I en del europeisk media framställs Obama som en snäll liberal som hålls som gisslan av elaka republikaner. Ett av de grövsta exemplen på denna missvisande utsaga stod det rikstäckande tyska nyhetsmagasinet Tagesschau för i nyårshelgen.

I Sverige har man sedan länge samma tongångar. En relativt sanningsenlig ledarartikel i Expressen sticker förvisso ut med sin ärlighet. Fast de, i det här fallet ledarskribenten i fråga, säger det inte rakt ut: Obama gör vad Hitler gjorde.

En av Obamas medarbetare, som följt med honom på arbetssemester i Hawaii, sa i samband med att Obama skrev under den så kallade National Defense Authorization Act (NDAA) på nyårsafton, att Obama inte kommer att hinna med att jobba så mycket med kongressen under det kommande året, eftersom han måste kampanja och i övrigt resa en hel del. Så landet kommer att styras med hjälp av diktat, eller executive orders som man mer artigt uttrycker det.

I viss omfattning tillåter det amerikanska systemet att en president ger sådana direkta order, men bara under en begränsad tid, så att kongressen senare kan kolla legaliteten i dessa.

Detsamma gäller vid krig. En amerikansk president kan kriga i 60 dagar utan kongressens krigsförklaring, men sedan ska en sådan till. Obama struntade i det i fallet med Libyenkriget. I Sverige röstade en rörande enig riksdag istället för detta vansinniga krig, kanske delvis för att kunna sälja JAS-plan, men främst för att följa konsensus i västvärlden. Våra gamla vänner i Nordafrika hade nu hastigt och lustigt blivit diktatorer.

Utöver missbruket av executive orders har Obama utökat användandet av signing statements, ett annat antikonstitutionellt tilltag från Bush-tiden som han anammat. Märk väl att det här är precis de saker som han var emot i sin valkampanj.

Det kanske mest berömda fallet av vad en del som missat vad Obama faktiskt är, nu betraktar som ”svek”, är att han tillåter att de vansinniga metoderna som användes mot ”illegal combatants” på Guantanamo-basen i Kuba nu kan användas mot amerikaner i USA. All rättssäkerhet sätts ur spel. Och kom inte och säg att det handlar om att enbart förfölja muslimer. Det är en del av det, men det handlar lika mycket, eller mer, om att kunna ge sig på alla som utgör någon form av opposition. Vad händer med den fria debatten i ett land, om man vet att presidenten har rätt att kidnappa en och spärra in en på livstid, utan rättegång eller ens en förklaring till varför? Nästa steg är att börja med riktade mord på oliktänkande (eller rättare sagt: tänkande) människor i det egna landet och runtom i världen.

Vi i Sverige bör vara mycket rädda för vad som nyss skett. När Bush tog de första stapplande stegen mot diktatur direkt efter 11 september följde Sveriges regering med omedelbart, utan debatt eller ens lagstiftning. Två egyptiska medborgare utvisades från Sverige, så att — inte trots att — de skulle kunna torteras. Detta kan nu Obama beordra att amerikaner utsätts för — de kan nu skickas ur USA för att kunna torteras bättre. Tror du att Beatrice Ask och Reinfeldt ens kommer att försöka hindra att svenskar drabbas på samma sätt?

Politiska mord har Obama redan utfört: i 5700 fall, om man bara räknar de som skett med hjälp av drönare. Det mest berömda fallet var mordet på Khaddafi. Till och med amerikanska medborgare har redan bragts om livet utanför USA; i ett fall mördade man planlagt och medvetet en 16-årig pojke. Nu kan detta alltså ske i USA. Och varför inte snart också i Sverige? Kan vi säga nej om Obama vill skjuta lite svenskar? Kommer regeringen att höja rösten, eller agerar de som de gjorde med Hitler under andra världskriget?

Hitlers Ermächtigungsgesetz anno 2011-2012
En av lagens paragrafer gör det lagligt för militären att spärra in amerikanska medborgare på obestämd tid, utan rättegång eller att det sker i laga ordning (due process – i enlighet med det fjärde tillägget till den amerikanska konstitutionen) om personen är ”del av eller på allvar” stödjer en grupp som är i krig med USA eller en ”annan ansluten makt”. Obama gjorde ett signing statement där han skrev att han har vissa ”reservationer mot vissa delar av lagen som angår omhändertagande, förhör och åtal av misstänkta terrorister”. Han syftar på stycke 102