Schimpansen Marilyn hölls fram som det ultimata beviset för att Aids-viruset härstammade från Afrikas djungler. Budskapet togs okritiskt emot av en samlad journalistkår. Även ”forskarna” stämde upp i hyllningskören. Den sanna historien om HIV-virusets ursprung är dock en helt annan…

Låt oss inleda denna granskning med en fiktiv deckarhistoria. En kvinna blir funnen liggande död i en strandvilla i ett semesterparadis i Florida. Hennes kropp är vanställd till följd av flera knivhugg och kroppen är nedsölad av intorkat blod. Vid identifieringen finner man att hon är gift med en högt uppsatt chef inom CIA, den amerikanska underrättelseorganisationen. FBI får därför ta över utredningen. I offrets kök finner man det förmodade mordvapnet, en nedblodad liten jaktkniv med rött skaft. Man samlar in lite blod för DNA-analys, och när man torkar av knivskaftet finner man intressanta uppgifter präglade på kniven. Där står ”Made in Sweden” och ännu mer finstilt står det ”KJ Eriksson, Mora”. En relativt ovanlig kniv i Florida.
Det enklaste hade förstås varit att också säkra eventuella fingeravtryck och undersöka var en sådan kniv kunde ha inhandlats i närområdet. Men icke så; offrets närmaste var alltför uppsatta personer för att hamna på listan över misstänkta. Förhören med maken var en formsak. Nu gällde det att agera snabbt. Ett larm gick ut till de internationella flygplatserna på Amerikas östkust. Fyra dagar senare hade det datoriserade söksystemet gjort sitt jobb. När Kjell Eriksson, semesterfirare från Nora i Sverige, checkat in i Washington för hemresa till Sverige, omringas han av tre beväpnade säkerhetspoliser och tas i fängsligt förvar. Enligt de nyinstiftade antiterroristlagarna nekas Kjell juridiskt stöd. Datasystemet kunde ”genomskåda” felstavningen ”Nora” och tolka det som ”Mora”. Den federala polisen visade stor handlingskraft på de presskonferenser som sedan avlöste varandra. Man förevisade såväl vapen som gärningsman. Nyheten slogs upp stort och Hollywood spädde på med ”dokumentärer” om gripandet och den fällande domen. Det viktiga var att en syndabocksstrategi hade knäsatts.

Schimpansen Marilyn
Nu lämnar vi det fiktiva fallet med Kjell Eriksson och övergår till schimpansen Marilyn. Likheterna mellan fallen är nämligen högst ppåtagliga. Schimpansen Marilyns kvarlevor hittades i en frysbox på Fort Detrick, Maryland, USA. När man testade hennes kvarlevor med avseende på virus, fann man det man sökte. Marilyn bar på ett mycket sällsynt virus, SIVcpz, mycket likt Aids-viruset HIV. De forskare som var inblandade i detekteringen av viruset, visste förmodligen vad som stod på spel. De sökte inte förklaringen till hur Marilyn kunde bära på ett HIV-liknande virus i den omedelbara omgivningen. De frågade sig inte vilket liv Marilyn haft under sin vistelse i USA. De redovisade inte heller vilka experiment Marilyn hade utsatts för under sin levnad. De nöjde sig med att hon en gång blivit infångad som liten unge i Afrika för att användas som försöksdjur i militära laboratorium. Det skulle följa filmer om att nu var HIVs ursprung klarlagt. De forskare som envist hävdat att Aids-viruset förmodligen hade stammat från den gröna markattan, övergav omedelbart sina gamla teorier och anammade okritiskt schimpansen som bärare av det virus som var förfadern till HIV. Slutsatsen blev att Aids-viruset måste ha haft sitt ursprung i den afrikanska regnskogen. Att Fort Detrick, i forskarmun kallat antraxfabriken, är det största centrat för biologisk vapenutveckling i USA, var inte intressant. Den vetenskapliga makten hade talat. Det ultimata vetenskapliga verktyget, logiskt, kritiskt tänkande, var som bortblåst.

 

I denna ansökan från den amerikanska militären anges i punkt 2 behovet av att ta fram en sjukdomsframkallande mikroorganism som inte skulle kunna slås ut av kroppens egna immunologiska och läkande processer. Nio år senare dök de första fallen av AIDS upp i New York.

Spekulationer om virusets ursprung
När Aids-epidemin var ung spekulerade många varifrån smittämnet, HIV-viruset, kunde komma. Vissa forskare och lekmän föreslog att viruset uppkommit i ett laboratorium när man samodlat olika tidigare kända retrovirus i en och samma cellkultur. Det kunde antingen ha skett medvetet eller genom slarv. De amerikanska Aids-experterna Robert Gallo och Max Essex räddade dock ansiktet på hela forskningssamfundet när de med ackuratess torgförde sin populära teori om att HIV måste ha sprungit ur apviruset ”SIVagm”, där agm står för ”african green monkey”, den gröna markattan. Denna teori passade de flestas särintressen även om den var felaktig. Teorin bestod fram till 1999 då den ersattes av teorin om schimpansviruset ”SIVcpz”. SIVcpz upptäcktes 1989 på två schimp