I en värld som präglas av osäkerhet är tanken på att stå utan tillgång till elektricitet både skrämmande och potentiellt verklig. Orsaker till detta kan vara mångfaldiga och inkluderar allt från krig och naturkatastrofer till avbrott i importförsörjningen. I en sådan situation är det klokt att ha en plan, särskilt om den är utarbetad av en grupp individer med liknande tankesätt och mål.
Betydelsen av att ha en överlevnadsgrupp blir då uppenbar. En grupp bestående av 5-6 personer, var och en med olika färdigheter och en grundläggande förståelse för överlevnadstaktik, kan fungera som en fristad i tider av nöd.
När dagarna går utan att några tecken på elektricitetsåterställning syns blir det tydligt att man inte kan förlita sig på statliga eller militära läger för hjälp. Risken att stöta på fientliga grupper eller falla offer för opportunister är alltför hög. Därför blir beslutet att samlas vid en förutbestämd samlingsplats oumbärligt.
Varje gruppmedlem utrustas med en kompakt överlevnadsväska innehållande endast de mest väsentliga förnödenheterna och gruppen ger sig ut på en resa till en avskild plats i skogen. Platsen väljs noggrant och ligger inte mer än en två dagars vandring från deras respektive hem, vilket gör den till en tillfällig tillflyktsort.
För att optimera resursanvändningen prioriterar gruppen föremål med högst nytta per viktenhet. Mat är av största vikt, med kokosfett, mörk choklad och nötter som de främsta alternativen på grund av deras höga energiinnehåll i kompakta former. Lär dig att tänka energi per viktenhet. Många tänker konservburkar men detta är helt fel då det mest är vatten som du bär runt på. När det gäller vatten så finns det i överflöd. Vissa tror att vatten i Svenska sjöar är farligt att dricka. Så är det i allmänhet inte och du behöver inte bära mycket vatten eller ha med filter eller vattenrenare.
Bönor blir en viktig del av överlevnadsarsenalen. De är inte bara näringsrika utan fungerar också som en källa till frön för framtida skördar. Varje gruppmedlem bär med sig ett kilo bönor för att kunna plantera säkerställa en hållbar matförsörjning. Att grodda bönor är en enkel och effektiv metod för att öka deras näringsinnehåll och matsmältningsbarhet samtidigt som det ger en färsk och hälsosam matkälla. Torkade kikärtor har en näringsprofil som inkluderar protein, fiber, kolhydrater, vitaminer och mineraler. När de groddar, ökar vissa näringsämnen och volymen blir betydligt större och ger mättnad. Har ni möjlighet att skapa ett lager med mat innan så räcker 100 kg bönor troligen ett år för en person om man äter det som huvudsaklig föda.
När det gäller att plantera bönor är det viktigt att vara medveten om vilka som är lämpliga för ändamålet. Många av de bönor som finns tillgängliga i affärer är inte avsedda för plantering eller är hybridiserade och kan därför inte producera avkomma med konsekventa egenskaper. För att säkerställa en pålitlig skörd är det klokt att välja ”öppenpollinerade”, ”icke-hybridiserade” bönor som har en högre chans att producera livskraftiga frön för framtida plantering.
Vid ankomsten till den avlägsna platsen sätter gruppen upp läger och inleder sin självförsörjningsresa. För att möta utmaningarna förlitar sig gruppen inte bara på utrustning utan också på kunskap. Genom att förstå naturens helande egenskaper avstår de från traditionella medicinska förnödenheter och föredrar naturliga botemedel.
Att vara väl bekant med olika ätbara växter är avgörande för överlevnad i en krissituation. Svampar, frökapslar, rötter och andra växtdelar kan utgöra en värdefull källa till näring när traditionella livsmedelskällor är begränsade eller otillgängliga. Att ha förståelse för vilka växter som är ätliga och hur man identifierar dem kan vara skillnaden mellan svält och överlevnad.
För att förbereda sig på bästa möjliga sätt är det viktigt att förvärva kunskap om olika ätbara växter i förväg. Detta inkluderar att lära sig känna igen olika arter, deras säsongsbaserade tillgänglighet och hur man korrekt förbereder dem för konsumtion. Genom att experimentera med att samla och äta mat från naturen i förväg kan man bygga upp en värdefull bank av kunskap och erfarenhet som kan vara ovärderlig i en överlevnadssituation.
Att lära sig identifiera ätbara växter tar tid och engagemang, och det är därför det är bäst att göra det innan man hamnar i en akut situation. Genom att tillbringa tid utomhus och vara medveten om de växter som finns omkring sig kan man gradvis öka sin kunskap och självförtroende när det gäller att hitta och använda naturliga livsmedelskällor.
Framför allt betonar gruppen vikten av enighet och metodisk planering. Med en uppsättning regler och en gemensam hemlig plats skapar de en stark gemenskap och säkerhet. Varje medlem tar med ett förutbestämt antal betrodda personer och utrustning samt mat för alla. Det är även viktigt att hitta en grupp av människor som har nära till positivitet. Människors psyke är i många fall det viktigaste i en överlevnadssituation, så välj rätt människor. Ett musikinstrument kan vara viktigare att ta med än man tror.
Att ta hand om sår med hjälp av naturliga metoder kan vara en enkel och effektiv lösning i vissa situationer. Du kan t.ex behandla sår med hjälp av antiinflammatoriska växter, urin och eltejp. Några vanliga vilda växter som är lättillgängliga och dokumenterat användbara för sårläkning inkluderar bland annat plantain, kamomill, kvickrot, johannesört och kåda från tallar och granar. Urin innehåller mineraler och näringsämnen som kan vara fördelaktiga för sårläkning. Urin kan hjälpa till att rengöra såret och tillföra essentiella näringsämnen som behövs för att främja läkning. Eltejp är överlägset plåster och bandage och alla bör ha med sig 5 rullar elastisk eltejp.
För att säkerställa en varierad och pålitlig matförsörjning kan varje medlem i gruppen ta med sig en form av jaktutrustning, såsom fiskeutrustning, en pilbåge eller fällor. Genom att tillhandahålla olika alternativ för jakt och fångst kan gruppen maximera sina möjligheter att skaffa ny mat och minska risken för matbrist.
Utrustningen är viktig och det behöver ni tänka igenom. Allt ska vara genomtänkt i god tid innan det behövs och gärna ligga färdigpackat. Det är bra att ha med sig kläder som är bra för överlevnad. Flera lager och bra material. Ullunderställ är viktigt och även bra skor. Att hålla fötterna friska är viktigt, men underskatta inte att gå barfota, vilket är bra för foten, men akta dig för att få sår på fötter som du inte tar hand om. Tält, sovsäck och en presenning är nödvändigt. En enkel mora-kniv. Yxa och såg är också bra, men det behöver inte alla ha. Ett tändstål kan också vara bra att ha med utöver tändare.
Att ha med dig led-lampor som du kan ha på huvudet är också en mycket viktig utrustning när det blir mörkt. Ta med tre lampor per person och se till att det är en typ av batteri som kan laddas med usb. Ta även med en portabel laddare som t.ex en liten solpanel eller handvev. En kopia av en överlevnadshandbok på papper är också bra.
För att komma igång. Skapa en grupp och möts i verkliga livet. Gå ut i skogen och titta på växter och gör eld med enkla verktyg. Sätt upp ett enkelt läger med en presenning och laga mat över öppen eld. När ni lärt känna varandra så skapa en mindre grupp och gå igenom er plan tillsammans.
Skapa en överlevnadsgrupp