”Maja skickas vidare från den ena specialisten till den andra; de tar samma plågsamma prover och hon får berätta samma historia om och om igen. Men de kan inte bota henne och en efter en ger de upp om hennes fall.  Och hela tiden blir hon sämre.” Citatet kommer från Sveriges Radios dokumentär ”Vem ska bota Maja”, som sändes den 23 augusti 2015; Radiodokumentär om en Gardasilskadad flicka.

I Danmark har flera svårt sjuka flickor trätt fram i en TV-dokumentär och hävdat en sammankoppling mellan deras symptom och vaccinationen mot livmoderhalscancer. Alla får kämpa hårt för att få kopplingen godkänd. I Sverige upplever familjer samma sak. I radiodokumentären ”Vem ska bota Maja” får vi höra om Maja och hennes familj som själva kommit fram till att Majas sjukdom började efter tre sprutor Gardasil, hon blev gardasilskadad.

Efter att ha slussats runt, utan ”naturlig” förklaring till varför Maja är sjuk, hamnar de på Södersjukuset i Stockholm. Där hävdar plötsligt en läkare att flickan skadar sig själv och familjen anmäls till socialtjänsten. I en journal får mamman senare läsa om sig själv som psykiskt sjuk i sjukdomen münchhausen by proxy.

”Så här var det när vi pratade med de danska föräldrarna också. Man blir stämplad som en jävla idiot, ett psykfall”. Så beskriver mamman situationen.

Majas mamma berättar om hur hon börjar frukta den starka makt som läkare har. Dokumentärens skapare, Per Shapiro, undrar om Majas mamma någonsin i början av sjukdomsresan skulle kunna tänka sig att hon skulle bli rädd för sjukvården, eller ifrågasatt som psykfall. Svaret är naturligtvis nej, men så har det blivit.

– Man blir otroligt rädd. Läkare har en sådan enorm styrka. I deras värld kan de slänga ut orosanmälningar som de vill. Jag vill ha inte ha stämpel som någon psykmamma, säger Majas mamma i dokumentären.

Hösten 2014 träffar de till slut en privatläkare som ställer diagnosen SLE, utlöst av vaccinet Gardasil. Men det hjälper inte Maja, som blir allt sämre och det finns ingen behandling idag som hjälper vaccinskadade flickor.

Trots flera fall med uppenbart allvarliga biverkningar efter gardasil-vaccinationer, vägrar svenska myndigheter se sambandet och fortsätter istället propagera för vaccinering. Frågan fick en viss ändring i somras, då EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, gick ut med att man skulle utreda just Gardasil efter biverkningslarm i Danmark. I juni 2015 öppnades fem nya kliniker i Danmark för flickor som upplever sig ha vaccinproblem och på kort tid ställde sig 800 flickor i kö.

Lyssna på Per Shapiros radiodokumentär ”Vem ska bota Maja”

Fördjupning:

Se dokumentären om de danska flickorna, ”De vaccinerede piger”:
https://www.youtube.com/watch?v=GO2i-r39hok

Studio Ett om fallet Maja:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6237381

EU utreder vaccinbiverkningar:
http://www.svd.se/eu-utreder-misstankta-biverkningar-av-cancervaccin/om/varlden

Canal 2nd Opinion, ”Vem ska bota Maja?” Radiodokumentär om en Gardasilskadad flicka

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här