Den 31:a mars publicerades en utredning av Frosti Sigurjonsson, ledamot i det isländska alltinget. Rapporten, som beställts av den isländska premiärministern, manar till en revolutionär omstöpning av Islands – och i förlängningen världens – banksystem.

För sju år sedan blev Island en symbol för 00-talets enorma kreditexpansion som slutade i kraschen 2008. Landet, med ett befolkningstal i nivå med en större svensk stad, förvandlades på kort tid till ett globalt finansiellt kasino.

Som mest hade önationens tre största bankers sammanlagda balansräkningar svällt till 10 gånger värdet av landets BNP. Finanskrisen 2008 blev ett abrupt och dramatiskt slut på kreditfesten.

Sedan dess har landets ekonomi gjort en anmärkningsvärd återhämtning. Såpass att Paul Krugman, vinnare av Riksbankens ekonomipris i Nobels minne, har döpt åtgärderna – och ibland frånvaron av åtgärder i krisens spår – till att ”göra en Island”.

Det egensinniga ö-folkets krisrecept är som följer: Låt bankerna gå omkull, devalvera valutan om du har en egen riksbank, inför kapitalkontroller och lämna utländska fordringsägare ute i kylan.

Landet har fortsatt driva sin rebelliska tvärtom-linje sedan dess. Senast när man drog tillbaka sin ansökan om EU-medlemskap. Och den 31:a mars publicerades en utredning beställd av den isländska statsministern som föreslår att de privata bankerna helt fråntas sin förmåga att skapa pengar.

Enligt förslaget ska istället centralbanken erhålla monopol på att skapa pengar. Dessutom ska makten över vart de nyskapade pengarna tar vägen separeras ifrån själva pengaskapandet. Istället är det landets lagstiftande församling, alltinget, som ska rösta om vart pengaflödet ska ta vägen. Förslagen syftar till att minska riskerna i det monetära systemet och flytta vinsterna i penningskapandet ifrån bankerna till staten.

Adair Turner, författare av rapportens förord och medarbetare på den brittiska centralbanken Bank of England, säger att de åtgärder som vidtagits för att göra det nuvarande finansiella systemet mer stabilt har ”misslyckats med att åtgärda ett grundläggande problem – bankernas förmåga att skapa krediter, pengar och köpkraft, och den instabilitet som oundvikligen följer”.

– Island som är en självständig stat med en egen valuta har möjlighet att överge det nuvarande instabila systemet med ‘fractional-reserve banking’, menar utredningens författare Frosti Sigurjonsson.

Fractional-reserve banking är grunden i det rådande monetära systemet och bygger på att banker kan låna ut det egna kapitalet med en viss multiplikator som bestäms av centralbanken, och på så vis skapa nya pengar.

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson välkomnar förslagen.

– Dessa insikter kommer bli ett viktigt bidrag i framtida diskussioner, här och utomlands, om pengaskapande och penningpolitik, säger han.

 

Originaltext: friatider.se, Islands radikala förslag: Gör om banksystemet från grunden

4 KOMMENTARER

 1. Väldigt spännande! Island kanske kan bli en ännu större ledsjärna för resten av världen. Vill gärna också upplysa om att den från början Engelska röresen kallad Positiva pengar (Positive money) nu har funnits i Sverige sedan en tid tillbaka. Den rörelsen arbetar med att ta tillbaka det digitala pengaskapandet från bankerna. Det finns även andra Svenska rörelser som har hållit på med denna fråga sedan en tid, men aktivismen kring detta är fortfarande ganska sparsk i Sverige överlag. I och med att Island tar tag i denna fråga så blir troligen fler upplysta, får man hoppas. Fast msm lär väl ignorera eller förvirraså alternativmedia får troligen agera upplysare i detta.

  Glöm inte heller Kanada där Comer driver samma frågor och nu gått vidare med sin stämnings-ansökan gentemot staten Kanada. Rätten hade enligt källor begärt att få hålla den processen utanför media. Känsliga saker alltså!

 2. Underbart! Det måste till ett nytt banksystem som kommer folket till godo och i.o.m detta ligger Island klart i framkant. Men vad säger storebror USA? Om Islands förslag går igenom kommer de straffas av USA på något vis. Handelsblockader eller annat. Hoppas att Sverige går samma väg som Island. Men våra mesiga myndigheter vågar väl inte stöta sej med storbankerna/storkapitalet.

  Kao

 3. Island har även fått upp på bordet frågan om fortsatt medlemsskap i NATO. Stora saker på gång och det ärfrågN om de har någon backup när anglozionisterna försöker krossa dem.

 4. Som princip finns det INGET bekymmer i världen som ej är skapat av den s k marknaden = pengarna – som samhällstärande används av de stora finansiella aktörerna.

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – så finns det hopp – som jag ser det.

  ÖVERFLÖD AV PENGAR MEN I FEL HÄNDER

  ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst.” – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

  Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

  NU ÄNTLIGEN ! ! !

  Publicerat den 2 april 2015 i Veckans Affärer:

  ”En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.”

  – slut citat härifrån.

  Blir Sverige land nummer två ? ! ?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här