Sam Mac är en ansedd kinesisk läkare som har kommit till Sverige för att erbjuda sin behandling av värmeakupunktur – en uråldrig gren inom traditionell kinesisk medicin som av UNESCO utsetts till ett immateriellt världsarv.
Det är varmt i rummet, säkert över 25 grader. Kinesiska läkeörter med urgamla traditioner fyller lokalen med en behaglig doft. Den kommer från ett ångande kinesiskt fotbad och en glödande moxastav, de centrala verktygen i Quang Sam Macs värmeakupunkturbehandling.
En kvinna anländer och hälsas välkommen av Sam. Hon ser mycket trött ut och har en rejäl förkylning, är snuvig och hostar slem.
– Jag har nog fått flunsan. Du bör nog inte komma så nära.
Om bara några dagar ska hon resa utomlands och hoppas att Sam kan göra något åt förkylningen. Jag håller mig på behörigt avstånd, men Sam verkar helt trygg med situationen.
– Ångan från fotbadet och moxastaven innehåller örter som motverkar smittorisken, förklarar han och påbörjar behandlingen av kvinnan.
Efter avslutad behandling kommer patienten ut från behandlingsrummet, glad, pigg och rosenkindad. Hostan är som bortblåst. Vilken annan läkare i Sverige skulle avsätta en hel timme för en så pass sjuk patient, lämna henne friskare än hon var när hon kom och dessutom inte tynga henne med ytterligare kostnader för mediciner som dessutom ger biverkningar?
Med sin familj kom Sam till Sverige år 1990. Han startade en livsmedelsbutik på Möllevångstorget i Malmö, en affär som visade sig vara mycket lönsam, eftersom det var den enda butiken som, förutom bensinmackarna, hade öppet till klockan 02.00. I Kina hade rykten spridit sig om att Sverige var ett bra land att leva i, att det var rent på gatorna, att svenskarna var ärliga människor och att det här var en låg brottslighet. Så var det också i början. Nu är det dock annorlunda.
– Det är ett jätteproblem, säger Sam, som till slut var tvungen att stänga sin butik på grund av alla stölder.
Sam, som dessutom är kock, har även jobbat inom restaurangbranschen i Malmö, och under tiden har han erbjudit sin värmeakupunkturbehandling till vänner och bekanta.
Som läkare i Kina har Sam rätt att ställa diagnos, skriva ut recept på kinesisk medicin och behandla akupunkturpunkter med akupressur, moxa och koppning, vilket är hans specialinriktning. Han får bedriva utbildning och hålla kurser inom kinesisk läkekonst, ja till och med starta en egen vårdcentral. Intyg om detta finns det på hans hemsida.
I Sverige var det paradoxalt nog Sams meriter som utgjorde ett hinder för att han skulle kunna utöva sin profession fullt ut.
– I alla andra länder, som jag har besökt, gäller mina meriter för en fullvärdig läkarlicens, men i Sverige krävs det att jag, för att kunna erhålla läkarlegitimation, först ska utbilda mig i cirka fyra år! Det är för mycket. Det är som att börja om från början, säger han.
Andra hinder, såsom språksvårigheter, en misstänksamhet mot utlänningar, och kanske mest av allt, tveksamhet mot andra typer av medicin än den västerländska, har utgjort ett kraftigt motstånd mot honom och många andra kinesiska läkare. Det är därför via rekommendation som de flesta patienterna kommer till honom. I perioder har han rest till Kina för att arbeta på sin tidigare vårdcentral men har även jobbat i länder som Vietnam, Makedonien och Kanada.
Ända sedan unga år, när han växte upp i Kina, har Sam haft ett intresse för den kinesiska läkekonsten. Det har inte gått i arv. Hans föräldrar var inte det minsta intresserade av kinesisk medicin. Det var först när Sam kom i kontakt med en äldre, erfaren läkare i uråldrig läkekonst som intresset tog fart. Läkaren, som blev över hundra år gammal, lärde honom traditionell kinesisk medicin och hur man med hjälp av akupunkturpunkter och örter effektivt kunde avhjälpa en mängd olika hälsoproblem. Det var metoder som kom väl till hands i Sams framtida arbete som kinesisk läkare på vårdcentral i Kina.
