Kommunistregimen i Kina har en lång historia av olika försök att kontrollera och övervaka sina medborgare. Under tidigt 2010-tal började man kombinera mer gammaldags fysisk övervakning med modern digital massövervakning för att hålla befolkningen i schack.
Det kinesiska övervakningssystemet kallas för Skynet – ett namn som i Väst främst förknippas med det ondskefulla AI-drivna datornätverket i Terminator-filmerna som vill förgöra mänskligheten.
Redan 2018 skröt Kinas största propagandakanal, Folkets Dagblad, om att ansiktsigenkänningstekniken som tagits fram kan ”scanna av” Kinas cirka 1,4 miljarder människor på bara en sekund och att tekniken idag redan används i 16 kinesiska städer och provinser – i syfte att bekämpa brottsligheten och öka säkerheten.
’Sky Net’, a facial recognition system that can scan China’s population of about 1.4 billion people in a second, is being used in 16 Chinese cities and provinces to help police crack down on criminals and improve security. pic.twitter.com/B7xaKRSatn
— People’s Daily, China (@PDChina) March 27, 2018
Det vänsterpopulistiska magasinet Vice har i ett reportage också tidigare granskat Kinas övervakningsapparat och konstaterade 2018 att kameror utrustade med ansiktsigenkänningsteknologin användes bland annat för att kartlägga invånarna och kontrollera vem som begick även triviala förseelser som att gå mot röd gubbe.
I reportaget noterar kamerorna bland annat en bild på en människas ansikte och identifierar personen i regeringens digitala databas om den går mot röd gubbe. Sedan hängs personen ut med namn och bild på officiella kinesiska kanaler – så att förbrytaren ska skämmas.
Den dyra och avancerade teknologin har dock inte bara tagits fram för att ta fast kineser som bryter mot trafikregler. Ansiktsigenkänningstekniken har börjat användas lite överallt i kommunistdiktaturen – bland annat i snabbmatsrestaurangers betalstationer och offentliga toaletter.
Innan hon går in på toaletten scannar reportern Elle Reeve sitt ansikte i maskinen – varpå hon tilldelas en viss mängd toalettpapper. När hon försöker göra samma sak igen deklarerar maskinen att hon redan har använt tjänsten och måste vänta innan hon får använda toaletten igen.
Medborgare övervakas i sina hem
Teknologin används även hos företag och på offentliga institutioner och gör det möjligt att dörrar öppnas enbart för ”godkända” personer – medan individer vars ansikten inte finns med i databasen inte släpps in. På detta sätt kan företagen också kontrollera exakt när de anställda anländer till arbetsplatsen och när de lämnar.
Läs mer på nyadagbladet.se, Här är den kinesiska regimens eget ”Skynet”