Nyligen släppte Reportrar utan gränser sin årliga rapport om pressfrihetens tillstånd i världen. Den avslöjar regimers censur av obekväma åsikter, och visar att Internet blir en allt mer kontrollerad plats med risk för censur på internet.
År 2003 hade Kina, Vietnam och Maldiverna fängslat personer som uttryckt obekväma åsikter på internet. Idag har andra länder följt efter. I Iran – som förbjudit bland annat material som behandlar kvinnors rättigheter – har många bloggare frihetsberövats. En användare i Libyen som gjorde sig lustig över president Khadaffi på Internet bestraffades med 18 månaders fängelse. Ett annat land som utmärker sig är Tunisien. Samtidigt som FN höll konferens i Tunis om Internets framtid, satt en inhemsk advokat fängslad för att ha kritiserat myndighetskorruption i ett nyhetsbrev.
Men hur har regimerna lyckats utveckla tekniskt avancerade kontrollsystem på bara några år? De har fått hjälp. Västvärldens, främst amerikanska företag säljer produkter som hjälper Kina att filtrera internet och fängsla medborgare som inte följer de strikta reglerna för digitalt uppförande. Reportrar utan gränser tar fasta på dessa ”etiska misstag”, och nämner företag som Yahoo! och Cisco Systems. De har utvecklat den infrastruktur som gör det möjligt för kinesiska myndigheter – och 40 000 särskilda Internetpoliser – att filtrera bort obvekväma sajter, typ Amnesty och New York Times, och spåra dem som upprepar otillåtna sökord, typ ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter”. Hittills har 62 personer fänglats.
Nu låter sig andra diktaturer inspireras av Kina, hävdar Reportrar utan gränsers. Burma har installerat en övervakningsapparat som bland annat registrerar vilka adresser som landets Internetkafé-besökare uppsöker. Teknologin kommer även i detta fall från ett amerikanskt företag. Censurverktygen i Tunisien såldes av amerikanska Secure Computing. Och nu börjar Kina dessutom sprida sin införskaffade och beprövade teknik. Zimbabwe, Vitryssland och Kuba ska, enligt Reportrar utan gränser, vara intresserade av att importera. (Kuba har annars utvecklat ett alternativt, betydligt billigare system för att kväva fri opinionsbildning – den som inte har ett tillstånd från partiet blir utan dator och uppkoppling.)
Reportrar utan gränser riktar även kritik mot EU och USA. Organisationen ogillar att internetleverantörer, enligt EU-lagstiftning, snart kan tvingas arkivera sina kunders digitala förehavanden, vilket skulle ”underminera internetanvändarens rätt till anonymitet”. Dessutom poängterar Reportrar utan gränser att EU har överlämnat censurbeslut till just internetleverantörer, vilket skapar ”ett privat rättsväsende”, där teknikern ersätter domaren. Vad gäller USA så tycker sig Reportrar utan gränser se att myndigheterna sänder ”tvetydiga signaler” genom att filtrera bibliotekens internetåtkomst och underlätta övervakning av meningsutbyten i chattrum och via e-post.
Ladda ned hela rapporten (PDF)
http://www.rsf.org/IMG/pdf/report.pdf
Läs rapporten i sammanfattning:
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=17084
Reportrar utan gränsers webbplats:
Källor: Flashback.se