Sam Mac är en ansedd kinesisk läkare som har kommit till Sverige för att erbjuda sin behandling av värmeakupunktur – en uråldrig gren inom traditionell kinesisk medicin som av UNESCO utsetts till ett immateriellt världsarv.

Det är varmt i rummet, säkert över 25 grader. Kinesiska läkeörter med urgamla traditioner fyller lokalen med en behaglig doft. Den kommer från ett ångande kinesiskt fotbad och en glödande moxastav, de centrala verktygen i Quang Sam Macs värmeakupunkturbehandling.

En kvinna anländer och hälsas välkommen av Sam. Hon ser mycket trött ut och har en rejäl förkylning, är snuvig och hostar slem.

– Jag har nog fått flunsan. Du bör nog inte komma så nära.

Om bara några dagar ska hon resa utomlands och hoppas att Sam kan göra något åt förkylningen. Jag håller mig på behörigt avstånd, men Sam verkar helt trygg med situationen.

– Ångan från fotbadet och moxastaven innehåller örter som motverkar smittorisken, förklarar han och påbörjar behandlingen av kvinnan.

Efter avslutad behandling kommer patienten ut från behandlingsrummet, glad, pigg och rosenkindad. Hostan är som bortblåst. Vilken annan läkare i Sverige skulle avsätta en hel timme för en så pass sjuk patient, lämna henne friskare än hon var när hon kom och dessutom inte tynga henne med ytterligare kostnader för mediciner som dessutom ger biverkningar?

Med sin familj kom Sam till Sverige år 1990. Han startade en livsmedelsbutik på Möllevångstorget i Malmö, en affär som visade sig vara mycket lönsam, eftersom det var den enda butiken som, förutom bensinmackarna, hade öppet till klockan 02.00. I Kina hade rykten spridit sig om att Sverige var ett bra land att leva i, att det var rent på gatorna, att svenskarna var ärliga människor och att det här var en låg brottslighet. Så var det också i början. Nu är det dock annorlunda.

– Det är ett jätteproblem, säger Sam, som till slut var tvungen att stänga sin butik på grund av alla stölder.

Sam, som dessutom är kock, har även jobbat inom restaurangbranschen i Malmö, och under tiden h