I Our Common Agenda vill generalsekreteraren Antonio Guterres uppnå jämställdhet mellan könen inom alla områden, inklusive beslutsfattande, genom kvotering och speciella åtgärder. Kvinnliga entreprenörer ska uppmuntras och unga kvinnors röster ska höras mer. Dessutom ska en nödlägeshandlingsplan accelerera utrotandet av våld mot kvinnor och flickor. Detta innefattar en global kampanj som ska eliminera alla sociala normer som tolererar våld mot kvinnor. Detta hänger också ihop med FNs hållbarhetsmål fem om att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. I detta arbete har AI och digitalisering en avgörande roll. Kvinnorna ska stå under AI-gudens vakande öga.
Kvinnor får allt mer framskjutna positioner i det globala spelet och genomförandet av den digitala transformationen. Som vice generalsekreteraren Amina J. Mohammed deklarerade under pandemin:
Det är dags för oss att stå upp som kvinnliga ledare som vidtar åtgärder för att besegra pandemin och komma ur den starkare.
Som goda exempel lyftes Norges f.d. statsminister Erna Solberg fram. Hon var tidigare medordförande för UN Secretary General’s Advocacy group for the Sustainable Development Goals. I FN-initiativet Women Rise For All förenades kvinnliga ledare, inklusive Solberg, från hela världen med uppdraget att stoppa pandemin och ”build back better”.
Vi är kvinnliga ledare som står upp i solidaritet för att rädda liv och skydda försörjningen. Vi uppmanar alla ledare i alla länder och inom alla sektorer att möta den humanitära coronakrisen. Att stoppa denna pandemi och återhämta sig från den är ett delat ansvar som kräver global solidaritet. Vi måste återhämta oss bättre. Och det kan vi genom att bygga tillbaka bättre tillsammans. Tillsammans är vi starkare när kvinnor står upp för alla.
Detta var också tänkt att ge upphov till en mer hållbar, jämställd och koldioxidneutral värld. Bland de kvinnor som manade till global solidaritet fanns Melinda Gates, Danmarks statsminister Mette Fredriksen och tidigare nämnda Amina Mohammed. Detta arbete tänker FN bygga vidare på.
I FN bedrivs kvinnorelaterade frågor om jämställdhet och egenmakt i det 2010 grundade underorganet UN Women. Sverige är den enskilt största största bidragsgivaren tillsammans med länder som Finland, Norge, Kanada, Australien, Tyskland, Japan, Schweiz och USA.
Som företags- och filantropiska partners listas bland annat Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation, Open Society, Procter & Gamble, Rockefeller Foundation, The Coca Cola Company och Unilever.
Dessa partners är återkommande namn i FNs arbete med Our Common Agenda och visar på den västliga dominansen. Det innebär också att det mestadels är ett västligt perspektiv på kvinnofrågorna.
Global Acceleration Plan
2021 släppte UN Women The Global Acceleration Plan där det konstateras att covid-19 har försämrat situationen för kvinnor i hela världen. Detta ska denna plan råda bot på. Rapporten pekar ut sex centrala punkter som ska motverkas eller stärkas.
- i) Könsbaserat våld;
- ii) Ekonomisk rättvisa och rättigheter;
- iii) Kroppslig autonomi och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR);
- iv) Feministisk aktion för klimaträttvisa;
- v) Teknik och innovation för jämställdhet;
- vi) Feministiska rörelser och ledarskap.
Hur ska då detta lösas?
Kärnprinciperna i rapporten handlar om intersektionalitet, feministiskt ledarskap och inte minst genomförandet av den stora transformationen. Detta innebär skapandet av ”Generation Equality Action Coalitions”. Det vill säga multiaktörsnätverk som ska agera katalysatorer till kollektiv handling. Språkbruket är allt annat än mjukt kvinnligt. Det hela ger istället en känsla av en militär operation.
Dessa koalitioner utgörs av partnerskap mellan regeringar, civilsamhälle, internationella organisationer och företag som opererar över nationsgränserna. Här ingår förutom FN-organ och nationer aktörer som Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation, Rockefeller Foundation, Microsoft, Open Society, Salesforce, Unilever och det prestigefyllda modehuset Gucci.
Läs mer på pharos.stiftelsen-pharos.org, Placera kvinnor och flickor i centrum – AI för kvinnor