Hela rånet mot småföretagarna för att rädda bankerna i bankkrisen 1990-93 berättas av två som var med i en artikel i Sundsvalls tidning den 15/11 2017. Hela lögnen om att statens bankräddningsaktion inte kostade något avslöjas av den förre direktören för Nordbanken Rune Barnéus och Mats Lönnerblad som är en av de rånade företagarna och ordförande för Bankrättsföreningen.

Bankerna räddades genom att staten och bankerna tillsammans rånade 60.000 företagare på deras tillgångar för att betala bankernas förluster.

(Artikeln kan läsas genom ett månadsabonnemang för 1 kr. första månaden.)

Här följer ett utdrag ur artikeln där Mats Lönnerblad har läst och reflekterat över Rune Barnéus nya bok ”Cykla i motvind. En bankmans resa genom 1900-talet”.

Ett exempel:
En känd affär där företag stod mot bank: Erik Pensers bolag Yggdrasil ägde nästan hälften av aktierna i Nobel Industrier. När bolaget drabbades av ekonomiska problem 1990 tog långivaren Nordbanken kontroll över Nobel genom att köpa Yggdrasil för en krona. Banken köpte därefter ut Nobelaktierna ur Yggdrasil och sålde tillbaka Yggdrasil för en symbolisk summa till Penser, men utan Nobelaktierna. Dem sålde banken senare till holländska Akzo med en vinst på 5,4 miljarder. Penser, här på väg till Stockholms tingsrätt, stämde banken men förlorade.

Läs mer på larouche.se