När en katastrof inträffar lönar det sig att veta hur man tillagar mat som inte kräver många ingredienser, är mycket näringsrik och kan hålla länge när de förvaras på rätt sätt. Här är fem recept på enkla att göra överlevnadsmat som du bör kunna utantill.

Skorpor
Kallas också för hårt bröd, denna tuffa kex är en överlevnadsmat med en historia som går tillbaka så långt som det antika Rom.

Ingredienser:

 • 5 koppar vetemjöl
 • 2 kvarts vatten (cirka 1,9 liter)
 • 3 teskedar salt

Blanda alla dessa ingredienser i en stor blandningsskål. När mjölet, saltet och vattnet har bildat en torr bröddeg, kavla ut den platt med en kavel eller platta ut den för hand. Om degen fortfarande har klibbiga fläckar, tillsätt mer mjöl.

Gör en degskiva som är 12 centimeter tjock, skär den i kvadrater och gör hål i båda sidor av varje degkvadrat. Grädda dessa kvadrater i 30 minuter per sida vid 190 grader på en osmord kakplåt.

Förvara ditt hårdbröd på en sval, torr och mörk plats borta från skadedjur. När hårdbrödet har torkat helt, kan det hålla i åratal om det förvaras på rätt sätt.

Pemmikan
Pemmikan är en mycket gammal föregångare till moderna överlevnadsransoner, känd som en mycket underlig köttbulle gjord av torkat kött och smält fett. Den är fylld till brädden med kalorier och dess uppfinning och popularitet tillskrivs traditionellt Nordamerikas ursprungsbefolkningar.

Ingredienser:

 • 200 gram ister
 • 200 gram packad pulveriserat torkat kött hackad i en mixer
 • 200 gram torkad frukt, helst bär

Värm istret i en kastrull till en temperatur under 37 grader tills det blir till en mjuk, pastaliknande textur. Fortsätt röra medan det värms upp. Rör ned dina övriga ingredienser i det mjuknade fettet tills de har blandats ordentligt med istret, vilket vanligtvis tar cirka två minuter av kontinuerlig omrörning.

Om du har ingredienserna kan du gärna lägga till små mängder mjöl eller andra stärkelsekällor för extra kolhydrater. Du kan till och med lägga till olika kryddor för att ge lite smak.

Stäng av värmen och, när blandningen har svalnat tillräckligt för att röras vid, ta upp den med handen och pressa ihop den till runda bollar eller platta kakor. Se till att låta pemmikan helt svalna innan du förvarar den.

Traditionellt sett skulle pemmikan vanligtvis förvaras i behållare gjorda av råhud. Istället för detta kan du linda in pemmikanen i vaxpapper och förvara den på en sval plats. Om den hålls relativt sval, kan pemmikan vara i flera månader. Dock, när vädret blir varmare, vore det klokt att äta upp pemmikanen innan fettet börjar lukta härsket.

Bannock
Ibland kallat stekpannebröd, är bannock ett runt, platt, osyrat bröd som förknippas med Skottland och norra England. Även om du kan anpassa ett bannock-recept för ugnen, är det menat att tillagas i en stekpanna över en lägereld eller i en öppen spis.

Ingredienser:

 • 4 koppar vetemjöl
 • ½ tesked salt
 • ½ tesked bikarbonat
 • 1 matsked socker
 • 1 ¾ koppar torkad frukt (t.ex. körsbär)
 • 1 tesked hackad rosmarin
 • 1 ½ koppar kärnmjölk eller sur mjölk

Värm din ugn till 150 C.

I en medelstor skål, kombinera alla dina torra ingredienser förutom den torkade frukten och rosmarinen. Blanda dem noggrant. Hacka din torkade frukt och rosmarin i mycket små bitar och ställ åt sidan.

Nu när du har en skål full av torra ingredienser, gör en grop i mitten för din kärnmjölk. Tillsätt kärnmjölken i gropen och börja långsamt inkorporera mjöl från sidorna – detta kommer att tillåta dig att kontrollera degens konsistens. Låt inte sidorna på gropen kollapsa. Du kommer att ha överblivet mjöl för att täcka ditt bord och att använda medan du knådar degen.

