Information angående kosttillskott och hälsokost går idag ofta åt olika håll. Det finns forskning som visar att den mat vi äter ofta är otillräcklig för att fylla våra kroppars behov av vitaminer och mineraler i syfte att hålla oss friska. Det finns också forskning som visar på att onödigt tillskott av vissa vitaminer kan bidra till ökad risk för ett antal cancerformer. Det råder även frågetecken om vilken ”form” som är den mest eller minst hälsosamma av kosttillskott. Då talar vi om exempelvis multivitamintabletter som senaste åren mer och mer fått kritik för att både innehålla onödigt innehåll vi inte ska få i oss för mycket av, samt även kritik gällande kvaliteten på syntetiserade vitaminer och biprodukter i framställningsprocessen. En annan diskussion handlar om huruvida naturliga varianter eller syntetiserade varianter av olika vitaminer är den bästa och mest mottagliga formen för våra kroppar att ta upp.

Vi kommer i denna artikel lista ett antal kosttillskott som vi med försiktighet påstår att det kan vara bra att överväga om huruvida du ska inkorporera dem i din vanliga kost. Som start gäller alltid ”Let food be your medicine, and medicine be your food”. Dessa förslag nedan behövs antagligen inte till en balanserad kost som bygger på mycket ekologiskt ursprung, mycket olika typer av mat och bladväxter, men här kommer våra förslag.

1. EPA och DHA – Fiskleverolja

Det är ett välkänt faktum att den genomsnittliga västerlänning förbrukar betydligt mer omega-6-fettsyror, som är vanligt förekommande i bearbetade vegetabiliska oljor, än omega-3-fettsyror. I själva verket är vår genomsnittliga omega-6 och omega-3-förhållande för närvarande uppskattat till 15: 1 – vilket är långt i från det mer optimala 4:1 förhållandet. Denna obalans kan öka risken för att drabbas av olika typer av sjukdomar, inklusive cancer och hjärtsjukdomar.

För att rätta till denna obalans, är det viktigt att vi både minskar vårt intag av livsmedel rika på omega-6-fettsyror och öka vårt intag av omega-3-fettsyror. Det bästa sättet att uppnå det sistnämnda är att komplettera vår kost med bra källor till de två förformade (och därmed mer potenta) typer av omega-3-fettsyror, nämligen eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

Som de flesta vet är av hög kvalitet fiskolja kungen av EPA och DHA. För bästa resultat, sträva efter minst 1000 milligram av fiskolja från EPA och DHA per dag. Det är ingen ide att snåla och köpa en billig olja av okänt ursprung, då ökar bara risken för att du får i dig onödiga tungmetaller.

2. Jod

Liksom magnesium, är jod annan viktig mineral i de flesta av oss är ovetande bristfällig. I själva verket, om du råkar bo nära havet och konsumerar stora mängder av färska skaldjur, du förmodligen allvarligt saknar jod. Jod brister kan avsevärt minska våra sköldkörtelhormonnivåerna, vilket gör att behålla vatten, gå upp i vikt, utveckla hjärtsvikt och mer. (4)

Även om många människor upplever goda resultat med flytande jod kosttillskott såsom Lugols jod eller begynnande jod, är det mest naturliga alternativet en tång tillägg såsom kelp eller blåstång. Sikta på mellan 500 och 1000 mikrogram jod per dag.

3. D-vitamin

I allmänhet människor behöver mycket mer D-vitamin än vad som kan erhållas från den normala livsmedelsförsörjning. Och eftersom många människor som bor i de utvecklade länderna tillbringar större delen av sin dagsljus inomhus – exponering för solljus är den vanligast förekommande naturliga källan av D-vitamin – miljontals människor är grovt bristfällig i denna viktiga pro-hormon. På grund av detta är det viktigt att komplettera med naturligt vitamin D3, eller använd ett solarium då tillgång till naturligt solljus är inte ett alternativ.

Vitamin D Rådet har en mängd information om den roll av vitamin D i vibrerande hälsa, inklusive information om hur mycket du ska ta för att undvika kronisk sjukdom. Du kan läsa mer här: vitamindcouncil.org

4. Omega-3

Den moderna mattillförsel är kraftigt obalanserad när det kommer till fettsyrakompositionen. Det ideala förhållandet mellan omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror är ungefär 1: 2, eller till och med mindre. Men i USA, den typiska diet svävar runt en 01:17 förhållandet, vilket har skapat en epidemi av kronisk inflammation och sjukdomar.

