Forntida kungariken och civilisationer runt om i världen skapade städer under jorden, ett fenomen som har fascinerat historiker och arkeologer lika.
Dessa städer var vanligtvis uthuggna ur fast berg eller byggda under jorden för att ge skydd, beskydd och tillflykt till folket. De tjänade som försvarsstrukturer, gömställen under krigstider eller bostadsorter under svåra väderförhållanden.
Dessa städer är inte bara anmärkningsvärda ingenjörsbedrifter, utan de ger även viktiga insikter i livet och kulturerna hos de människor som bosatte sig i dem. De står som bevis på mänsklig uppfinningsrikedom och flexibilitet inför olika utmaningar genom historien.
Det finns dussintals anmärkningsvärda exempel på underjordiska städer. Här är sex av dem:
Derinkuyu: Turkiets forntida flerskiktade stad
Belägen i Turkiets historiska region Kappadokien är Derinkuyu en av de största underjordiska städerna i världen. Den fängslande staden upptäcktes 1963 och tros ha byggts runt åttonde århundradet f.Kr.
Derinkuyus 18 våningar djupa inre utgjorde en självförsörjande storstad som innehöll ventilationsschakt, brunnar, kök, skolsalar, oljepressar, ett badhus, ett vineri och bostadsutrymme för ungefär 20 000 människor. Den har även anläggningar för boskap och förvaring.
Det som gör Derinkuyu ännu mer fascinerande är dess förbindelse med andra underjordiska städer genom en serie tunnlar, vilket fungerar som ett komplett underjordiskt nätverk.
Hal Saflieni Hypogeum: Maltas underjordiska tempel
Hal Saflieni Hypogeum på Malta är ett forntida underjordiskt komplex som går tillbaka till 4 000 f.Kr.
Det tros vara en av de bäst bevarade förhistoriska platserna i världen. Den otroliga strukturen har flera nivåer och kammare, utsmyckat uthuggna ur kalkstensklippa.
Hypogeum – en annan term för ett underjordiskt tempel eller grav – fungerade som en begravningsplats och en plats för forntida rituella praktiker. Dess vackert skulpterade kammare bevarar resterna av över 7 000 individer.
Det mest fängslande med denna plats är de akustiska egenskaper som upptäckts inom dess ”orakelkammare”, där ljud ekar vid extraordinära frekvenser som studier hävdar kan ha varit kapabla att ändra medvetandetillstånd.
Petra: Jordaniens Rosastad
Den antika staden Petra i Jordanien, också kallad ”Rosastaden” på grund av sina rosa sandstensklippor, är ett häpnadsväckande exempel på en delvis underjordisk stad. Nabatéerna – förfäderna till dagens araber – konstruerade Petra runt 600 f.Kr.
Petra har en komplicerad bergsnedhuggen arkitektur som består av gravar, tempel och bostadsområden.
Det mest kända monumentet i Petra är Al-Khazneh, eller Skattkammaren, en enorm bergsnedhuggen grav uthuggen direkt in i klippväggen. Andra stora attraktioner inkluderar Ad Deir eller Klostret, De kungliga gravarna och Fasadernas gata.
Orvieto: Italiensk underjordisk stad
Belägen ovanpå en vulkanisk klippa i Umbrien i centrala Italien, lockar den lilla staden Orvieto och dess 20 000 invånare besökare på grund av sin enorma samling av underjordiska sevärdheter.
Under stadens gator finns ett labyrintiskt nätverk av mer än 1 200 grottor, brunnar, tunnlar och gallerier som visar Orvietos rika historia.
Etruskerna – en förromersk civilisation – bosatte sig först i området under nionde århundradet f.Kr., och flera underjordiska funktioner som cisterner och gravar härstammar från den eran.
Genom århundradena har områdets invånare byggt upp det underjordiska området. Detta inkluderar Pozzo di San Patrizio, eller Sankt Patriks brunn. Färdigställd 1537, går brunnen ner 62 meter och är ett bländande exempel på italiensk renässansingenjörskonst.
Lalibela: Etiopiens bergsnedhuggna kyrkor
Staden Lalibela i Etiopien är berömd för sin serie av fantastiska bergsnedhuggna kyrkor. Konstruerade på 1100- och 1200-talen på befallning av kung Gebre Meskel Lalibela, huggdes dessa monolitiska kyrkor direkt ut ur berget.
Lalibela, traditionellt känt som Roha, avsågs vara ett ”Nya Jerusalem” för etiopiska kristna och har sedan dess blivit ett område av djup andlig betydelse.
De 11 kyrkorna i Lalibela är förbundna genom en serie av tunnlar, passager och underjordiska kamrar.
Framstående kyrkor inkluderar den ikoniska korsformade Bete Giyorgis, eller Sankt Georgs kyrka, Bete Medhane Alem och Frälsarens världskyrka. Kyrkorna förblir en pilgrimsdestination för etiopiska kristna.
Chan Chan: Perus avtäckta forntida civilisation
Belägen nära den norra kuststaden Trujillo i Peru ger den antika staden Chan Chan en inblick i den fascinerande världen av Chimu-civilisationen.
Som en av de mest omfattande förspanska städerna i Sydamerika, stoltserar Chan Chan med ett invecklat system av underjordiska kanaler, tunnlar och utrymmen som möjliggjorde effektiv vatten- och resurshantering under stadens storhetstid.
Stadens undvikande underjordiska infrastruktur fungerade också som en tillflyktsort under svåra väderförhållanden och eventuella invasioner av angripare.
Besökare kan nu utforska den arkeologiska platsen Chan Chan för att avslöja dess ovanliga historia, som består av både ovanjordiska och underjordiska lämningar av Chimu-civilisationens komplexa samhällsstruktur.
naturalnews.com, Underjordiska städer: Bevis på mänsklig uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga