Brottsligheten i Sverige har ökat stadigt under de senaste decennierna. Ett övervakningssystem är därför ett måste för att skydda såväl familj som egendomarna. Det här är vad du bör tänka på om du vill installera ett övervakningssystem.
Enligt en EU-SILC undersökning år 2017 utgjorde Sverige ett av flera länder i EU där störst andel av populationen upplevt problem med brottslighet och våld i närområdet. Detta till skillnad från grannländerna Norge, Danmark, och Finland som placerat sig på de lägre nivåerna. I Sverige har brottsligheten ökat på senare tid, medan man kunnat se en fallande trend i andra EU-länder, utom i Tyskland, Litauen, och Luxemburg.
Hur bör du gå tillväga för att skydda dig själv och din familj från brottslingar? Ett övervakningssystem kan utgöra en utmärkt lösning, eftersom det både sätter skräck i kriminella och ger dig bevis att föra vidare till Polisen. Ett ordentligt övervakningssystem kan dock leda till stora summor, och räcker inte i sig för att skydda bostaden.
Lägg undan pengar åt köpet
Trots att övervakningssystem tenderar att vara rätt dyra, sparar du en hel del pengar i långändan på köpet. Det sker hela fyra inbrott om dagen i Stockholms län, och vill du inte utgöra ännu en siffra i statistiken är det viktigt att ta säkerheten på allvar. Har du inte utrymme i budgeten för ett övervakningssystem kan du ta ut ett privatlån, för att kunna installera systemet så tidigt som möjligt. Du vill inte lämna din bostad utan skydd medan du får ordning på besparingarna.
Sätt lås och bom på allt
Innan du köper ditt nya övervakningssystem är det viktigt att du följer Polisens riktlinjer kring säkerhet i hemmet.
- Lås ytterdörren, oavsett om du är hemma eller inte. Inbrott kan även ske när ägaren befinner sig i hemmet.
- Installera en tålig säkerhetsdörr, eftersom det blir mycket svårare för kriminella att ta sig in.
- Stäng alla fönster innan du lägger dig.
- Installera svag utomhusbelysning för nattbruk.
Installera smarta övervakningskameror
Övervakningskameror med smart funktionalitet är bäst eftersom de förenklar användningen och reagerar på rörelse. De går även att styra via en app på mobilen, vilket gör det enkelt att övervaka din fastighet när du är ute på semester eller befinner dig på jobbet.
Video-övervakning är lagligt så länge det är din egen privata egendom det gäller. Du kan alltså installera ett flertal övervakningskameror utan att behöva bekymra dig om tillåtelse från en myndighet eller dylikt. Det är rekommenderat att du installerar dessa kameror både inomhus och utomhus. Du får dock inte rikta dessa kameror mot grannens tomt eller mot offentlig mark.
När du väl köpt dina övervakningskameror – var bör du installera dem? Säkerhetsexperter rekommenderar att du monterar dina kameror vid alla utgångar, men särskilt vid huvudutgången, eftersom över en tredjedel av alla inbrott sker genom huvudutgången. Har du ett garage är det bra att rikta en kamera även där. Kameran bör placeras en bra bit över marken, men behöver inte döljas. En synlig kamera är något som brottslingar helst vill undvika.
Vilken övervakningskamera är bäst?
Svaret på denna fråga varierar självklart beroende på din budget samt dina behov. Högre upplösning är förstås bättre, eftersom det innebär en bättre bildkvalitet och underlättar för polisen att identifiera personen på videon. Högre upplösning innebär dock även ett högre pris, varför det är viktigt att hitta en balans mellan budget och prestanda. Allra helst vill du ha en kamera med kabel, eftersom du slipper byta batterier och får samtidigt tillgång till högre prestanda. En smart övervakningskamera kräver WiFi, och du behöver därmed investera i en bra fiberuppkoppling för att kunna styra systemet med hjälp av mobilen eller surfplattan.
Exempel på ett märke med bra och budgetvänliga övervakningskameror är Wyze, som erbjuder en stor rad av olika produkter för dig som vill förhöja säkerheten i hemmet.
En övervakningskamera ersätter inte sunt förnuft
De flesta brott blir aldrig lösta av Polisen, trots videobevis. Ett övervakningssystem är alltså inte lösningen på säkerhetsproblemet i ditt hem, men utgör ett verktyg du kan använda dig av för att undvika inbrott. Ett gediget larmsystem, låsta dörrar, och eventuellt en vakthund är ytterligare verktyg du kan använda dig av för att säkerställa att din familj och dina egendomar hålls säkra.