För att balansera saker ut, är det viktigt att äta mer fet fisk som vild lax, eller ta fiskbaserade omega-3-tillskott såsom torsk lever eller krill olja. Om du gör det kommer att bidra till att minska eller tom eliminera kronisk inflammation, samt stöd hjärnans hälsa och kognition. greenmedinfo.com

5. Probiotika

När livsmedel som inte äts råa eller jäst, de vanligtvis saknar enzymer och bakteriesammansättning som krävs för matsmältningen. Detta, i kombination med överanvändning av antibiotika och överkonsumtion av tarmskadande skräp-livsmedel kan leda till en allvarlig bakteriell obalans i tarmen, vilket i sin tur kan leda till kroniska sjukdomar.

Komplettera med en stark probiotisk formel kan dock åter balansera din mag-tarmkanalen och avsevärt stärka immunförsvaret. Dricka kombucha-te, yoghurt lassi eller kefir, som alla är rika på nyttiga probiotiska bakteriestammar kan också hjälpa till att reparera en skadad tarm och se till att gifter elimineras effektivt från ditt system.
greenmedinfo.com

6. Zink

En annan kritisk näringsämne saknas i stor utsträckning från den moderna kosten är zink. Allt från rätt celldelning och hormonreglering fertilitets och energinivåer är knuten till en hälsosam leverans av zink. Därför är det viktigt att i första hand komplettera med en hel mat baserad zinktillskott för att upprätthålla en hälsosam reproduktiva systemet, stärka immunförsvaret, och även förebygga cancer. (charlespoliquin.com)

7. Selen

På liknande sätt behöver kroppen selen för att producera glutation, den så kallade ”master” antioxidant. Ett spår mineral som används av kroppen för att producera mer än 25 olika selenoproteins, är nödvändigt för korrekt sköldkörtel reglering, hjärnans hälsa, immunförsvar och allmän sjukdomsförebyggande selen. Hög dos selen kan också hjälpa dig att naturligt detoxa tungmetaller och andra föroreningar från kroppen, samt skydda mot cancer.

Paranötter är en av naturens mest rika naturkällor selen, men ibland tar en hel mat baserad selen tillägg är enklare och bekvämare för att få högre doser av denna viktiga spårämne. naturalnews.com

8. ”Superfood” greener

De flesta människor inte konsumerar saker som havre gräs, persilja, och vetegräs på en daglig basis. Och även om du äter färska sallader och sidor av grönsaker med din middag, är du sannolikt fortfarande inte får tillräckligt med ”superfood” gröna i din kost. Det är där hög kvalitet grönt pulver kosttillskott kommer in. Genom att lägga till ett scoop av koncentrerade, kall torkade superfood greener i din morgon smoothie, kan du avsevärt öka din antioxidant intag, energinivåer, immunförsvaret och i slutändan ditt välbefinnande.
(naturalnews.com)

9. Magnesium

Din matsmältning är beroende av magnesium, eftersom detta viktiga spår mineral hjälper till att hålla saker och ting. Och tyvärr, miljontals människor har brist på detta viktiga näringsämne, som ofta lämnar dem stannade upp, benägna att huvudvärk, saknar energi, och benägna att andra sjukdomar såsom benförlust och organsvikt. Komplettera med en hög kvalitet magnesium tillägg kan dock bidra till att du undviker magnesiumbrist-relaterade hälsotillstånd. (mbschachter.com)

10. Q10

Förmodligen är den viktigaste näringsämne för aktivering av celler i hela kroppen, Q10, även känd som koenzym Q10 avgörande för både enzym och energiproduktion. Efter ca 25 års ålder börjar kroppen sakta att förlora sin förmåga att producera Q10, vilket kan leda till snabbt åldrande och åldersrelaterade hygienkrav. Komplettera med Q10, och i synnerhet ubiquinol, desto mer biotillgängliga formen av Q10, kan hjälpa till att blockera de skadliga effekterna av fria radikaler och oxidation, och även förhindra uppkomsten av kronisk sjukdom. (naturalnews.com)

Lista – Kosttillskott och hälsokost som du överväga om du behöver

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här