Bättre koncentration och minne kan öka våra chanser att få ett bättre yrkesliv och lägga grunden för en bra livskvalitet. Därför kan rätt näring för hjärnan göra betydande skillnad för att få en bättre vardag och att du lyckas bättre i livet.

Vår moderna livsstil utsätter både kroppen och hjärnan för mycket stress och hög belastning. Dessutom andas vi ytligt och rör oss för lite. Energin omdirigeras för att hantera behovet av avgiftning och resultatet blir en negativ påverkan på de aktiva organen i kroppen, som hjärna, hjärta och muskler. Det kan göra att vi känner oss ohälsosamma, utmattade och det kan ge kognitiva utmaningar. Vi kan också utveckla autoimmuna störningar, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Avlägsna giftiga ämnen

Avgiftning betyder i praktiken att avlägsna giftiga ämnen från kroppen. Kroppen avgiftar sig själv hela tiden och det gör hjärnan också. Men på grund av att vi exponeras för näringsfattig och inflammationsfrämjande mat, alkohol, tobak, mediciner och främmande ämnen som tungmetaller, kemikalier och mikroorganismer, kan vårt naturliga avgiftningssystem bli överbelastat. Det finns giftiga ämnen i allt från kaffe och mat som inte är ekologiska, till skönhetsprodukter och tvättmedel. Kroppen klarar helt enkelt inte att göra sig av med avfallsämnen. Ohälsosamma metaboliter kan ackumuleras och så småningom utlösa en mitokondriell dysfunktion, metabolismbrister, immunotoxicitet och resulterande neuroinflammation.

Hur kan du få bättre koncentration och minne?

Hur kan du få hjärnan att fungera på bästa sätt? Det första steget för att avgifta hjärnan på ett bra sätt är att minska och eliminera giftiga ämnen som beror på vår livsstil, som att undvika syntetiska kemikalier när det är möjligt. Då måste vi rensa hjärnan från tungmetaller, gifter och kemikalier och sedan se till att den kan absorbera näringsämnen effektivt och på så sätt få bättre koncentration och minne.

Sömn. Enligt ny forskning som det rapporterats om i World Economic Forum, är avgiftning en separat del av hjärnans hälsa. En stor del av avgiftningsprocessen handlar om lagrat avfall, som rensas ut när vi sover. Hjärnan avgiftar sig själv precis som resten av kroppen och tar bort gifter och cellulärt avfall, för att upprätthålla en hälsosam funktion. Därför är det viktigt med 7-8 timmars sömn, utan att giftiga ämnen och andra saker som stör hjärnans funktion. Utan tillräckligt med sömn är det svårt att få hjärnan att fungera ordentligt. Forskare säger att REM-sömnen (det sömnstadiet där vi drömmer), ger den mest gynnsamma miljön för att påbörja hjärnans avfallsprocess.

Kosten för bättre koncentration och minne

Kosten har stor betydelse. Försök att äta så mycket ekologiskt som möjligt, praktisera periodisk fasta och se till att du har en bra vätskebalans. Undvik mat som gör att du inte mår bra när du ätit den. Lägg till grönsaker med färger. Färgerna representerar olika vitaminer och näringsämnen, så lägg till ingefära, gurkmeja, vitlök, rödbetor, broccoli, groddar och örter som timjan och rosmarin i kosten.

Det är också viktigt att lägga till nötter, frön, baljväxter och fet frukt som avokado och bananer. Rå jungfrukokosnötolja är rik på triglycerider med en medellång kedja (MCT) och bryts ner i kroppen av ketoner som hjälper till med de kognitiva funktionerna, genom att bryta ner amyloidplack i hjärnan. Samtidigt fungerar ketonerna som bränsle för hjärncellerna.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här