Efter en gripande inledning där John Shipton, som är Julian Assanges pappa, berättar om sin sons extrema utsatthet säger han att det trots allt fortfarande finns hopp om att rädda honom från ett livslångt fängelsestraff i USA. Ett straff som han anser är en dödsdom.
“Hjälp mig rädda min son”, sa John Shipton i Riksdagshuset i förra veckan.
“Hundrasjuttiofem år i fängelse är detsamma som en dödsdom. Julian har barn, som han inte kan träffa. Familjen slits i stycken. Det är en form av sadism. Hans mor Christine har kämpat dagligen mot kränkningarna av hennes son”, skriver Folket i Bild i sin artikel om Shiptons besök i Sverige.
Expressen redigerade bort kritik mot Sverige
Shipton säger att han är obekväm med att kritisera Sverige och att hans viktigaste jobb är att stå upp för sin son. Det finns av naturliga skäl en bitterhet mot Sverige som startade ett försök att långsamt mala ned Assange till intet, en utdragen tortyr av en enskild människa som publicerat ett av USA:s krigsbrott i Irak, inspelat av det amerikanska flygvapnet i en Hercules 130C Gunship. Videon som visar hur två Reuters-journalister och flertalet civila dödas fick namnet “Collateral Murder”.
Vania Ramirez som sitter i ledningen på Stödkommittén för Julian Assange berättar att Expressen som i dagarna intervjuat Shipton klippte bort hans kommentar angående Sveriges roll i fängslandet av Assange. Han menar att hanteringen av Assange har dragit en skam över Sverige och vårt rättsväsende. “It’s very upsetting”, säger han flera gånger under sitt framförande i Solidaritetens hus på kvällen den 26 september i Stockholm.
Lokalen är fylld av äldre chilenare som har personliga erfarenheter av hur det är att leva i en diktatur. Alla har minnen av vänner och anhöriga som mördats eller spårlöst försvunnit. Idag ser de med fasa hur vanliga västliga demokratier tar steg mot att bli totalitära stater, allt medan vanligt folk obekymrat låter det ske mitt framför deras ögon.
Julian Assange är anklagad i USA för spioneri på 18 punkter utifrån The Espionage Act från år 1917 och han riskerar 175 års fängelse, vilket Shipton alltså betraktar som ett dödsstraff.
Shipton besökte Riksdagen – inget parti kom
John Shipton besökte Riksdagen den 26 september och där träffade han en skara av mötesdeltagare. De upplevde Shiptons redogörelse om Assanges situation som mycket känslomässigt störande. Vania Ramirez bekräftar detta. Hon säger att det blev väldigt känsloladdat runt bordet och att tårarna ville komma fram som en följd av Shiptons lågmälda, men samtidigt mycket starka framställning. Alla var mycket berörda.
Läs mer på newsvoice.se