Precis när du trodde att klimatförändringskabalens vansinne inte kunde bli värre, kommer Europeiska kommissionen med ett förslag om att begränsa reparationer på fordon som är äldre än 15 år. Detta skulle i princip tvinga människor att köpa nya bilar istället för att underhålla de befintliga och sätta bilreparations- och begagnad bilförsäljningsindustrin i fara.

Förslaget kommer från Europeiska kommissionen och har ännu inte ratificerats. Det syftar till att fasas ut äldre fordon till förmån för nyare modeller i syfte att skydda miljön. Det introducerar begreppet ”restfordon”, vilka är de som upplever haverier relaterade till stora delar som växellåda, chassi, motor, bromsar eller ratt och som är äldre än 15 år.

Förordningen beskriver också specifika omständigheter under vilka en bil kan anses vara rest eller tekniskt oreparerbar, såsom att vara nedsänkt, bränd, svetsad eller skuren, eller att inneha tekniska defekter som inte kan återställas. När en bil har fått etiketten ”rest”, kan den inte genomgå betydande reparationer och kan inte säljas vidare; den kan endast skrotas. En av de mer kontroversiella aspekterna av förslaget är att fordon som behöver stora delar utbytta eller vars reparationskostnader överstiger deras marknadsvärde också kan klassificeras som rest.

Detta ligger i linje med Europeiska unionens ambitiösa program ”Fit for 55”, som syftar till att minska direkta transportutsläpp från deras nivåer 1990 med 55% fram till år 2030 och eliminera dem helt till 2050. Som en del av detta mål, strävar de efter att förbjuda nya fordon med förbränningsmotorer från och med 2035, med undantag endast för fordon som drivs med eventuella syntetiska bränslen som kan användas i framtiden.

Hittills har dock upptaget av nollutsläpps- och lågutsläppsfordon i Europa varit mycket besvikande, och de flesta länderna har många äldre fordon på vägarna. Köpkulturen i stora delar av Europa skiljer sig mycket från den i Amerika, och när man tar med den högre bränslekostnaden där, håller många människor fast vid sina bilar så länge som möjligt och ser dem enbart som ett sätt att ta sig från en punkt till en annan.

I Spanien är den genomsnittliga bilåldern mer än 14 år; mer än 47% av bilarna där är äldre än 15 år. I Tyskland är den genomsnittliga bilåldern 10 år, medan Frankrikes genomsnittliga ålder också är högre. Som ett resultat anser Europeiska kommissionen att åtgärder för att minska bilars livslängd bör införas.

Tillverkning av nya fordon kommer att skapa mer utsläpp än att köra äldre fordon
Kritiker hävdar att att tvinga människor att köpa nya fordon istället för att ta hand om de de redan har ignorerar det faktum att koldioxidutsläppen som produceras av att köra fordon, även de som drivs med fossila bränslen, är avsevärt lägre än utsläppen som är inblandade i tillverkningen av nya fordon oavsett hur de drivs. Det kommer också att resultera i att många fungerande fordon hamnar på skroten. Dessutom finns det oro från entusiaster av klassiska bilar och de inom den historiska fordonsindustrin att det skulle sätta punkt för dessa fordon, vilket äventyrar bevarandet av bilkulturarvet.

Biltillverkare och klimatförändringsaktivister fortsätter att vara oroliga för det långsamma upptaget av elbilar i Europa, med analytiker som pekar på ekonomisk osäkerhet, låga restvärden och tvivel bland konsumenter angående räckvidd och säkerhet hos dessa fordon som skälen till att de är så impopulära.

naturalnews.com, Galet EU-utsläppsförslag skulle kräva att människor köper nya bilar istället för att underhålla de befintliga

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här