De flesta har något husmorsknep som fungerar mot allt från hosta till dåligt humör. Men när man kommer till en traditionell läkare och klagar över värk så kommer hon knappast att ge tipset att köpa lite cbd-olja online. Detta trots att det numera finns flera studier och undersökningar som visar att denna olja faktiskt gör skillnad för många. Istället så får man konventionella värkmediciner utskrivna. Det kan förvisso fungera riktigt bra, men samtidigt så kan dessa mediciner upplevas som problematiska med tanke på biverkningar och risken för ett beroende.

Det verkar som att läkare i allmänhet ratar naturläkemedel. Men är det verkligen så och i sådant fall varför?

Några kända naturläkemedel som det går att lita på
Det finns en hel del naturliga medel som används flitigt istället för kemiska preparat. Vem har inte testat att hacka upp lite lök och lägga den på en tallrik i ett rum där ett hostande barn sover? Det här är något som helt enkelt fungerar och som kan få barnet att sova gott om natten. När man läser fakta om vetegräs så kan man ju få intrycket av att vetegräsjuicen kan lösa alla världens problem. De som har shottat vetegräsjuice en längre tid är nog redo att skriva under på detta. Just lök används ju på många olika sätt. Den kan läggas på ett myggbett för att minska irritation och svullnad, och den kan kombineras med honung för hemmagjord hostmedicin. Honung är också ett helt naturligt preparat som smakar gott, lindrar ont i halsen och faktiskt sägs kunna fungera mot pollenallergi.

Men när du går till doktorn för att du har ont i halsen, lider av högt blodtryck, allergi eller upplever att du inte kan somna på kvällen så kommer du knappast få ordinationen att köpa en vetegräspress, äta honung eller cbd-kapslar.

Doktorn använder själv lök men ordinerar den inte som medicin
Malin Johansson är läkare på en vårdcentral utanför Stockholm. Hon använder själv lök mot hosta och har shottat vetegräsjuice i perioder men skulle aldrig ordinera detta till en patient. “När ett barn kommer in med svår hosta på grund av astma så kommer jag inte att föreslå lök istället för astmamedicin och inhalator. Men jag kan ge tipset om att hänga tvätt där barnet sover. Ökad luftfuktighet är bra mot astmatisk hosta” säger Malin.

Malin är väl medveten om att medicinsk cannabis har visat sig effektiv på flera sätt men påminner om att det krävs många fler studier för att cbd-olja ska bli ett preparat som ordinarie läkare kommer att föreslå istället för konventionell medicin. Även om man vet om att vissa naturläkemedel kan fungera så väljer man alltså det som har mer stöd inom forskningen och där det finns lång erfarenhet.

Det finns ju även en fara med att som läkare gå ut och säga att vetegräsjuice sänker blodtrycket. Om en patient som tar medicin för högt blodtryck får för sig att sluta med den och börja med juice istället så kan det få katastrofala konsekvenser. En läkare som föreslår naturläkemedel kan faktiskt bli anmäld, och det leder förstås till att man håller tyst även om sådant som kanske inte längre är så kontroversiellt.

Problemet med patent
Men det är inte bara brist på forskning i den kvantitet som Läkemedelsverket kräver för att ställa sig bakom en viss medicin som gör att läkaren inte rekommenderar helt naturliga medel mot olika krämpor. Det finns inte så många naturliga preparat att skriva ut. Läkemedelsbolagen har, av ekonomiska skäl, ett intresse i mediciner som de kan få patent på. Det går inte att ta patent på ett ämne som är helt naturligt. På grund av detta så finns det inget större intresse hos läkemedelsjättarna att lägga ner tid och pengar på seriös forskning som skulle kunna leda till naturligare lösningar för många patienter.

Hur ska man se på naturliga botemedel?
Summan av kardemumman blir att man som privatperson får vara duktig på att googla, att skilja skrönor från sanningar, och på att försöka få en personlig kontakt med läkaren som då kanske öppnar upp för att säga lite mer om sådant som inte finns med i FASS. På grund av ekonomiska intressen och rädslan för att sadla om från det som fungerar för det mesta till något som inte är lika känt gör att vi knappast kommer att få naturläkemedel ordinerade av läkaren inom en snar framtid. Vad gäller medicinsk cannabis så är det också något som kan dröja även om Läkemedelsverket nu har beviljat några ansökningar från svenska läkare om att få använda den för smärtlindring.

Mycket kan man testa utan någon fara för liv och lem medan annat kan innebära en risk. Det vi måste komma ihåg är att naturligt inte är samma sak som milt och ofarligt. Den som har hällt i sig för mycket vetegräsjuice efter en stor måltid vet att det kan leda till illamående. Och det finns ju helt naturliga saker som chili som kan öka blodtrycket markant. Det bästa tipset är nog att fortsatt gå till doktorn när du inte mår bra men att vara öppen för nya metoder som att lägga om kosten och använda naturläkemedel för att bli frisk och förbli så.

1 KOMMENTAR

  1. Läkemedelsindustrins stora skräck – tusenårig indisk läkekonst mer relevant än någonsin 2018-11-26 – Webbplatstitel

    […] innan läkemedelsjättarna blev en dominerande kraft på världsmarknaden använde människor naturläkemedel. Och nu visar modern forskning att många uråldriga organiska läkemedel är väldigt effektiva […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här