Snowden, Manning, Assange är några exempel på ovanligt modiga människor som under senare tid öppnat upp våra ögon för orättvisor, krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. De har offrat mycket för rättvisan, för sanningen och för en bättre värld.

Det finns många många fler whistleblowers eller vardagshjältar som den också så modiga EU-parlamentarikern från Frankrike, Eva Joly, kallar dem. I sin bok beskriver hon några av dessa människor som hamnat i situationer som de funnit oacceptabla. Gemensamt för dem är en icke-egoistisk drivkraft som lett dem till att agera och vägra acceptera maktmissbruk, orättvisor, rättslöshet eller korruption:

”Att utsätta sig för fara är inget man väljer, men ibland leder livet till ett hundraprocentigt engagemang när det man inte kan acceptera blir outhärdligt. Det krävs mod och envishet. Framförallt krävs det en stor tilltro till människan”

Jag ska här ge några exempel på andra mindre kända whistleblowers eller vardagshjältar. Förhoppningsvis kan de inspirera fler av oss att räta på ryggen och börja stå upp för sanning, rättvisa och ett demokratiskt samhälle och få ett slut på maktmissbruk.

Polis Roger Carlström blev sjuk av det nya mobiletelefon-systemet Rakel (även kallat Tetra). Till sist fick han en aggressiv hjärntumör. Han har tacklat sitt öde på det mest positiva sätt man kan tänka sig och föredömligt, rakryggat och modigt varnat andra, och i synnerhet våra barn, för den trådlösa teknikens faror.

Läs mer på mobiltelefoni.tv

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här