En ingrediens som ofta används för att göra olika bakverk och bearbetade livsmedel kan orsaka DNA-skador, oxidativ stress och minskade testosteronnivåer samt spermieantal hos manliga däggdjur: natriumaluminiumfosfat.

Den respekterade författaren och journalisten Naomi Wolf diskuterade i en artikel den utbredda användningen av natriumaluminiumfosfat i vanliga livsmedelsprodukter som bakpulver, pannkaksmixar, frysta pizzor och bearbetade ostar.

Hon diskuterade också flera granskade studier som var kopplade till bredare trender inom reproduktiv hälsa och maskulinitet, varnande för att natriumaluminiumfosfat påverkade blodets testosteron kopplat till libido och spermieantal associerat med fertilitet.

Natriumaluminiumfosfat är ett tillsatsämne som ofta används i livsmedelsprodukter som en emulgeringsmedel, surhetsreglerande medel och stabilisator. Det är ett vitt, luktlöst fast ämne som är svårlösligt i vatten.

Natriumaluminiumfosfat används för att göra en mängd kommersiellt bakade varor som kex, kakor och muffins. Det används också för bakpulver och självhöjande mjöl samt i bearbetade ostar för att förbättra deras textur och smältegenskaper.

– Natriumaluminiumfosfat används också i skolluncher och snabbmatsartiklar, som hamburgerbröd och pizzadeg, sa Wolf.

Wolf varnade för att människor ofta utsätts för natriumaluminiumfosfat, särskilt om de konsumerar livsmedelsprodukter som bearbetade bakverk som burgare och fryst pizza.

Hon uppmanade också till att natriumaluminiumfosfat skulle ”tas bort från vår livsmedelsförsörjning.”

Natriumaluminiumfosfat är farligt
Kemikaliebolaget Innophos säljer natriumaluminiumfosfat under varumärket Actif-8. Produktens säkerhetsdatablad har klassificerat natriumaluminiumfosfat som ett ”farligt ämne eller preparat” som kan orsaka allvarlig ögonskada samt hud- och luftvägsirritation.

Säkerhetsdatabladet varnade även att användare måste undvika att andas in damm, rök, gas, dimma, ångor eller spray av natriumaluminiumfosfat och att tvätta sig ”noggrant efter hantering.”

Innophos säkerhetsdatablad rådde också användarna att bära skyddshandskar och ögon- eller ansiktsskydd vid hantering av natriumaluminiumfosfat.

Vid inandning varnade Innophos för att natriumaluminiumfosfat ”kan orsaka irritation i de övre luftvägarna.” Dessutom kan förtäring av stora mängder av det giftiga tillsatsämnet orsaka negativa biverkningar såsom buksmärtor, diarré, illamående och kräkningar.

Trots dessa varningar förklarade Wolf att natriumaluminiumfosfat fortfarande ofta används för att tillverka olika livsmedelsprodukter utan säkerhetsåtgärder för konsumenterna.

”Personer som hanterar denna produkt måste klä sig i skyddskläder och ventilera samt undvika irritation av ögon, hud och lungor, men det används också för att tillverka mat som barn äter,” varnade Wolf.

Hon diskuterade även en sammanfattning av granskad vetenskaplig litteratur om aluminiums reproduktionstoxicitet av Robert A. Yokel, publicerad i tidskriften Critical Reviews in Toxicology. Enligt översynen kan exponering för aluminium orsaka ”negativa reproduktiva utfall hos manliga och kvinnliga däggdjur.”

Yokels analys föreslog även att ”manliga reproduktiva slutpunkter påverkades signifikant efter exponering för lägre nivåer av [aluminium] än hos kvinnor.” Ökat intag av aluminium resulterade i högre koncentrationer av metallen i fostret, placenta och testiklar hos både manliga och kvinnliga möss och råttor.

Den föreslagna mekanismen för aluminiums reproduktionstoxicitet kopplades till ”oxidativ stress som den initierande händelsen, följt av ökad DNA-skada, nedsatt spermatogenes samt minskade testosteronnivåer och spermieantal.”

Christopher Exley, forskare på aluminiumtoxicitet och författare till ”Imagine You Are An Aluminum Atom: Discussions With Mr. Aluminum,” prisade Wolfs ansträngningar att sprida kunskap om de toxiska effekterna av natriumaluminiumfosfat till en bredare publik.

Exley varnade för att mänskligheten nu är i ”aluminiumåldern” och att det blir allt svårare att undvika exponering för natriumaluminiumfosfat. Han varnade också för att tillsatsämnet ”har en betydande inverkan på människors hälsa – inklusive det manliga reproduktionssystemet.”

Exley, som är ledande expert på aluminiumtoxicitet, har studerat effekterna av aluminiumexponering på människors hälsa med sitt team vid Keele University i Storbritannien. Exley och hans forskningslag har också undersökt tillsatsämnets potentiella koppling till autism.

I en studie publicerad i tidskriften Reproductive Toxicology 2014 tillhandahöll Exley och hans medforskare ”otvetydiga bevis på höga koncentrationer av aluminium i människans sperma.” Forskargruppen varnade också för ”oroande implikationer för spermatogenes och spermieantal.”

2017 publicerade Exley forskning som visade hur två månaders exponering för aluminium på mänskliga kostnivåer negativt påverkade spermatogenes och spermiekvalitet hos råttor.

Intag av aluminium kopplas till ”observerade minskningar i maskulinitet”
Enligt Wolf motsvarar de studerade effekterna av att inta aluminium observerade minskningar i maskulinitet, muskelmassa och libido bland yngre män.

Hon varnade också för att vissa miljöfaktorer, som exponering för aluminium, kan bidra till att förklara ökade depressionstal, minskat intresse för sex och viktökning bland män. Wolf varnade även för att natriumaluminiumfosfat kan orsaka hjärninflammation, demens och Parkinsons sjukdom.

Hon sa också att andra potentiella källor till aluminiumexponering inkluderar antacida, köksredskap, vacciner och geoingenjörsprojekt som ”sprider aluminiumpartiklar i atmosfären.”

Wolf var ”förskräckt” över att finna bevis för ett ”kemiskt krig mot män” som riktar sig mot traditionell maskulinitet, tillsammans med ”förmågan att stärka en fysisk relation” och i sin tur en familj, eller att kämpa i ett ”hett krig.”

Wolf kritiserade också USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighets (FDA) tillsyn över livsmedelstillsatser som natriumaluminiumfosfat, särskilt myndighetens ”extraordinärt korrupta och försumliga” hantering av Pfizers Wuhan-coronavirus (COVID-19) vaccinstudier.

Enligt Wolf har FDA inte återkallat kaneläpplesåsprodukter kontaminerade med bly, istället hävdar de att tillverkare och distributörer måste se till att deras produkter inte är förorenade med skadliga kemikalier.

Hon rådde konsumenterna att anta en mer proaktiv inställning för att undvika livsmedelstillsatser som innehåller aluminium. Wolf sa att kunder alltid bör kontrollera ingrediensförteckningar och ta bort produkter med aluminium från sina skafferier.

naturalnews.com, Vanlig ingrediens som används i bakverk och bearbetade livsmedel kopplad till lägre spermieantal

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här