För låg kroppstemperatur – nedsatt motstånd mot infektioner
Virus, bakterier och andra organismer bär vi ständigt med oss i munhålan, näsan, halsen och tarmarna. Trots detta får vi förhoppningsvis sällan infektioner. Detta beror på att vårt immunförsvar är aktivt. Att kroppen tillförs näring i form av proteiner, vitaminer och mineraler, särskilt zink (1), genom födan eller som kosttillskott är en förutsättning för att immunförsvaret skall fungera optimalt (2). En del personer har dessvärre kroniska infektioner eller har lätt för att få infektioner. Dessa personer har oftast för låg kroppstemperatur och detta sätter ned deras immunförsvar.
Sköldkörtelns funktion
Sköldkörteln tillverkar bl.a. hormonet tyroxin, vilket innehåller jod, vilket ökar ämnesomsättningen och höjer kroppstemperaturen. Nedsatt sköldkörtelfunktion är ytterst vanlig bland befolkningen (3). Att tillföra kroppen supplement i form av alger eller tång, som innehåller jod, samt cayennepeppar kan i vissa fall vara tillräckligt för att få upp kroppstemperaturen.
”Omöjligt” – men sant
Intressant nog så finns det personer som varit HIV-positiva i mer än åtta år och klarat sig utan att få opportunistiska infektioner. Enligt D. Quinn så var det enda gemensamma för dessa personer att de åt ”het” asiatisk mat flera gånger i veckan (4). Kryddorna i maten gjorde att ämnesomsättningen ökade, kroppstemperaturen höjdes och immunförsvaret aktiverades. För övrigt finns det ett antal HIV-positiva personer som lever vidare utan opportunistiska infektioner trots att de saknar T4-lymfocyter (hjälparelymfocyter).
Enligt läkarekunskapens visdom borde dessa personer för länge sedan vara uträknade.
Antibiotika – snart verkningslös
Eftersom allt fler bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika, är det uppenbart att vi i fortsättningen måste förlita oss till andra metoder för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Sjukdomar orsakade av virus kan enligt den medicinska vetenskapen inte botas med läkemedel. Således återstår att finna effektivare (läke-)medel eller att förlita sig på kroppens egna resurser.
Värsta epidemin i modern tid
En av de epidemier som skördat flest dödsfall var influensaepidemin år 1918-1919, då 20-25 miljoner människor dog. I Sverige dog c:a 25 000 människor. Viruset som orsakade influensaepidemin fick beteckningen Hlsw. Det uppstod troligen i Fjärran Östern och spreds därifrån via USA till hela världen. Frankrike och Tyskland drabbades under första världskrigets slutskede och epidemin spreds sedan snabbt till Spanien. Rapporterna därifrån gjorde att epidemin fick namnet spanska sjukan. Influensa A-virus orsakar världsomfattande epidemier, sk pandemier, medan influensa B-virus ger begränsade emidemier. Influensa C-virus orsakar endast obetydliga förkylningssymtom.
Beprövade metoder och vetenskap
Ett beprövat sätt att förhindra att influensa eller förkylning bryter ut, är att sluta äta fast föda och endast dricka te gjort på hallonblad (5). Till varje kopp används en tesked hallonblad. Dessa har visats innehålla antivirus-substanser (6). En annan metod som kan användas när febern väl brutit ut, är att låta 60g fläderblom och 60g pepparmyntblad sjuda (inte koka) 30 min. i 7,5dl vatten i en rostfri panna med locket på. Sila därefter, söta eventuellt med honung samt drick alltihop så varmt som möjligt, nerbäddad i sängen.
Efter några minuter svettas man intensivt, pulsen saktar av och sömnen kommer fridfullt att infinna sig. Enligt Henry Box, med mer än 60 års erfarenhet som örtläkare, har den här behandlingen aldrig misslyckats (5). Pepparmyntblad har visats innehålla substanser aktiva mot mer än 30 sjukdomsframkallande mikroorganismer bl.a. influensa A-virus (7, 8).
Feberns betydelse för hälsan
Feber är ett naturligt sätt för kroppen att försvara sig mot infektioner. När vi tar aspirin för att få ner temperaturen underkänner vi naturens egen metod att bekämpa infektioner. Sedan långt tillbaka i tiden har man vetat att förhöjd kroppstemperatur kan bota sjukdomar. ”Ge mig en möjlighet att skapa feber och jag skall bota vilken sjukdom som helst”, var ett yttrande som fälldes av läkaren Parmenides för 2000 år sedan. Feber visar att immunförsvaret är aktivt och arbetar för att producera fler vita blodkroppar och antikroppar för att neutralisera virus, toxin, svamp och bakterier. Vid temperaturhöjningen ökar såväl ämnesomsättningen som oxidationen (syreförbrukningen) och kroppen kommer att snabbare göra sig av med icke önskvärda produkter.
Hur immunförsvaret påverkas vid förhöjd kroppstemperatur
Vid feber ökar antalet monocyter (stora vita blodkroppar) och Nk-celler (naturliga dödarceller) och deras aktivitet förblir förhöjd i flera dagar. Lymfocytema delar sig snabbare och producerar ökad mängd interferoner och interleukiner. Experiment gjorda av G.W. Dunn och S.K. Durum visade att vid två graders höjning av kroppstemperaturen ökade antalet T-lymfocyter och antikroppar med 2000%, dvs 20 gånger, jämfört med vid normal kroppstemperatur (9)! Nedan beskrivs en metod för att påskynda en redan existerande feber eller för att skapa feber i syfte att maximalt aktivera immunförsvaret. Eftersom pulsen kommer att öka och därmed belastningen på hjärtat, avråds bestämt personer med hjärtproblem från att använda sig sig av denna metod, som uppges ha räddat livet på ett flertal personer, där man uppgivit allt hopp om tillfrisknande (5).
