Har du hört talas om Swap Lines? Antagligen inte. Ett verktyg från 60-talet som centralbanker använde för att plåstra om finanskrisen 2008 men något man inte talar högt om.

Samarbetet mellan Riksbanken och Federal Reserve (FED) gällande swap linesska ha upphört 2010 och finns visserligen beskrivet på Riksbankens hemsida men få känner till det och vad det innebar.

En swap line är en överenskommelse om att utbyta valutor, svenska kronor mot amerikanska dollar.

Riksbanken var inte ensam. Flera centralbanker deltog i FED:s ”räddningsinsats” dock inte Ryssland, Indien och Kina. I praktiken var det ett slags Bretton Wood 2.0, ett uppgraderat ekonomiskt och monetärt system som tog sin form i och med finanskrisen 2007-2008. Lika odemokratiskt som tidigare.

Finanskrisen bottnar i ett korrupt och bedrägligt monetärt system baserat på lån som tack vare lånekarusellen på den amerikanska bostadsmarknaden höll på att krascha hela världsekonomin. När europeiska banker fick ont om dollar kom FED på att agera lånehaj och använda sig av swap lines för att skicka över dollar, som i sin tur kunde pumpa in delar av detta i USA för att hålla USA och dollarn vid liv.

Det ursprungliga syftet med swap lines var att stabilisera valutakurser. Nu användes det för att rädda banker och ett genomruttet system där notan skickas vidare till medborgare i EU och USA. Centralbanker och storbanker gjorde upp sinsemellan i det tysta utan att förankra det demokratiskt.

palbergstrom.com, Riksbankens dolda samarbete med Federal Reserve

7 KOMMENTARER

  • Detta hade varit en ickefråga för dig om du hade haft kunskap om hur banksystemet fungerar…….

   • Om man vet hur banksystemet fungerar så har måste man ha en massa bankkontakter annars vet man ju inte hur det fungerar.

     • Jag har TVÅ nu TRE gånger skrivit att jag är ordblind men inte kommer du ihåg det utan fortsätter att gnälla om felstavningar och felaktig uttryck. När jag skriver en mening första gången är de fyra fem fel i den som jag måste rätta.

      Eller som en som också stavade fel på en annat forum skrev:

      Rättade stanfel

      Och det var ett skämt.

 1. […] Riksbankens dolda samarbete med Federal Reserve […]

 2. Enligt fd grekiske finansministern Yanis Varoufakis gick ALLA europeiska banker i konkurs i samband med krashen 2008 (3.26 in i intervjun). Man försöker alltså bara flytta fram det moment när verkningarna slår igenom. Momentet slår igenom nu som en pyspunka istället för en massiv krasch med omedelbara betalningstopp. Kronan SEK och andra valutor faller alltså med USD i detta system. Bankirer är hariga och rädda om sina bonusar och försöker rädda undan så mycket som möjligt. Kolla in BTC-bitcoin exempelvis och andra kryptovalutor som tar över. https://www.youtube.com/watch?v=nGt82RFfg3U

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här