Den svenska bostadsmarknaden är känd för att vara tämligen oflexibel och att som privatperson köpa ett boende med primärt syfte att hyra ut denna i andra hand under längre tid är inte speciellt vanligt. De begränsningar som finns både för hyres- och bostadsrätter gör det svårt att som privatperson tjäna pengar på hyresmarknaden vilket är mycket vanligt i många andra länder. Trots detta dyker det för många personer någon gång i livet upp situationer där man har en bostad som man för närvarande inte bor i men ändå vill behålla. Vi ska gå igenom vad man kan tjäna på att hyra ut en ledig bostadsrätt under en tid och hur detta fungerar skattemässigt.

En tom bostad blir snabbt en stor kostnad
Många ser sitt boende som en investering och man hoppas att värdet på denna ska öka. Men när man hamnar i situationen att man har en bostad som står tom ett tag så går denna från att vara en investering till att bli en ren kostnad. Att betala både räntekostnader, amorteringar och när det gäller bostadsrätter, avgifter för ett andra boende som man för närvarande inte har någon nytta av kan snabbt bli en stor börda för ens privatekonomi.

Detta kan röra sig om en övernattningslägenhet man behöver för sitt jobb på annan ort, en mindre lägenhet som man lämnar för att flytta ihop med en partner eller ett boende man måste lämna en tid för studier eller andra åtaganden. I de fall man inte vill eller kan sälja sin bostad bör man kraftigt överväga att hyra ut sin bostad eller bostadsrätt för att sänka sina kostnader.

När det är fråga om en bostadsrätt måste man ha tillstånd för uthyrningen av sin bostadsrättsförening. Så länge det rör sig om en väl definierad tidsperiod och man har goda skäl till att man inte själv kan bo i bostaden brukar det inte vara några problem men vissa föreningar är striktare än andra. Detta sköts vanligen via en skriftlig ansökan till din förening.

I de fall man inte har en lämplig hyresgäst genom kontakter finns det sidor på nätet där man kan annonsera ut lediga bostäder för andrahandsuthyrning. Dessa låter en hålla bra kontakt med potentiella hyresgäster och kan också ofta hjälpa en med kontrakt och andra delar av uthyrningsprocessen.

Hur blir det med skatten?
När man hyr ut en bostadsrätt ska man i vanliga fall betala 30% skatt på det överskott du får från hyran efter att du gjort ett schablonavdrag på 40 000 samt dragit av kostnaderna för bostaden avgift. I vissa fall kan man även dra av avgifter man betalat till det företag som driver den förmedling man hyrt ut sin bostad via. Detta gäller dock bara i de fall det går att betrakta dem som hyresvärdar vilket betyder att de ska sköta uthyrning och kontrakt och att deras namn ska stå på dessa kontrakt. I de flesta fall där man hyr ut sin bostadsrätt via en annonsplats på nätet men själv är hyresvärd gäller detta ej och de avgifter man betalar till sin förmedling är redan inräknade till schablonavgiften. Du kan läsa mer om vad som gäller vid uthyrning av bostadsrätt på Skatteverket.

Att i Sverige hyra ut sin bostad på andrahandsmarknaden är inte ett sätt att tjäna pengar på. Det finns strikta lagar för hur man får hyra ut och vilken hyra man får ta ut. Men de nya förmedlingarna online har gjort det enklare att snabbt komma i kontakt med hyresgäster vilket har bidragit till att göra bostadsmarknaden en smula flexiblare när allt fler har behovet av att ha flera bostäder samtidigt.

Hur ska man göra om man har två bostäder?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här