Snowden, Manning, Assange är några exempel på ovanligt modiga människor som under senare tid öppnat upp våra ögon för orättvisor, krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. De har offrat mycket för rättvisan, för sanningen och för en bättre värld.

Det finns många många fler whistleblowers eller vardagshjältar som den också så modiga EU-parlamentarikern från Frankrike, Eva Joly, kallar dem. I sin bok beskriver hon några av dessa människor som hamnat i situationer som de funnit oacceptabla. Gemensamt för dem är en icke-egoistisk drivkraft som lett dem till att agera och vägra acceptera maktmissbruk, orättvisor, rättslöshet eller korruption:

”Att utsätta sig för fara är inget man väljer, men ibland leder livet till ett hundraprocentigt engagemang när det man inte kan acceptera blir outhärdligt. Det krävs mod och envishet. Framförallt krävs det en stor tilltro till människan”

Jag ska här ge några exempel på andra mindre kända whistleblowers eller vardagshjältar. Förhoppningsvis kan de inspirera fler av oss att räta på ryggen och börja stå upp för sanning, rättvisa och ett demokratiskt samhälle och få ett slut på maktmissbruk.

 

Polis Roger Carlström blev sjuk av det nya mobiletelefon-systemet Rakel (även kallat Tetra). Till sist fick han en aggressiv hjärntumör. Han har tacklat sitt öde på det mest positiva sätt man kan tänka sig och föredömligt, rakryggat och modigt varnat andra, och i synnerhet våra barn, för den trådlösa teknikens faror.

Lennart Hardell, cancerläkare som i många år envist studerat riskerna med mobilanvändning, trots att  han smutskastats  (av  vetenskapsjournalisten som Inger Atterstam vid SvD, generaldirektören för Socialstyrelsen Lars-Erik Holm och  professorn vid KI Hans-Olov Adami (som lyckats vara betald av både Cancerfonden, kemikalieindustrin och dess konsulter) samt av den mobilindustrifinansierade professorn vid KI Anders Ahlbom).  Attackerna och de indragna forskningsanslagen har sin näring i det hot som hans resultat innebär för den mäktiga mobilindustrin. Hardell har om och om igen visat att mobilanvändning ökar risken för den sorts hjärntumör som Roger Carlström fick och för tumör i örat.  Hans resultat har fått många att inse de risker som mobilindustrin gör allt de kan för att dölja och har varit vägledande för att hjärntumördrabbade kan få upprättelse i domstol.

TeoCharlie Teo, hjärnkirurgen, som berättat om att han ser många fler unga hjärntumörpatienter som han misstänker beror på ökad användning av mobiler.

Louis Slesin som envist och sakligt sedan 1980-talet via Microwave News dokumenterat risker med elektromagnetisk strålning och forskning samt  den forskningsfifflande industrin och dess infiltration av WHO.

Det finns tyvärr gott om raka motsatser till Carlström, Hardell, Slesin och Teo. Dessa individer verkar sätta ekonomiska värderingar framför medmänsklighet och omtanke om allas hälsa, även för barnen. De hjälper mobilindustrin att dölja och tona ner riskerna och som tack verkar bli rikligt belönade med bland annat forskningsanslag.  Anders Ahlbom, Maria Feychting och Lena Hillert vid KI. återfinns i denna grupp liksom även ansvariga på WHO.

Läs mer på mobiltelefoni.tv, Vi behöver fler whistleblowers och vardagshjältar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här