Tusentals bönder över hela Europa protesterar fortfarande mot Europeiska unionens destruktiva jordbrukspolitik och klimatregleringar, stigande produktionskostnader och billiga importvaror från länder med mindre strikta regler.
Bönderna, som kom från Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien och Spanien, har demonstrerat från hela blocket.
I EU:s huvudstad Bryssel kolliderade tusentals bönder med kravallpolis utanför det stora EU-komplexet. Kravallpolisen använde vattenkanoner mot demonstranterna och de mer än 900 traktorer de hade med sig.
I Madrid efterlyste bönder minskad byråkrati och revideringar av den Gemensamma jordbrukspolitiken – det huvudsakliga politikprogrammet som styr jordbruket i EU.
I Polen blockerade bönder en viktig motorväg vid en gränsövergång med Tyskland i protest mot inflödet av billiga varor från Ukraina som skadar inkomsterna för polska jordbruksarbetare.
I Frankrike har bönderna genomfört protester vid Paris internationella jordbruksmässa, en stor jordbruksmässa, över frustrationer med president Emmanuel Macrons ouppfyllda löften till jordbruksarbetare.
Morgan Ody, den allmänna koordinatorn för La Via Campesina, en internationell organisation som representerar bönder, förmedlade deras klagomål i Bryssel. Hon diskuterade effekterna av frihandelsavtal, avreglering och priser som faller under produktionskostnaderna.
”Vi producerar maten och vi tjänar inte på det. Varför är det så? På grund av frihandelsavtal. På grund av avreglering. Eftersom priserna är under produktionskostnaderna. Så vi kräver att EU agerar på detta,” sade Ody.
Bönderna hävdar att Green Deal, som förespråkar striktare gränser för kemikalieanvändning och utsläpp av växthusgaser, endast skulle öka deras produktionskostnader. Detta skulle i sin tur bara göra deras produkter dyrare än lågprisimport från icke-EU- och tredjeländer som Ukraina och andra från Latinamerika som inte följer så höga miljöstandarder. De argumenterar för att dessa lågkostnadsimporter orättvist konkurrerar och negativt påverkar priserna på deras jordbruksprodukter.
Under en av de pågående protesterna vid den tjeckisk-slovakiska gränsövergången känd som Hodonin-Holic bjöd bönderna in jordbruksministrar från Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern. Som en del av protesten klargjorde representanten för den Slovakiska jordbruks- och livsmedelskammaren, Andrej Gajdos, att deras protester var ”mot felaktiga beslut av EU.”
Experter säger att de pågående och eskalerande bondprotesterna är en del av ett större problem i Europa.
Dessa pågående och eskalerande protester är en del av ett större problem i Europa. År 2020 godkände EU det Europeiska gröna avtalet, som är en uppsättning politiska initiativ som syftar till att göra EU klimatneutralt till 2050. Bryssel planerar att minska utsläppen genom att omvandla livsmedels-, transport- och energisystemen.
Men det gröna avtalet har utlöst massiva demonstrationer av tiotusentals bönder på grund av frustration över de ekonomiska påfrestningarna som klimatregleringar, stigande produktionskostnader och ökad konkurrens från billiga importvaror medför. Dessutom är bönder oroliga för att avtalet specifikt riktar sig mot jordbrukssektorn.
Caitlin Welsh, en expert på global livsmedelssäkerhet vid Center for Strategic and International Studies, förklarade konsekvenserna av det gröna avtalet.
”När du inför dessa strängare klimatregleringar på bönderna finns det en kostnad, och kostnaden måste bäras någonstans. Om kostnaden läggs på bonden, kommer bonden då att producera mindre. Bonden kommer att protestera. Det kommer att finnas följder,” sa hon.
Dessutom konstaterade jordbruksekonomen Christopher Barrett vid Cornell University att bönder globalt är under avsevärd stress på grund av fallande råvarupriser och stigande insatskostnader. Allt detta medan regeringar alltmer skiftar bort från direkta jordbruksbidrag till förmån för grönare produktionsmetoder.
”Summera allt, och bönder i Europa och här i USA känner sig alltmer politiskt attackerade – som att det stöd regeringen länge har gett dem håller på att dras tillbaka. Förståeligt nog oroar det dem,” sa Barrett.
naturalnews.com, Tusentals europeiska bönder protesterar fortfarande mot EU:s anti-bonde-regleringar