Adam Curtis film HyperNormalisation handlar om att sedan 1970-talet har regeringar, finansmarknaden och tekniska utopister gett upp på den komplexa ”verkliga världen” och byggt en enkel ”falsk värld” som drivs av företag och hålls stabil av politiker.

Termen ”hypernormalisation” är hämtad från Alexei Yurchak bok Everything was Forever , Until it was No More: The Last Soviet Generation [2006]. Boken handlar om livets paradoxer i Sovjetunionen under de 20 år innan det kollapsade. En professor i antropologi vid University of California, Berkeley, menar att alla visste att systemet skulle misslyckas, men eftersom ingen kunde föreställa sig något alternativ till status quo, var politiker och medborgare accepterande till att upprätthålla ett skenet av ett fungerande samhälle. Med tiden blev denna villfarelse en självuppfyllande profetia och ”fakeness” accepterades av alla som det verkliga, en effekt som Yurchak kallas ”hypernormalisation”.

thoughtmaybe.com

7 KOMMENTARER

 1. En film på 2 timmar och 46 minuter innebär bara en sak. Dåliga argument som man försöker övertala med.

  • Testa Adam Curtis ”The Century of the self”, även den en fenomenal historiebeskrivning.

   • 3 timmar och 54 minuter innebär att de är en övertalningsfilm då de som finns på vaken.se är av den typen. Har sett en drygt två timmars video om Illuminati och NWO och det var bara en rad personer som talade om det men bevis på saken fanns det inte en skymt av.

    • Ingen av Adam Curtis filmer handlar om något som du kallar ”Illuminati” eller ”NWO”. Det får du nog leta efter någon annanstans. Dessa produktioner lägger dock grunden till en alternativ syn på vår moderna historia. Hur vi blev konsumenter istället för vanliga medborgare m.m. Läs om adam curtis och vad han gjort, samt kolla trailers för filmerna. Båda är BBC produktioner.

     • Filmen handlar om Freuds teorier om det undermedvetna och självförverkligandet som ett medel att nå ekonomisk utvecklig och kontroll av befolkningen.

      Just kontroll av befolkningen håller jag aldrig med om då det är svårare än man tror.

      Skulle det stämma är även alla på vaken.se med i kontrollen av befolkningen för även här framhålls olika metoder för självförverkligande.

     • Ok! Du håller ej med om det för du tycker det är för svårare att genomföra än du tror är möjligt.

     • Är du kontrollerat. Ja eller nej. För ditt svar visar om det är lätt eller svårt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här