Obama trasslar in sig alltmer i lögner. Den 20 juni förklarade det amerikanska utskottet för tillsyn och regeringsreform att USA:s justitieminister Eric Holder gjort sig skyldig till att ha trotsat kongressen. Holder, som veckan innan lovat att släppa fram fler dokument om den hemliga operationen Fast and Furious, kom med tomma händer till förhöret den 19 juni. Under det knappt tio minuter långa mötet motiverade han sin vägran att släppa dokumenten med ett ”regeringsprivilegium” (eng: executive privilege) som endast kan användas av presidenten.

Därmed dras snaran om presidentens hals åt hårdare, för nu måste Obama svara på frågan om vad Vita huset visste om operation Fast and Furious. I samband med Fast and Furious, som bl a handlade om att i hemlighet överföra vapen till en del av den mexikanska knarkmaffian, tappade de amerikanska agenterna kontrollen över ca 2.000 vapen. En del av dessa vapen dök upp för ett år sedan i samband med att den amerikanska gränsvakten Brian Terry sköts.

Senator Charles Grassley sa att justitieministerns hänvisning till president Obamas regeringsprivilegium innebär att ännu större frågor nu har uppkommit:
– Hur kommer det sig att presidenten åberopar sitt privilegium om Vita huset inte har haft med saken att göra? Hur kommer det sig att presidenten hänvisar till sitt privilegium gällande dokument som han menar att han aldrig tagit del av? Vad döljer man när man tillgriper sådana extrema åtgärder?

Under utskottets sammanträde den 20 juni ställde ledamoten Dan Burton följande fråga:
– Att presidenten tillämpat sitt regeringsprivilegium leder till att nya frågor måste ställas. Jusitieministern har upprepade gånger sagt att han (president Obama) inte varit informerad [om Fast and Furious]. Och nu hänvisar presidenten till sitt regeringsprivilegium. Det leder till att vi måste fråga oss om Eric Holder kände till detta och hur mycket presidenten visste.

Det republikanska partiets talesman i representanthuset, John A. Boehner, meddelade genom sin presstjänst att man hittills utgått ifrån att bara justitieministeriet varit inblandad i skandalen. Men att presidenten använder sig av sitt regeringsprivilegium indikerar att Vita husets medarbetare antingen varit med i operation Fast and Furious från början eller att de varit inblandade i ett senare skede för att dölja operationen.

Det kan bli kritiskt för justitieminister Holder om fallet behandlas i Kongressens representanthus. Om han döms för trots mot kongressen kan han hamna i fängelse. Och för Obama skulle denna skandal kunna leda till att han avsätts. När Richard Nixon avsattes för fyrtio år sedan i Watergate-skandalen, var det inte p g a inbrottet i det demokratiska partiets högkvarter Watergate, utan p g a lögnerna och mörkläggningsoperationerna efteråt. Det ser ut som om Obama upprepar Nixons fel vilket betyder att en process för att ställa honom inför riksrätt och avsätta honom rycker närmare.

Källa: larouche.se, Riksrätt mot Obama rycker närmare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här