Information angående kosttillskott och hälsokost går idag ofta åt olika håll. Det finns forskning som visar att den mat vi äter ofta är otillräcklig för att fylla våra kroppars behov av vitaminer och mineraler i syfte att hålla oss friska. Det finns också forskning som visar på att onödigt tillskott av vissa vitaminer kan bidra till ökad risk för ett antal cancerformer. Det råder även frågetecken om vilken ”form” som är den mest eller minst hälsosamma av kosttillskott. Då talar vi om exempelvis multivitamintabletter som senaste åren mer och mer fått kritik för att både innehålla onödigt innehåll vi inte ska få i oss för mycket av, samt även kritik gällande kvaliteten på syntetiserade vitaminer och biprodukter i framställningsprocessen. En annan diskussion handlar om huruvida naturliga varianter eller syntetiserade varianter av olika vitaminer är den bästa och mest mottagliga formen för våra kroppar att ta upp.

Vi kommer i denna artikel lista ett antal kosttillskott som vi med försiktighet påstår att det kan vara bra att överväga om huruvida du ska inkorporera dem i din vanliga kost. Som start gäller alltid ”Let food be your medicine, and medicine be your food”. Dessa förslag nedan behövs antagligen inte till en balanserad kost som bygger på mycket ekologiskt ursprung, mycket olika typer av mat och bladväxter, men här kommer våra förslag.

1. EPA och DHA – Fiskleverolja

Det är ett välkänt faktum att den genomsnittliga västerlänning förbrukar betydligt mer omega-6-fettsyror, som är vanligt förekommande i bearbetade vegetabiliska oljor, än omega-3-fettsyror. I själva verket är vår genomsnittliga omega-6 och omega-3-förhållande för närvarande uppskattat till 15: 1 – vilket är långt i från det mer optimala 4:1 förhållandet. Denna obalans kan öka risken för att drabbas av olika typer av sjukdomar, inklusive cancer och hjärtsjukdomar.

För att rätta till denna obalans, är det viktigt att vi både minskar vårt intag av livsmedel rika på omega-6-fettsyror och öka vårt intag av omega-3-fettsyror. Det bästa sättet att uppnå det sistnämnda är att komplettera vår kost med bra källor till de två förformade (och därmed mer potenta) typer av omega-3-fettsyror, nämligen eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

Som de flesta vet är av hög kvalitet fiskolja kungen av EPA och DHA. För bästa resultat, sträva efter minst 1000 milligram av fiskolja från EPA och DHA per dag. Det är ingen ide att snåla och köpa en billig olja av okänt ursprung, då ökar bara risken för att du får i dig onödiga tungmetaller.

2. Jod

Liksom magnesium, är jod annan viktig mineral i de flesta av oss är ovetande bristfällig. I själva verket, om du råkar bo nära havet och konsumerar stora mängder av färska skaldjur, du förmodligen allvarligt saknar jod. Jod brister kan avsevärt minska våra sköldkörtelhormonnivåerna, vilket gör att behålla vatten, gå upp i vikt, utveckla hjärtsvikt och mer. (4)

Även om många människor upplever goda resultat med flytande jod kosttillskott såsom Lugols jod eller begynnande jod, är det mest naturliga alternativet en tång tillägg såsom kelp eller blåstång. Sikta på mellan 500 och 1000 mikrogram jod per dag.

3. D-vitamin

I allmänhet människor behöver mycket mer D-vitamin än vad som kan erhållas från den normala livsmedelsförsörjning. Och eftersom många människor som bor i de utvecklade länderna tillbringar större delen av sin dagsljus inomhus – exponering för solljus är den vanligast förekommande naturliga källan av D-vitamin – miljontals människor är grovt bristfällig i denna viktiga pro-hormon. På grund av detta är det viktigt att komplettera med naturligt vitamin D3, eller använd ett solarium då tillgång till naturligt solljus är inte ett alternativ.

Vitamin D Rådet har en mängd information om den roll av vitamin D i vibrerande hälsa, inklusive information om hur mycket du ska ta för att undvika kronisk sjukdom. Du kan läsa mer här: vitamindcouncil.org