Året var 2005 då Europeiska konstitutionen röstades ned i två folkomröstningar, Frankrike och Nederländerna, men i alla parlament, riksdagar, senater och kammrar med folkvalda blev det ja.

Två år senare kom Lissabonföredraget vilket i praktiken är EU-konstitutionen i ny förpackning och 2008 röstades det ned i en folkomröstning på Irland men i alla parlament, riksdagar, senater och kammrar med folkvalda där var omröstning har det hittills blivit ja.

Igår rapporterade Bonnier-ägda* Dagens Nyheter i en artikel att senatorn i Tjeckien godkände föredraget som väntar nu på en underskrift av landets president, Václav Klaus.

”Därmed lever fortfarande Lissabonfördraget, den nya regelbok för EU som är tänkt att smörja beslutsprocesserna i unionen.”

”Motståndarna försökte skrämmas med att Lissabonfördraget är ett elitprojekt som kommer att ge EU alldeles för mycket makt.”

Det som inte stämmer är att alla länder måste godkänna föredraget för att skall accepteras. I de tre folkomröstningarna som varit har konstitutionen/föredraget fått nej, varav i två länder nu sagt ja när de folkvalda fått rösta. Lissabonfördraget borde legat i soporna efter att Irland röstade nej men det gör det inte av någon anledning.

Nu skall Irland ha en ny folkomröstning för att de inte röstade rätt i juni förra året, nu efter ett par mindre ändringar. Den nya omröstningen skall ske senare detta år för att träda i kraft 1 januari 2010.

Detta låter exakt som Sverige och EMU, valutan Euro.

”–Sverige bör ha en ny omröstning inom två år så att vi kan gå med så snart som möjligt, sade Cecilia Malmström, EU-minister och vice ordförande i Folkpartiet när hon inledde FP:s partiråd i Göteborg.”

Fp vill rösta om euron senast 2011

Wikipedia: Lissabonföradraget

Dokumentär: End of Nations – EU Takeover & the Lisbon Treaty

* Trailer Familjen Bonnier
”Vilka är dem, familjen som vann makt över det fria ordet?”

Lissabonföredraget fick ja i Prag

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här