Forskning på över 11 000 tonåringar i Europa visar att missbruk av Facebook och andra appar på din Smartphone får din hjärna att krympa. Tvångsbeteendet bryter ned din hjärnas kapacitet och Facebook utnyttjar de som behöver bekräftelse.

Forskarna i en studie installerade en app på försökspersonernas smartphones vilken loggade hur de använde Facebook under en period på fem veckor. Studien visade att de som kollade Facebook oftare hade fått en något förkrympt hjärna i ett område som kallas accumbenskärnan. Dessa personer verkade vara fästa vid att uppleva gillande och få läsa positiva kommentarer.

Att kolla Facebook ger både hjärnan och egot en ”kick” [förf anm].


Beteendet som skadar din hjärna handlar om att du kan ha utvecklat ett tvångssyndrom, ett internetberoende som är en variant på ”Obsessive Compulsive Disorder” (OCD), en psykisk beteendestörning.


”Tvångstankarna och/eller handlingarna skall förekomma minst en timme per dag, eller upplevas som väldigt påfrestande, eller medföra att personen fungerar sämre i vardagslivet, för att diagnosen skall kunna ställas.

Läs mer på tv-helse.se, Studie: Facebook gör att du blir ”dum i huvudet” och ickesocial

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här