vaken

Vakencorner
BottomBottom  Previous Topic Previous Topic  Next Topic Next Topic   Register To PostBistånd går till konsulter
#1


See User information
http://www.dn.se/ekonomi/bistand-gar-till-konsulter

Förra året gick 49 miljoner kronor från Sveriges biståndsbudget till demokratiinstitutet Idea. Nu avslöjar tidningen Omvärlden att en stor del av den summan gått till skyhöga konsultarvoden och chefslöner.

Demokratiinstitutet Idea har sedan sjutton år sitt huvudkontor på ön Strömsborg inne i centrala Stockholm. Idea stöttas av 27 medlemsstater, men Sverige har alltid varit den största finansiären. Förra året bidrog utrikesdepartementet med 49 miljoner ur biståndsbudgeten, och Sverige betalar dessutom hyran för kontorsbyggnaden på Strömsborg: nära 6,5 miljoner årligen.

Nu avslöjar källor för tidningen Omvärlden, som ges ut av Sida, att Ideas chef har delat ut stora konsult­arvoden till tidigare medarbetare. Konsulterna får mellan 10.000 och 35000 kronor om dagen.


En konsult fick exempelvis ett uppdrag som varade i 144 dagar, utan upphandling. Efter det kunde han kvittera ut 1,6 miljoner kronor. En annan före detta anställd fick, utan upphandling, över en miljon kronor för att skriva en bok om bistånd och demokrati.


Uppgifterna om konsultkontrakten kommer från en grupp anställda på Idea som gemensamt har vänt sig till Omvärlden. De har begärt att få vara anonyma men har belagt sina påståenden med en omfattande mängd dokument, vilka även DN har tagit del av.

En annan anställd fick tidigare 497.000 kronor per år för att vara tillgänglig en dag i veckan. Sedan detta avslöjades av tidningen European Voice år 2001 blev han i stället konsult för Idea. Nyligen attesterade organisationen en av hans fakturor, på 142.000 kronor för tio dagars arbete.


Källorna som läckt dessa uppgifter till Omvärlden anser att pengarna medför ett sämre demokratiarbete och att många av uppdragen skulle kunna utföras av den anställda personalen. De tycker också att uppdragen åtminstone borde upphandlas i konkurrens. De kräver att en oberoende systemrevision av verksamheten utförs.

Men Joan Sawe, tillförordnad generalsekreterare för Idea, tillbaka­visar kritiken. Trots att organisationen normalt följer EU:s rutiner för upphandling kan Ideas general­sekreterare kringgå reglerna om han till exempel anser att en person har en unik kompetens eller om det är bråttom, säger hon till tidningen.

När ett samarbete med en konsult har fungerat bra finns det ingen anledning för oss att gå till någon annan eller att genomgå en upphandlingsprocess, säger Joan Sawe.

Någon systemrevision har aldrig genomförts, men en del utvärderingar har gjorts. I flera fall visar de på dålig styrning och otydliga resultat, som utvärderingen av Ideas insatser för politiska partier och den av stödet till arabvärlden. I den senare kritiseras även den omfattande användningen av konsulter.

Tomas Brundin är utrikesdepartementets representant i Idea. Enligt honom framförde Sverige 2008 ett krav på att en systemrevision skulle göras av Idea. Så blev det inte. Däremot gjordes en så kallad halvtidsöversyn 2009 av organisationens egen personal.

UD bedömer att denna halvtidsöversyn tillsammans med övriga mer verksamhetsinriktade utvärderingar var tillräckliga för att få till stånd nödvändiga förändringar och ökad effektivitet, säger Brundin till Omvärlden.


Resized Image

Resized Image

Posted on: 2012/6/19 18:09
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Bistånd går till konsulter
#2


See User information
Det är roligt när man ser att ens arbete ger resultat! (Jag har lappat lite vid deras entré ibland... Det måste givetvis ha fått några anstälda att kontakta omvrlden.)

Posted on: 2012/6/19 21:23
Sanningen skall göra oss fria!
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Bistånd går till konsulter
#3


See User information
I uländerna finns det hela stadsdelar i huvudstäderna där det bor vita "konsulter" som lever ett lyxliv för biståndspengarna de förslösar i samarbete med ministrarna i mottagarländerna. De lever ofta ett utsvävande liv de aldrig haft råd till hemma i Sverige.

Men det är inte första gången detta påtalats... kulturen har slagit rot rejält.

Posted on: 2012/6/19 22:15
"Använd skallen, Nollan! Om inte vi kan se dom, hur fan skall dom kunna se oss???" (Knasen, 1967)
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: Bistånd går till konsulter
#4


See User information
En hyra på 6,5 miljoner betalar mitt hus många gånger.
Wow

Posted on: 2012/6/20 1:09
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 
dvd-infobeställning banner längst ned.
Ikoner
Paypal
Stötta Vaken med en månatlig donation
Facebook
Gå även med i vår facebook-grupp och bli en av de över 15 000 som diskuterar där.
Login
Annonsorer och reklam
Annonser:


Annonsorer och reklam 2


Creeper MediaCreeper
Vilka är Online
42 user(s) are online (42 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...
Nya medlemmar
test_user
test_user
01/01/2020
brifrida 09/05/2019
Turbozz 08/15/2019
Fr4nzz0n 07/30/2019
Egenerfarenhett 05/19/2019
Bloggar o Länkar

I11time.dk
911 Truth i Danmark.
Se verkligheten
Dissekerar skildringar från massmedia.
Den dolda agendan
Nyheter på svenska.
Klarsikt
Mats Sederholm & Linda Bjuvgård.
Dominic Johansson
Hjälp Dominic att komma hem.
Mjölkpallen
Mjölkpallen är samlingsplatsen där bonnförnuftet tros ha sitt säte.
911truth.no
911 Truth i Norge.
Nyhetsspeilet.no
Nyheter på norska.
En bild säger mer ...
Citat från eliten som bilder.
Folkvet
Sanningen är dold bland lögnerna
Fred & Frihet
Geoengineering.se
Hur påverkar geoengineering dig?
Grundläggande frihetsbegrepp på svenska

RSS