiell intelligens så snabbt som möjligt och vilka risker en enda stor global databas som samlar in alla människors data kan leda till. Nordangårds som alltid tydliga sätt att ge tillräcklig med information för att ge läsaren förståelse sammanfattar en övergripande helhet utan att det blir vare sig tungt eller svårsmält.
”Den digitala världshjärnan” är hittills det bästa författaren släppt. Den digitala tekniken kommer vara svår att ducka vare sig man vill det eller ej. Med hjälp av Nordangårds bok kommer du få tillräckligt med kunskap för att förstå vilka risker som finns och vidare vilka verktyg du kan använda utan att förlora din personliga integritet eller skada mänskligheten på sikt.
För att förstå vart vi är på väg så krävs det att vi samlar in kunskap om nuläget – att börja med att läsa ”Den digitala världshjärnan” är ett givet första steg.
Martin Nilsson
www.skrpt.se