I takt med att bankernas sparränta sjunker blir det allt mer populärt att fondspara. För dig som är nybörjare kan det kännas tufft med nya begrepp och uttryck. Vi har tidigare gått igenom vad indexfonder är för något och nu ska vi gå igenom vad räntefonder är för något. Om du vill lära dig mer om fondsparande så är det här artikeln för dig.

En räntefond investerar inte i aktier

En traditionell fond investerar i aktier. Det är förvaltaren som väljer ut bra aktier eller så följer fonden ett index. Räntefonder fungerar på ett lite annorlunda sätt. Istället för att investera i aktier investerar fonden i värdepapper med ränta. Detta är exempelvis statsskuldväxlar och bostadsobligationer. Beroende på vilken typ av värdepapper som fonden investerar i delas den in i olika kategorier.

Realräntefonder

Om du investerar i en realräntefond investerar du i obligationer som har en fast ränta utöver inflationen. Alla obligationer har en fast ränta, vi räknar med 4%. När räntan bestäms för en realränteobligation sätter man då ut 4% + inflation. Inflationen kommer alltså inte att påverka din framtida avkastning om detta är räntefonden du väljer att investera i.

Företagsobligationsfonder

Även om namnet låter komplicerat är den här typen av räntefond ganska simpel. Den investerar i obligationer som har getts ut av företag. Det är dock viktigt att känna till att olika företagsobligationsfonder skiljer sig från varandra. Olika fonder investerar i olika bolag vilket get större eller mindre risk. Du måste kolla på vilken typ av bolag som gett ut obligationerna. Är dem stora och stabila eller små och osäkra? Detta kommer påverka både risken och den potentiella avkastningen.

Korta räntefonder

Kort sagt kan man säga att korta räntefonder investerar värdepapper med kort löptid, därav namnet. En kort räntefond investerar alltid i värdepapper där löptiden är kortare än ett år. Denna typ av räntefonder har en väldigt låg risk.

Långa räntefonder

I andra änden av spektrumet har vi långa räntefonder. En lång räntefond investerar alltid i värdepapper med en löptid på mer än ett år. Detta är i princip det enda som skiljer dem från de korta räntefonderna. Då löptiden är längre har dessa fonder generellt sätt en lite högre risk än korta räntefonder.

För och nackdelar med räntefonder

Räntefonder har faktiskt många fördelar mot aktiefonder. Den stora fördelen är risken. Generellt sätt brukar man säga att räntefonder har en lägre risk än aktiefonder, det är alltså en säkrare avkastning. Samtidigt ser man dock att de för det mesta har en lägre avkastning. När risken är högre blir också avkastningen högre, så har det alltid varit.

Nästa sak vi ska nämna gäller flexibiliteten. Räntefonder är flexibla, förvaltaren kan själv välja vilka obligationer hen vill investera i så länge det håller sig inom fondens kategori. Detta betyder att hen kan både köpa och sälja när marknaden skiftar för att öka fondens avkastning. Detta kan dock vara en nackdel också. Alla fondförvaltare är inte duktiga på sitt jobb. Har du otur kan fondförvaltern misslyckas och fondens värde sjunka.

Vad ska jag välja?

Det är inte helt enkelt att välja mellan dessa fyra kategorier. Därför är vårt tips att helt enkelt inte välja. Det är alltid dumt att satsa allt på samma sak. Därför bör du sprida ut dina pengar mellan olika fonder och mellan dem olika kategorierna. Kanske ha lite korta räntefonder som en bra och stabil bas med lite osäkrare ovanpå för att öka avkastningen. Vi inte ens att du satsar allt på räntefonder. Krydda med lite aktiefonder också. Risken ökar men samtidigt ökar även avkastningen.

Räntefonder ligger som en stabil bas i mångas portföljer och förhoppningsvis ser nu även du fördelarna med dessa. Vi kan varmt rekommendera att du skaffar några räntefonder för att minska risken och ge dig en mer stabil avkastning. Lycka till med ditt investerande!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här