Ny forskning publicerad i den referentgranskade tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) avslöjar att flaskvatten kanske inte är så hälsosamt och rent som påstås på grund av förorening med mikroplaster.

Forskare från Columbia University och Rutgers University fann att den genomsnittliga vattenflaskan som säljs i livsmedelsbutiker innehåller nästan 250 000 fragment av skadliga nanoplastpartiklar, som är så små att de är osynliga för blotta ögat.

”För referens är det 25 400 mikron på en tum,” förklarar The New Americans Veronika Kyrylenko, och påpekar att nanoplasterna är mindre än en mikron i storlek. ”Ett enskilt mänskligt hårstrå är ungefär 83 mikron brett”.

Exponering för mikroplaster kopplas till oxidativ stress, inflammation och immunfunktionsstörningar

Relaterad forskning publicerad förra året i The Lancet tillför till dessa senaste rön genom att den fann att mikroplaster är högst giftiga för människokroppen.

Exponering för mikro- och nanoplastpartiklar visade sig framkalla skadliga hälsoeffekter, inte minst inklusive oxidativ stress, inflammation, immunfunktionsstörningar, förändrad biokemisk och energimetabolism, nedsatt celltillväxt, störda mikrobiella metaboliska vägar, onormal organutveckling och carcinogenicitet, vilket betyder att de orsakar cancer.

Plast i allmänhet är särskilt giftigt på grund av dess icke-nedbrytbara natur. Ju mer plast en person oavsiktligt konsumerar genom kontaminerad mat och dryck, desto mer ackumuleras plasten i kroppen.

Mikroplaster, som är större än nanoplastpartiklar, tenderar att ackumuleras i blodet, hjärtat och lungorna i människokroppen. Det är också en utmaning att avgifta dem, vilket är anledningen till att experter alltmer råder allmänheten att undvika plastflaskor och behållare så mycket som möjligt.

Istället för att köpa plastvattenflaskor kan en person istället köpa en återanvändbar flaska av glas eller rostfritt stål och fylla den med renat vatten som filtrerats hemma. Det rekommenderas också att aldrig värma mat eller vätskor i plast- eller Styrofoambehållare.

International Bottled Water Association (IBWA), en branschorganisation som representerar flaskvattenindustrin, motsätter sig naturligtvis all denna nya forskning om mikro- och nanoplast.

”Mediarapporter om dessa partiklar i dricksvatten gör inget annat än att onödigt skrämma konsumenterna”, säger IBWA, och uppmanar allmänheten att förbli lugna och fortsätta dricka flaskvatten oavsett vad vetenskapen säger.

IBWA citerade också forskning från Världshälsoorganisationen (WHO) som hävdar att de tillgängliga bevisen är för knapphändiga för att dra fasta slutsatser om säkerheten med att konsumera flaskvatten.

Enligt WHO kan ”inga negativa hälsoeffekter dras” från att äta eller dricka livsmedel eller drycker som innehåller mikro- eller nanoplast, en ståndpunkt som IBWA också håller.

WHO medger dock att förorening från mikro- och nanoplastpartiklar fortfarande kan skada människors hälsa, inklusive genom att främja tillväxten av giftiga mikroorganismer, även kända som ”biofilmer”, på plastpartiklar.

”Möjligheten till berikning av antimikrobiella resistensgener i MP-associerade biofilmer och rollen för NMP som vektorer för patogener och kemikalier bör studeras vidare”, skrev WHO, och uppmanade till mer forskning i ämnet.

”Även om de begränsade data ger lite bevis för att NMP har negativa effekter på människor, finns det en ökande allmän medvetenhet och en överväldigande konsensus bland alla intressenter om att plast inte hör hemma i miljön”.

”Att se på bilder från FN-, klimat-, WEF-möten, med allt flaskvatten av plast, kan det förklara storhetsvansinne som deltagarna lider av”, skämtade en kommentator om den nya forskningen.

Den globala livsmedels- och dryckeskedjan är genomsyrad av plastkontaminering.

naturalnews.com, Flaskvatten visade sig innehålla alarmerande nivåer av plastpartiklar, mikroplaster

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här