Vårdresultat eller pengarna tillbaka
Sam berättar att de på vårdcentralen i Kina hade en pengarna-tillbaka-garanti. Om en patient med till exempel illamående, fortfarande mådde illa efter en behandling, så fick vederbörande tillbaka sina pengar, en policy som ingen annan kinesisk vårdcentral hade. Inte en enda patient begärde pengarna tillbaka.
På sin mobil visar han mig med entusiasm några av sina bilder från vårdcentralen i Kina. Där är han mycket omtyckt bland sina patienter. En av bilderna visar en 85-årigman som varken har kunnat gå eller lyfta höger arm sedan 30 år tillbaka. Mannen hade besökt olika läkare, men ingen hade kunnat hjälpa honom. Efter 15 behandlingar under en månads tid, med fotbad och värmeakupunktur, kunde mannen både gå själv och lyfta armen över huvudet.
En annan patient hade sömnproblem. Han hade under de senaste 18 åren inte kunnat sova liggande på grund av att andningen blockerades i den positionen. Han kunde därför bara sova framåtlutad mot en stol med huvudet vilande i händerna. Efter 15 behandlingar kunde mannen sova på vanligt sätt. Ytterligare en patient hade problem med överproduktion av tårvätska. Han reste från Sverige till Kina för att få Sams behandling och efter bara en veckas behandling var problemet borta.
På sin vårdcentral i Kina får Sam oftast besök av människor med olika fysiska problem såsom muskelstelhet, värk i rygg och kropp samt kramper, men han behandlar även en lång rad andra besvär: problem med njurar, diabetes, tinnitus, åderbråck, acne, astma, högt och lågt blodtryck, kvinnorelaterade problem, huvudvärk och sömnproblem. På frågan om han även behandlarcancer, svarar han att det är svårt att få något riktigt bra resultat så länge cancern inte befinner sig i ett tidigt stadium.
Nobelpris till kinesisk medicin
En röd tråd genom Sams behandling är att få i gång cirkulationen och det får han effektivt med hjälp av ett klassiskt, kinesiskt fotbad. Detta är annat än de ”vanliga” fotbad som vi blandar till hemma – de med lite fotsalt och doftolja i olika apparater som går att köpa i handeln. De fungerar inte, menar Sam.
I klassiska, kinesiska fotbad står det ångande vattnet upp till knähöjd och innehåller en noga utvald blandning av ett dussintal traditionella läkeörter – unik för varje enskild patient. Grunden utgörs av ingefära, salt och ättiksprit. Fotbadet är sammanlänkat med värmeakupunkturen. När kroppen är uppvärmd och cirkulationen i gång, så blir värmeakupunkturen så mycket mer effektiv, förklarar Sam.
Även moxastaven består av ett flertal olika läkeörter, men huvudingrediensen är växten Artemisia annua – en kinesisk variant av malört. Intressant är att 2015-års nobelpris i medicin tilldelades den kinesiska forskaren dr Youyou Tu för att ha skapat läkemedlet Artemisinin, vilket, enligt WHO, avsevärt har minskat dödligheten för patienter som lider av malaria. Läkemedlet baseras just på kinesisk malört.
Det medicinska värdet av kinesisk malört har dock inom den kinesiska läkekonsten varit känt i tusentals år, bland annat för sina antiparasitära och antiseptiska egenskaper. I sitt verk Compendium of Materia Medica rekommenderade den kinesiska läkaren Li Shizhen år 1596 ett te gjort på malört, specifikt framställt för att behandla malariasymptom.
Läs fortsättningen på artikeln med patientberättelser och beskrivning av moxabehandlingen på 2000-Talets Vetenskaps hemsida.
Värmeakupunktur – en uråldrig kinesisk läkekonst