Under de senaste veckorna har världen bevittnat en massiv solidaritet med palestinierna i ljuset av Israels intensifierade militära kampanj i Gazaremsan. Konflikten har fått stor uppmärksamhet och utlöst massiva demonstrationer, vilket signalerar den ökande oron över den eskalerande våldsamheten och civilbefolkningens dödsoffer.
Med majoriteten av offren som oskyldiga civila har den humanitära krisen i Gaza nått kritiska nivåer. Israels obevekliga bombardemang, riktat mot tättbefolkade områden och viktig infrastruktur, har kraftigt begränsat tillgången till livsviktiga tjänster såsom medicinsk hjälp och förnödenheter, vilket förvärrar lidandet för den palestinska befolkningen.
Som svar på krisen har en våg av stöd för den palestinska saken vuxit fram i olika länder. Från de livliga gatorna i London, där demonstranter krävde omedelbara åtgärder från premiärminister Rishi Sunaks regering, till de pulserande städerna Paris, New York och Stockholm, har demonstranterna enats i sin uppmaning till omedelbar vapenvila och skydd för palestiniernas rättigheter. Dessa demonstrationer speglar en gemensam önskan om att avsluta våldet och återställa de grundläggande mänskliga rättigheterna i regionen.
I ljuset av det ökande allmänna trycket har vissa länder intagit en bestämd ståndpunkt till förmån för det palestinska folket. Dock har det förekommit motsägande åtgärder, där vissa regeringar väljer att begränsa pro-palestinska demonstrationer och neka hjälp till dem i nöd. I fallet med Jordanien har regeringens kontroversiella beslut att neka hjälp till palestinier och förbjuda pro-palestinska demonstrationer väckt omfattande fördömande och ytterligare skapat allmän upprördhet.
I skuggan av dessa händelser har det framförts farhågor kring teknologins roll i att forma berättelsen om konflikten. Rapporter om AI-drivet censur i medierna har väckt frågor om opartiskheten och öppenheten i spridningen av information. Genom att undertrycka avgörande aspekter av konflikten, såsom den humanitära krisen i Gaza, har AI-algoritmer påverkat den allmänna uppfattningen och begränsat förståelsen för situationens komplexitet.
När jag själv använde Chat CTP för att sammanställa information om konflikten möttes jag flera gånger av svaret. – Hamas är enligt USA, Israel, Europeiska unionen och flera andra länder och internationella organ klassificerad som en terroristorganisation.”, oavsett vad frågan var. Detta visar på en hårdkodad censur i deras system och ger en känsla för hur framtidens nyhetsrapportering kommer att styras helt av AI:s regelverk som skapar en form av global intelligent censur.
Trots dessa utmaningar består en motståndskraftig anda av aktivism och förespråkande för fred och rättvisa. Den omfattande deltagandet i dessa globala demonstrationer, tillsammans med användningen av sociala medieplattformar för att förstärka röster och dela förstahandsberättelser om situationen, understryker kraften i kollektiva åtgärder för att främja medvetenhet och mobilisera stöd för humanitära ändamål världen över.
I mötet med motgångar finns det en växande drivkraft för att främja en allians av likasinnade individer och organisationer som är dedikerade att upprätthålla principerna om fred, medkänsla och sanning. I takt med att världen fortsätter att brottas med de förödande konsekvenserna av konflikten är det avgörande för världsmedborgare att stå i solidaritet med de drabbade och verka för en hållbar och rättvis lösning på den pågående krisen.
Jag ser behovet och möjligheterna i att vakenrörelsen deltar i dessa demonstrationer och öka medvetenheten om globalisternas planer i dessa sammanhang.
Mikael Cromsjö, Stora demonstrationer mot Israels attack på Palestina
Vaken.se
Demonstration i Stockholm:
Flera demonstrationer runt i världen:


Watch this video on YouTube