Aktivering av immunförsvaret genom feber
Allting underlättas betydligt om man har hjälp av en medarbetare.
- Börja med att få ut skräp som finns ansamlat i tarmen genom att ta lavemang, laxermedel eller genom att dricka sviskonjuice.
- Koka upp diaforetiskt (svettningsframkallande) te i tillräcklig mängd. Detta kan göras på t ex någon av örterna rölleka (rekommenderas!), kamomill, timjan, salvia, kattmynta eller Bohuslind.
- I ett badkar med så varmt vatten som möjligt (utan att skålla huden, naturligtvis) tillsättes 30g eller mer av vartdera örterna cayennepeppar, ingefära och torrsenap. Dessa örter kommer att öka transpirationen.
- När man suttit i badkaret en stund blir man törstig. Drick då endast t ex varmt röllekate. Det är bra att dricka så mycket som möjligt. Stanna inte längre i badet än 1-1,5 tim. En kall handduk kan placeras på pannan om man känner sig yr.
- Gå upp ur badet och svep ett dubbelt vitt lakan runt kroppen så att endast huvudet sticker fram. Lakanet har dessförinnan genomblötts med (is-)kallt vatten. Lakanet fästs längs sidorna och runt fötterna, så att man befinner sig i en säck.
- Sängen har förberetts genom att madrassen har täckts med ett plastskynke över vilket har lagts ett lakan. Ovanpå sig har man lakan och filt av naturmaterial (ej syntetmaterial).
- Ännu mer värme kommer nu att alstras. Svettningen kommer att öka och slaggprodukter kommer att förflytta sig ut ur kroppen.
- På morgonen tvättas kroppen med äppelcidervinäger spätt 1:1 med vatten. Slaggprodukter som finns på huden och täpper till porerna kommer nu att avlägsnas. Tag därefter på rena kläder och vila i en nybäddad säng. Det ursprungligen vita lakanet är nu inte längre vått och vitt. Den avgivna kroppsvärmen har gjort att det i stället är helt torrt. Färgen kan variera i olika kulörer i både pastell och svart. Lakanet har färgats av olika substanser som rensats ut ur kroppen.
- Nu är det viktigt att inte intaga fast föda, utan att endast dricka frukt- eller grönsaksjuice för att tillföra kroppen mineraler. Blir man riktigt hungrig kan lite färsk frukt intagas fram emot dagen.
Hur pass effektiv är den här metoden?
Potentialen i ovanstående metod är okänd. Hur pass effektiv denna är mot HIV är något som det skulle vara intressant att få svar på. Tyvärr lär vi inte få se någon forskning på denna metod vid våra medicinska högskolor – finansierade med skattemedel.
En del av den här skattefinansierade forskningen går ut på att utprova läkemedel som läkemedelsföretagen kan tjäna förmögenheter på!
Cancer
Det skulle också vara intressant att få veta hur effektiv ovanstående metod är mot cancer.
Egyptiska papyrusrullar visar att läkare i Nildalen behandlade brösttumörer med värme. Efter Renässansen fanns rapporter om ” spontan” tumörregression hos patienter med smittkoppor, influensa, tuberkulos och malaria. Gemensam faktor var en feber på omkring 40 grader.
För ungefär 65 år sedan fanns i centrala Italien ett träskområde (Pontinska Träsken), där malariamyggan förökade sig. Nästan var och en som bodde i dessa trakter fick malaria med dess återkommande febertoppar. Intressant är att cancer var i det närmaste okänt bland invånarna i dessa trakter (10). Tumörvävnad anses vara känsligare för värme än normal vävnad. Förklaringen antas vara att i normal vävnad utvidgas blodkärlen vid värme. Detta skingrar värmen och kyler ner. Men i en tumör med hoppackade grupper av celler är cirkulationen dålig. Applikation av värme skär av näringstillförsel och syre till cellerna genom att blodkärlssystemet kollapsar.
Man skall dock vara medveten om att när tumörcellerna snabbt bryts ner, kan nedbrytningsprodukterna öka belastningen på njurar och lever (10).
Av: Bengt Larsson
Artikeln publicerad redan år 1996
Referenser:
1 ) Stop aging now av Jean Carper. Harper Collins publishers. lnc., 10 East 53rd St, New York, NY 10022, USA
2) The immune system av Neil Orenstein. Keats Publ., lnc, 27 Pine Street, New Canaan, Connecticut 06840, USA.
3) ”Solved: The riddle of illness”, av Stephen E. Langer & James F. Scheer. Keats Publishing, lnc.
4) Left for death (sid 56) av Dick Quinn. R.F. Quinn Publishing Co. Box 17100, Minneapolis, MN 55417, USA
5) The cold sheet treatment and aids for the common cold av John R. Christopher. Christopher Publications, P.O. Box 412, Springville, Utah 84663, USA.
6) May, G. & Willuhn, G. Antiviral activity of aqueous extracts.from medicinal plants in tissue cultures Arzneim-Forsch. 28(1): 1-7, 1978
7) Herman, E.C. & Kucera. L. Antiviral substances in plants of the mint family (labiatae). III. Peppermint (mentha piperita) and other mint plants. Proccedings of the Society of Experimental Biology and Medicine, 124, 874-875, 1967.
8) The scientific validation of herbal medicine (sid 75-78) av Daniel B. Mowrey. Keats Publishing, Inc.
9) Atkins, E. Fever – New perspectives on an old phenomenon. New England Journal of Medicine (April 21, 1983) 308: 16, 958.
10) Options – The alternative cancer therapy book (sid 240-247) av Richard Walters. Avery Publishing group Inc. Garden City Park, New York, USA.