Något som följt i digitaliseringens spår är digitala valutor som är helt baserade på kommunikation över internet. Den överlägset mest kända är förmodligen Bitcoin, en valuta som växt stort i popularitet de senaste åren, men också kritiserats för att vara instabil och osäker. På den senaste tiden har nyheter kommit om att andra aktörer, däribland både Facebook och även EU, har visat intresse för att skapa kryptovalutor.

Facebooks nya valuta
Facebook har meddelat att de har som mål att skapa en valuta vid namn Libra, som ska vara tillgänglig för alla deras 2,5 miljarder användare. Det skulle innebära ett system liknande svenska Swish i vilket användare kan genomföra transaktioner mellan varandra. Förslaget har kritiserats för att det bland annat riskerar att slå ut mindre valutor och instabila valutor när människor istället kan ta del av ett internationellt system av transaktioner. Det skulle kunna orsaka stor ekonomisk skada för små länder med sårbara ekonomier. Samtidigt kan detta vara till stort intresse för någon som är intresserad av att handla digitala valutor och göra investeringar.

EU:s reaktion
EU har visat ett intresse för att inte bara kritisera Facebooks planer utan även försöka konkurrera mot dem. Reuters har kommit över uppgifter som säger att EU:s medlemsländer med ordförandelandet Finland i spetsen, vill att ECB, den europeiska centralbanken, ska försöka skapa sig en egen kryptovaluta för att på så sätt störa ut Facebooks planer.

Planer har funnits sedan 2016 på att skapa en svensk e-krona. En skillnad som skulle skapas med en eventuell e-euro är det att euron kommer vara global och länka samman ekonomier. Det kan skapa en större internationell stabilitet men som tidigare sagt skada små och instabila ekonomier.

På det relativt nyligen hållna G7-mötet diskuterades Facebooks planer. Man menade att en cybervaluta från en stor privat aktör kunde vara farligt och riskabelt. EU:s medlemsländer verkar för det mesta i ett demokratiskt syfte som ska värna om medborgarnas bästa. Många oroar sig för att Facebooks cybervaluta kommer möjliggöra bland annat penningtvätt, samt gagna storföretag så som Facebook själva utan att se till privatpersoners rättigheter, något man alltså hoppas att EU ska kunna göra.

Flertalet stora företag har varit involverat i skapandet Libra, men allt eftersom skepsisen har växt har många företag också dragit sig ur, bland dessa amerikanska jättar som Mastercard och Paypal, vilka är tunga namn inom fintechbranschen. Ett bolag som däremot fortfarande håller sig kvar i projektet är svenska uppstickaren Spotify.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här