Med rötter i indisk matlagning och medicin har det skirade smöret blivit alltmer populärt på grund av dess hälsoegenskaper och goda smak. Ghee kan förhöja smakupplevelsen av maten och går enkelt att göra själv i hemmet.
Ghee framställs genom att man tar bort mjölkprotein och vatten från smör och därmed erhåller en produkt bestående av 100 procent fett som alltså är fri från protein, laktos och vatten. När vatten och protein, som innehåller nedbrytande enzymer, tas bort från smör, förlängs hållbarheten avsevärt. Ghee kan förvaras i rumstemperatur så länge det förvaras i en lufttät förpackning. Det går också att förvara smöroljan i kylen, men den blir då hårdare. Ghee liknar kokosolja när det kommer till både egenskaper och näringsämnen.
Tack vare avsaknaden av protein, som annars bränns, tål ghee höga temperaturer (ca 250 °C) och lämpar sig således utmärkt för stekning eller som frityrolja, dock vid lite lägre temperatur (ca 140 °C) än vanlig frityrolja (ca 160 °C). Ska man använda det i ett recept inom matlagning eller bakning med smör går det att ersätta smöret med ghee. Det fungerar också fint att breda på mackan.
Rötter i Indien
När man började domesticera kor i Indien sammanföll det av naturliga skäl också med framställandet av diverse mjölkprodukter, som till exempel smör. Smör är dock svårt att förvara i det varma landet och därmed uppkom processen att ta bort mjölkproteinet i smöret. Ordet ghee är sanskrit och betyder ”att strö” eller ”strössla”. I hinduistisk mytologi där historien berättar att skapelsernas herre, Prajapati, gnuggade sina händer mot varandra för att skapa den första satsen ghee någonsin för att sedan hälla den i eldslågor för att skapa sina barn. Än idag häller praktiserande hinduer ghee i heliga eldar som en lyckobringande handling vid bland annat bröllops- och begravningsceremonier.
Läs mer på nyadagbladet.se, Ghee – hälsofrämjande indiskt smör