Över 50 % av Sveriges befolkning har övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndigheten. Bland barn ligger det på ca 22-25 % visar en studie från WHO. Detta är ett ökande hälsoproblem där fler av oss spenderar mer tid stillasittande framför våra skärmar än att göra det våra kroppar är gjorda för – Att röra sig. Vad vi äter spelar också stor roll i detta och många forskare menar att sockret är en stor bov.

Vi alla vet att för mycket socker inte är bra för oss, men ändå äter vi massvis med godis och dricker läsk. Att vi gör det beror på att när vi äter socker så utsöndras lyckohormonerna endorfin och dopamin. Såklart att det gör det svårare att låta bli. Sedan är det också så att socker inte bara finns i godis och läsk, det gömmer sig även i vanliga livsmedel som juice, dressing och fruktyoghurt. Så även om du låter bli chokladen är det svårt att hålla sig undan från socker helt och hållet. Men förutom lyckohormonerna, hur reagerar kroppen?

Hjärnan trubbas av
Det finns ingen vetenskaplig term som heter ”sockerberoende”, men många idag kallar sig det. Du mår bra av att äta sockret men ju mer socker du äter desto mer kommer du behöva inta för att få samma stimulans. Belöningssystemet blir, som med andra droger, avtrubbad och vill hela tiden ha mer.

Läs mer på nyadagbladet.se, Det händer med kroppen när du tillgodoser sötsuget

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här