Miljöföroreningar av per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) kan ha överskridit vad naturen och människan tål, misstänker forskare. Nu finns PFAS i regnvatten över hela planeten och det ger infertilitet. Miljöföroreningen som är människoskapad förekommer i bla elektronik, pizzaförpackningar, kosmetika och stekpannor.
Forskare upptäckte nyligen de giftiga kemikalierna i regnvatten och även på avlägsna platser som den tibetanska platån och Antarktis. Forskaren Ian Cousins säger till AFP att det inte finns någon plats på jorden där regnet är säkert att dricka enligt de mätningar som gjorts.
Ian Cousins som är stationerad på Stockholms Universitet säger att kemikalierna nu är så långlivade att de kanske aldrig försvinner från planeten. Därför kallas de för evighetskemikalier (forever chemicals). Vi har passerat vad forskare kallar den planetära gränsen för nivåer av dessa eviga kemikalier, tror forskarna.
Cousins säger att baserat på de senaste amerikanska riktlinjerna för PFOA (en typ av PFAS) i dricksvatten, skulle regnvatten överallt bedömas som osäkert att dricka på grund av gifthalterna.
Evighetskemikalier ger eviga hälsorisker
Hälsoriskerna med att exponeras för dessa ämnen har det forskats flitigt på, enligt Euronews. Forskare säger att de kan kopplas till infertilitet, ökad risk för cancer, nedsatt immunförsvar, fetma, sköldkörtelskador och utvecklingsförseningar hos barn.
PFAS är människotillverkade ämnen som tillsätts och det betyder att dessa också kan uteslutas ur elektronik, matförpackningar, kosmetika, köksredskap (stekpannnor etc), brandskum och toalettartiklar. Det är industrins ansvar, anser dr Jane Muncke, chef på The Food Packing Foundation i Zürich.
Läs mer på newsvoice.se