Nyhetssajten Newsmill, som säger sig vara ett öppnare alternativ till den traditionella pressen, bedrar sina läsare. Med fula metoder censurerar de bland annat 11 septemberfrågan.

Censur, fiffel med läsarstatistiken och allmän journalistisk ohederlighet har blivit vardagsmat för Newsmills redaktörer. Och ändå utger de sig för att vara ett alternativ till de stora nyhetskoncernernas mediediktatur.

När idén lanserades för ett par år sen var det en del som direkt genomskådade mediejättarnas försök att ta kontroll över det utbredda bloggandet i Sverige. Newsmill, som bland annat ägs av Bonnier AB och Proventus, kallades av Aftonbladets Dan Josefsson för ”Bonniers nya redaktionsförklädda pr-byrå”.

I ”Så ska de tygla bloggsfären” (5/9 -08) menar han att Newsmills skendemokratiska upplägg måste ses som ett steg för att säkra det monopol över svenskt tankeklimat som delvis är hotat i och med nätets möjligheter till icke-modererad nyhetsförmedling. Om Bonniers ökande inflytande skriver han: ”Genom chefstillsättningen i Bonnier-medierna sipprar ägarnas politiska agenda ständigt ut i samhällsdebatten. … Bonniers får en demokratiskt sett omotiverat stor makt över vem som får styra landet och vilka lagar som fattas.”

Nu till mer konkreta exempel på hur debatten styrs: För ett år sedan publicerade jag i Newsmills fria forum ett antal artiklar om 11 september och det världsvida kravet på en ny undersökning av terrorangreppen. Dessa blev snabbt populära, särskilt den om riksdagsmannen Egon Frids uppbackning – ”Svensk riksdagsman i internationellt politiskt upprop för sanningen om attackerna den 11/9″.

Denna var under flera dagar en av sajtens fem mest lästa artiklar men av någon anledning framgick inte detta i den topplista som även sprids på sajten dn.se. Förbryllad ringde jag upp Newsmills redaktör Karin Eder-Ekman som även hon, tillsammans med de övriga redaktörerna, konstaterade omständigheten. Ingen av dem sade sig dock kunna förklara fenomenet.

Jag ringde då upp IT-byrån Bazooka, som sköter driften av Newsmill. Där kunde man snabbt konstatera att en spärr aktiverats som hindrade artikeln från att synas på kortlistan. Tilläggas kan att man till att börja med utgick ifrån att jag var ”den nye killen på Newsmill”.

Sedan dess har Newsmill vägrat att publicera nästan alla mina artiklar om 11 september och andra ämnen.

Antalet träffar på de redan publicerade har dock stigit kraftigt det senaste året. Så pass att man uppenbarligen bestämde sig för att vidta nya åtgärder. För en dryg månad sen sjönk plötsligt läsarantalet på de tre mest populära från cirka 15 000, 14 000 och 11 000 på de mest lästa till mer modesta 1 352, 2 571 och 4 055 (den 15 april). Detta skedde alltså i lagom tid innan de kunde nå sina toppnoteringar för det senaste året.

Vi som efterfrågar en ny internationell undersökning av attackerna den 11 september tycker det är anmärkningsvärt att Newsmill ena stunden framställer denna önskan som en galen konspirationsteori för att i nästa ögonblick känna sig tvungna att ta till fula knep för att strypa debatten.

Skriven av Fredrik Rosvall

Originalartikel, Newsmill censurerar 11 septemberfrågan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här