En nyligen släppt finsk studie har funnit ett samband mellan woke-ideologi och ökade fall av ångest och depression.
Uppkomsten av diskursen kring kritisk social rättvisa har väckt diskussioner i Finland under de senaste åren. Dock har empiriska data om dess förekomst och effekter saknats. Med det skapade studieförfattaren och psykologidoktorn Oskari Lahtinen från Åbo Universitet i sydvästra Finland ett verktyg för att bedöma attityder till kritisk social rättvisa och utforska deras implikationer.
”Denna debatt var till stor del utan data och det kunde därför anses vara en värdig fråga att undersöka hur vanliga dessa attityder är. Det fanns inget tillförlitligt och giltigt instrument innan studien för att bedöma omfattningen och förekomsten av dessa attityder i olika populationer, så jag satte mig för att utveckla ett,” förklarade Lahtinen.
Studien, med titeln ”Konstruktion och validering av en skala för bedömning av attityder till kritisk social rättvisa” och publicerad i Scandinavian Journal of Psychology, innefattar två faser.
Under den initiala fasen analyserade Lahtinen akademiska artiklar om feminism, ras och LGBTQ+-frågor för att formulera testfrågor relaterade till övertygelser om systematiskt förtryck. Testet gavs till 851 universitetsstudenter och fakultet från Åbo Universitet, andra finska universitet och allmänheten.
I den andra fasen finslipade Lahtinen skalan och lade till fler frågor baserade på de initiala resultaten. Lahtinen genomförde sedan en rikstäckande undersökning med över 5 000 deltagare genom Helsingin Sanomat, Finlands största tidning, för att nå en bred tvärsnitt av den finska befolkningen.
De 5 851 deltagarna ombads utvärdera sitt medgivande eller motsättning till påståenden som ofta förknippas med wokeism, såsom övertygelser om rasmässiga inkomstskillnader och transpersoners rättigheter. Lahtinen utvecklade denna sjupunkts skala, känd som skalan för attityder till kritisk social rättvisa:
• Om vita människor i genomsnitt har en högre inkomst än svarta människor, beror det på rasism
• Universitetets läslistor bör innehålla färre vita eller europeiska författare.
• Mikroaggressioner bör ofta och aktivt utmanas.
• Transkvinnor som tävlar med kvinnor inom idrott bidrar inte till kvinnors rättigheter. (omvänd bedömning)
• Vi behöver inte prata mer om färgen på människors hud.
• En vit person kan inte förstå hur en svart person känner lika väl som en annan svart person.
• En medlem av en privilegierad grupp kan anamma drag eller kulturella element från en mindre privilegierad grupp. (omvänd bedömning)
”Woke”-deltagare har högre nivåer av ångest och depression
Deltagare som starkt stödde woke-ideologi rapporterade högre nivåer av ångest och depression. Studien noterade dock att denna koppling var mer direkt relaterad till politisk orientering än till attityder om kritisk social rättvisa ensamt.
Studien fann även märkbara skillnader över demografiska och sociala grupper. Kvinnor och personer med vänsterpolitiska kopplingar var mer benägna att stödja dessa åsikter, medan män och de som var allierade med högerpolitik visade lägre samtycke.
naturalnews.com, Finsk studie finner samband mellan wokeism och högre nivåer av ångest och depression