I min artikelserie ”Vad du inte visste om 9/11” visade jag i del 1 att kriget mot terrorismen, Afghanistan och Irak var planerade långt före 9/11 attacken. Källan till avslöjandena var bland annat Bushs egen finansminister Paul O´Neill, även medlem av National Security Council, som i boken ”The Price of Loyalty” från år 2004 avslöjade att Bush och hans regering redan i januari 2001 började planera för ett krig mot Irak. Boken är skriven av Ron Suskind, en ansedd journalist som 1995 vann det prestigefyllda Pulitzerpriset.

Suskind hänvisade till många andra källor, bland annat 19 000 interna regeringsdokument, som visade att man redan två år före Irak invasionen började lägga upp planerna för en ockupation av Irak. I ett memo från Vita Huset som var märkt ”Hemligt” som Suskind kom över står om en politisk, militärplan för Irak efter Saddamkrisen. Suskind fann också ett Pentagon-dokument som visade områden i Irak som det ökända oljebolaget Halliburton sedan fick förstahands kontrakt på efter att Irak invaderats.

Den 18 september 2001, en vecka efter elfte september-attacken publicerade BBC en artikel där en pakistansk diplomat, Niaz Niak, avslöjade att han fått veta från amerikanska tjänstemän att USA planerade anfalla Afghanistan under hösten 2001. Han sa också, vilket visade sig stämma, att attackerna skulle utgå från baser i Tajikistan och Uzbekistan. Hur kunde då tjänstemännen redan i mitten på juli veta att USA skulle invadera Afghanistan under hösten? De visste det eftersom det var planerat långt före 9/11.

MSNBC och NBC News avslöjade i maj år 2002 att USA redan före 9/11 planerade ett krig som innefattade militäoperationer i Afghanistan. Två dagar före 9/11-attacken låg ett National Security Presidential Directive på president Bushs skrivbord för underskrift, vilket betydde att man snart skulle starta ett omfattande krig mot terrorismen. Enligt dokumentet skulle man bland annat ”utrota Al-Qaida från jordens yta.” Jim Miklazewski på NBC news sa att ”Det beskriver samma krigsplan som sattes i verket efter 9/11.”

I boken ”The Reluctant Spy” avslöjar John Kiriakou, före detta Chef för CIA:s Anti-Terrorstyrka, att de i mars 2002, sex månader efter 11 september-attacken, gjorde en raid mot talibanernas ambassad i Peshawar, Pakistan. Där fann de dokument med telefonräkningar för 168 samtal till USA. Samtalen upphörde den 10 september 2001, dagen före 9/11 attacken och togs upp igen den 16 september. Det tog Kiriakou åratal att få ut boken eftersom förlagen efter påtryckningar från högre ort vägrade publicera den.

Kiriakou berättar vidare att lådan med dokumenten levererats till FBI, eftersom de är ansvariga för interna säkerhetsfrågor i USA. Logiskt sett så borde FBI snabbt och entusiastiskt kastat sig över bevismaterial om det värsta terrordådet i landets historia, men Kiriakou hörde inget mer om saken. När han flera gånger frågade kollegan Tommy McHale, som var en detektiv, som lånats ut till FBI, vad som hänt med dem förklarade McHale för en häpen Kiriakou att FBI aldrig ens öppnat lådan!

Vad som istället hände var att man skickade lådan till ett förråd i Maryland där den stoppades undan!

Här intervjuas John Kiriakou på C-Span av Frederick Hitz, före detta Inspector General of the CIA and current senior fellow at University of Virginia’s Center for National Security Law och berättar vad som hände:

Föreställ er att terrorister sprängde skatteskrapan i Stockholm och sen attackerade en viktig militärförläggning och att man sedan spårade dem till ett ställe där man hittade utdrag ur deras telefon-kommunikation veckorna före och efter dådet. Därefter leverar man informationen till SÄPO som sen struntar i att titta på den och istället skickar den till ett förråd i Mariefred. Låter det professionellt och trovärdigt?


I del 2 av min artikelserie ”Vad du inte visste om 9/11”
visade jag hur före detta FBI-anställde Sibel Edmonds avslöjade att USA hade nära relationer med Bin Laden och talibanerna ända fram till 11 september och att FBI felöversatte och struntade i att översätta uppgifter om 9/11. E