Journalisten Mona Nilsson avslöjar återigen hur undersökningar kring risker med mobiltelefoni manipuleras. Forskare vid Karolinska Institutet presenterade i slutet av juli 2011 en studie om risker för mobilanvändande barn som ”lugnande”, trots att resultaten indikerade en ökad risk för hjärntumörer.

CEFALO-studien som presenterades i slutet av juli 2011 omfattande 352 barn i åldern 7–19 år i Danmark, Norge, Sverige och Schweiz som fått hjärntumör under åren 2004–2008. Syftet var att se om det fanns ett samband mellan barns och ungdomars användning av mobiltelefoner och förekomsten av hjärncancer. Den ansvariga svenska forskaren, professor Maria Feychting, anställd vid Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet gick ut till media och påstod att resultaten var ”lugnande”.

”Forskarna kunde inte se en högre risk för de barn som använt mobilen under längst tid”, rapporterade Vetenskapsradion i P1 som en följd av pressmeddelandet från KI den 28 juli.”

Istället för att studien påvisade lugnande resultat visar den i realiteten att risken att få hjärncancer ökar i nästan alla analyser som gjorts. Tabell efter tabell i den publicerade rapporten redovisar att risken för hjärntumör ökade med ökad användning och ju längre tid som gått sedan ett mobilabonnemang först införskaffades, skriver Mona Nilsson.

Av: Torbjörn Sassersson

Läs hela artikeln på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här