SJ smyger in SJ-chippet som om det vore toppen och naturligt

chippas

För cirka 10 år sedan var debatten het i USA om de kommande chippen [RFID chip]. Företaget Verichip lanserade då det riskornsstora chippet, men många var skeptiska och allmänt negativa. Kanske det låg bakom namnbytet på företaget till PositiveID Corporation.

Nu hakar SJ på trenden genom SJ Labs, tågbolagets egen digitala utvecklingsverkstad. Svenska medier skrev häromåret lite hurtigt om chippandet som något exklusivt. Begreppet chipsters myntades som naturligtvis anspelade på hipsters.

Läs mer på newsvoice.se

20 KOMMENTARER

 1. Argument som ”att slippa visa ID” eller ”att slippa visa biljett m.m.” kommer få folk att jubla och skita i att titta på konsekvensen och utvecklingen utav detta.

 2. Bestens märke står det om redan i bibeln. Detta kopplat till kontantlöst samhälle och slavkontraktet är tecknat. ”Gör som bankmaffian beordrar annars försvinner allt ditt kapital”.
  Fullskaletest kördes på Cypern för några år sedan. Helt plötsligt var sparkapitalet borta! Hoppsan!

   • Jättetrist tycker jag. Samhället blir otroligt sårbart om alla kontanter liggar i bankernas datasystem. Vad händer om en solstorm av samma kaliber som 1859 skulle ske idag? Det kanske skulle ta många dagar innan man kunde få kontakt med banken. Det vore väl risk att väldigt många datasystem slogs ut. Kontanter brukar dock alltid fungera att använda. Använd kontanter. Lätt att ha några tusenlappar i plånboken.

    • Man brukar göra så backuper i banksystem hamnar långt från banken helst i något bergrum. Man kan ju bli rånad på sina kontakter så skillnaden är inte så stor som man kan tro och även kontakter kräver förtroende för valutan då sedeln själv inte är värd det som står på den. En sedel kanske kostar 5 kr att tillverka och är då värd så mycket om valutans värde skulle gå ned kraftigt. När Tyskland fick hyperinflation efter första världskriget så var papperet till sedlarna värda mer än vad som stod på dem. Detta är ingen vi har råkat ut för men de finns länder även idag med inflation på över 10 % per år. Venezuela har en inflation på ca 60 % men uppgifterna är från 2014 och det har inte gått att hitta nya. Zimbabwe har hade hyperinflation som när de var som värst uppgick till 80 miljarder % (!). Zimbabwe har efter 2009 övergivit sin egen valuta och sedan 2014 är åtta valutor tillåtna i landet, ingen av dem är dess egna valuta. Dollar ekonomi burkar de bli i höginflations länder, alltså egna valutan växlas omedelbart till dollar eller dollarn blir den enda säkra valutan.

  • shit va desperat du är HM att försöka smutskasta vaken.se.
   sidan du länkade till förklarar inte om inbyggda chip i huden utan om kontokort…
   så här står det:

   ”Varför fungerar inte Chip NoPIN funktionen på SJs biljettautomater längre?
   På våra biljettautomater i Stockholm & Uppsala fanns tidigare en funktion som gjorde att man med sitt kontokort inte behövde knappa in någon PIN-kod vid köp under 200 kronor”.

   hur står det till med läsförståelsen??
   är det den artikeln du menar?
   om det e det är du tragisk..

    • hahaha
     va värdelös du e…
     du säger att du noga undersöker dina källor
     hahaha
     du har inte koll på nånting!!
     kommer här o spelar smart o kan inte ens läsa
     hahaha

     • Även om man opererar i en chip under huden vad är det för märkvärdigt med det

     • du gjorde ett pinsamt misstag o gav en artikel som hänvisade till nånting som inte hade med artikeln att göra. men du e nog för efterbliven för att förstå det.
      men du har visat vad du går för. dvs ingenting. kan inte ens erkänna att du gjort bort dig…
      hahahahaha
      du försöker framstå som utbildad expert men du kan inte ens läsa o förstå en artikel på svenska…
      hahhahaha
      men den som gräver grop för andra…

     • Om du skulle komma med något annat än klaga på mig hur skulle det vara. Nog vet jag att SJ prova chip under huden men det är det fler i samhället som gör. Men märk väl det är ett prov och vi får se hur det går med det och jag anser det inte vara något särskilt med det men av någon anledningen förstod du inte det.

      Så nu får du en chans att säga var du tycker om chip under huden för vad du tycker om det var jag ingen aning för du har ju inte sagt ett knyst om det. Du kanske gillar det. Vad vet jag.

     • Tack för den kommentaren för nu får de som kommer förbi i denna öppna diskussion själva avgöra vem av oss som de tycker uttrycker sig mer städat.

     • Det är ganska uppenbart att John inte har en aning om vad han pratar om.

      Creds till dig, HM.

     • Oden

      Jasså, jag vet inte vad jag pratar om..
      Då har du Uppenbarligen inte läst artikeln HM länkade till.
      Eller så förstår du lika lite som han..

      Men du är väl antagligen hans syster eller hans arbetskamrat…

     • Don’t worry, HM is predictable.

      HM’s ineloquent ways of trying to describe, nay, to attribute chipping to normality is presumptions. It is as arcane, lost, and bereft of content as this paragraph. I will, myself; affirm and attest to the validity of the following sentence’s claim. I do so, by writing an even more infantile, redundant, and furtive sentence; that defies brevity. Thus inveterately, this maxim, will subsequently and succinctly. Explain with binary precision, in which; a hidden message has been encoded. This message has to be transcribed, and decoded, and then read backwards. Otherwise, one might miss the intricate praise deeply buried within these words.

      Fetch me something of value, Hm, HM?

     • Vad är detta för konstig inlägg. Från en dator tydligen där programmet har några buggar.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here