Teknik har stor potential att stödja hållbar utveckling. Samtidigt har produktionen, och vår brist på återvinning av den, en betydande påverkan på miljön. De senaste tio åren har smartphones blivit en vanlig och naturlig del av våra dagliga liv. Många av oss kan inte föreställa oss livet utan en smartphone, och vi kan använda dem till i stort sett allt vi kan göra på våra datorer.
Förutom att göra kommunikation mycket enklare och snabbare, har vi smartphones till underhållning. De hjälper oss att läsa och skicka mejl, betala räkningar, de hjälper oss navigera, de övervakar vår hälsa och kontrollerar energianvändningen i våra hem. De flesta använder våra mobiler till att spela olika typer av spel, till exempel Blackjack, eller till att kontrollera våra IoT-enheter.
Elektroniskt avfall
Men de har allvarliga konsekvenser för miljön. Den genomsnittliga mobilen ersätts efter endast 21 månaders användning, och de är svåra att återvinna. Resultatet blir en växande hög av elektroniskt avfall.
Man förutspår att 1,85 miljarder smartphones kommer att säljas år 2023. Det är en ökning med 19 procent jämfört med 2018 års försäljning. Telefonerna blir mer kraftfulla för varje ny modell som kommer ut, vilket innebär att det går åt fler naturresurser såsom sällsynta jordartsmetaller och ädelmetall.
Minskad konsumtion
Det är dock inte bara negativt att ha en smartphone. De får oss att minska konsumtionen av andra tekniska saker, eftersom telefonerna klarar av så många olika saker. Vi kan ha digitala nycklar och medlemskort i dem, vi kan navigera med dem, och framförallt använda dem som kameror. Biljetter laddas ner direkt i mobilen, och vi kopplar upp oss mot människor i hela världen med ett videosamtal. Vi läser digitala tidningar och betalar med telefonen.
Olika typer av smarta appar får oss helt enkelt att konsumera mindre. Den globala konsumtionen av till exempel tidningar, skivor, kameror och GPS-enheter har sjunkit drastiskt. Det största problemet med smartphones i dagsläget är dock dess korta livscykel. Det är många som föreslår att man skyndar på övergången till mer hållbara telefoner, och det är viktigt att man reparerar telefonen om den skulle gå sönder istället för att köpa en ny. Dessutom bör man återvinna de telefoner man har sparat sedan gammalt.
Ökade möjligheter i fattiga områden
Smartphones kan förbättra situationen för människor på många sätt. vartefter smartphones blir billigare och mer lättillgängliga. De kan till exempel förenkla arbetet för små jordbrukare. Appar kan hjälpa jordbrukarna att övervaka information om väder, skadedjur, sjukdomar eller markförhållanden. De kan då fatta smartare beslut, förbättra effektiviteten och bli mycket bättre på att att hantera risker.
Smartphones kan också erbjuda ökade möjligheter till medicinsk rådgivning eller hälso- och sjukvård, i form av virtuella möten. Med appar och videosamtal kan man få grundläggande råd och rekommendationer, oavsett var i världen man är. På många håll i världen måste människor resa i flera timmar för att få träffa en läkare, och många människor träffar aldrig en läkare någonsin i livet. Om bara en person har tillgång till en smartphone, kan det betyda att en hel by har tillgång till medicinsk rådgivning.
Det första steget för konsumenterna är att förstå de miljömässiga konsekvenserna av att köpa en ny smartphone, och att välja det bästa alternativet.
Teknikens påverkan på miljö och utveckling