När smeten blir tjock och pastalik, kan du lägga till din fint hackade torkade frukt och rosmarin. Vid denna punkt ska du tömma ut degen på en mjölad yta. Arbeta degen och tillsätt mjöl tills den blir mindre klibbig och den torkade frukten och rosmarinen är helt inkorporerade.

Vid denna punkt är du redo att börja baka bannock. Grädda bannock i 20 minuter tills den har börjat bli lite brun. Ta ut bannock och låt den vila och svalna. Efter att bannock har svalnat helt, kan den skivas och serveras eller skivas och förvaras.

Den bästa förvaringsmetoden är att hålla den hel tills du behöver den. Om du lämnar den otäckt, blir den mycket hård inom ett par dagar. Frysning skulle vara det bästa sättet att bevara den under en riktigt lång tid. Men om du inte har det alternativet, håll den hård och torr.

Biltong
Biltong är en traditionell sydafrikansk maträtt som består av torkat och marinerat kött. Medan jerky ofta röks, är biltong botat med vinäger, salt och kryddor och sedan lufttorkat. Dessutom kan du göra biltong av en stor variation av köttskärningar.

Ingredienser:

 • 2 kg magert kött
 • 2 koppar brunt socker
 • 3 koppar packat havssalt
 • 1 tesked bikarbonat
 • 2 matskedar malda svartpepparkorn
 • 100 ml Worcestershiresås
 • 5 koppar vinäger
 • 4 matskedar malda korianderfrön

För att förbereda köttet, skär alltid längs med köttets fibrer, aldrig tvärs emot. Förbered en cm tjocka skivor av köttet och lägg sedan dessa skivor i vinäger-Worcestershiresås-blandningen i en halvtimme. Förvara den återstående vinägern i kylskåpet eftersom den kommer att användas senare i receptet.

Krossa alla kryddor och sedan blanda i saltet, bikarbonaten och sockret. Se till att allt kött är perfekt täckt med detta och lägg sedan dessa skivor på en ren tallrik. Placera den tjockaste skivan i basen och de andra bitarna ovanpå den. Strö din återstående kryddblandning på toppen av det övre lagret. Kylskåpsförvara i minst åtta timmar.

Ta ut de kylda köttbitarna och lägg dem sedan igen i vinägerblandningen i minst 15 minuter. Ta bort köttskivorna och skölj sedan bort saltrester från varje bit. Pressa ut fukten ur köttbitarna.

Du kan sedan torka biltongen på två olika sätt i ugnen eller på det traditionella sättet genom att hänga upp remsorna på ställningar i ett rum med god cirkulation. Alternativt kan remsorna kylförvaras och, om de fryses in, kan de hålla i upp till ett år.

Vandringskex
Detta är en maträtt som håller dig mätt och som kan hjälpa till att förlänga dina ransoner eller fylla magar. Ägg och ister är valfria, men om du inte använder ister, byt ut bakpulvret mot ett par teskedar bikarbonat.

Ingredienser:

 • 3 ½ koppar vetemjöl
 • 2 matskedar bakpulver
 • 1 ägg (valfritt, om tillgängligt)
 • 1 tesked salt
 • ½ kopp ister (eller smör)
 • 1 ½ kopp mjölk

Värm ugnen till 190 grader eller gör dina kol tillräckligt heta för att laga på.

Blanda mjöl, salt och bakpulver (eller bikarbonat) i en skål, skär sedan det kalla istret (eller smöret) i mjölblandningen tills du har ärtsstora bitar. Tillsätt mjölk tills degen knappt är klibbig. Överarbeta inte degen, då blir dina kex hårda.

Droppa cirka ¼ kopp av smeten i en smord panna eller holländsk ugn. Baka i 20 minuter eller så tills kexen är bruna. Om du använder en holländsk ugn, lägg i kexen.

Det finns många, många fler överlevnadsmat du kan göra för att hålla dig välmatad med nödvändiga näringsämnen under överlevnadssituationer, såsom rostad majs, skyttegravskaka, torkat kött, torkad frukt, bönor och ris och bondbröd. Det viktiga är att du är medveten om vilka typer av mat du kan göra som kan hålla dig vid liv under nödsituationer.

naturalnews.com, Överlevnadsmat: Fem enkla, lättlagade recept för livsmedel som kan hålla dig vid liv i nödsituationer

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här