Remissförslag: Tillåt oundvikligt GMO-innehåll i KRAV-produkter

gmo människan steril March Against Monsanto GMO-majs genmodifierade Hawaii-ö GMO-förbud bioteknikindustrins Monsantoanställd

KRAV är en ekonomisk förening som funnits sedan 1985. Deras välkända KRAV-märkning betyder bland annat att varan är ekologiskt producerad, odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel och har producerats utan GMO. Regelverket för certifieringen uppdateras kontinuerligt och just nu pågår en remissinsamling inför nya regler som kommer att gälla från och med januari 2015.

Ett avsnitt om ändrade regler handlar om GMO. Enligt KRAV kommer det inom en snar framtid att vara i princip omöjligt att garantera 100% GMO-fritt. Detta beror på att fodertillverkare kommer att tillåtas hantera foder med GMO i samma fabriker som GMO-fritt foder. Därför föreslås man kunna KRAV-certifiera en vara som ändå innehåller ett oundvikligt innehåll av GMO med 0,1 %. För foder skulle den tillåtna inblandningen vara 0,9%.
Hur fodertillverkarna tillåts denna hantering och vem som reglerar oavsiktlig GMO-spridning, framgår inte från KRAV:s remissförfrågan. I en utredningsrapport från 2013 beskrivs hur fodertillverkare får problem när importflödet till Sverige går genom Danmark. Där används GM-soja i konventionellt foder och hanteringen av GM-soja sker i samma lastutrymmen, elevatorer och silos som GMO-fri soja.

Läs hela nyheten på Canal 2nd Opinion.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here