vaken

Vakencorner
BottomBottom  Previous Topic Previous Topic  Next Topic Next Topic   Register To Post"Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#1


See User information
Hmmm nu börjar det skrivas på svd.se om sådant som om det stått på vaken.se blivit kallat för dårskap mm... tiderna ändras...

Quote:

Varför räcker det med en ovanligt lång bankomatkö för att få en bankdirektör att börja kallsvettas? Därför att den geniala uppfinning som vi brukar kalla för pengar bygger på ett tjusigt löfte som aldrig kan infrias. I två essäer från sin nya bok "Vad är pengar?" granskar SvD Näringslivs krönikör Andreas Cervenka grunderna för vårt skakiga finansiella system.

3 juni 2012 kl 12:36, uppdaterad: 3 juni 2012 kl 13:16

”Är det riktiga pengar eller bankpengar?” För en ekonomikrönikör som står och fingrar på en färsk vinstcheck för ett journalistpris är det en typ av invändning som snabbt kan få prinsesstårtan att fastna i halsen. Personen som undrade var visserligen bara två år när Lehman Brothers gick omkull. Ändå lyckas han sätta fingret på finansvärldens ömmaste punkt.

Det är nämligen skillnad på pengar och pengar.

Dels finns det den sort som tycks bli allt mer sällsynt: sedlar och mynt. Dessa ges ut av Riksbanken. Den som håller i en hundralapp kan vara rimligt säker på att den är värd just hundra kronor. Hotet mot kontantkramare består huvudsakligen i risken att bli rånad eller att skenande inflation snabbt urholkar köpkraften. Pengar på ett bankkonto? Det är en helt annan historia. En digital hundralapp kan om det går riktigt illa visa sig vara värd exakt noll kronor. För att förstå varför får vi backa tillbaka några hundra år till det moderna bankväsendets födelse.

De första bankirerna var guldsmeder som började förvara guld åt sina kunder. Dessa fick ett kvitto som kunde användas för att hämta ut guldet när det behövdes. Någon kom snart på att det var lättare att börja använda kvittona som betalningsmedel än att springa fram och tillbaka till smeden så fort det skulle shoppas. Smederna i sin tur insåg att de kunde skriva betydligt fler kvitton än vad som faktiskt täcktes av den mängd guld de hade i sin besittning. De hade nämligen observerat ett intressant fenomen: bara en bråkdel av alla kvittoinnehavare dök upp samtidigt för att få ut sitt guld.

Denna bedrägeridoftande modell är än idag grunden för all bankverksamhet. Så länge ingen ifrågasätter det fungerar systemet är det fantastiskt. Banker kan låna ut pengar i stor skala medan spararna slipper släpa runt på kontanter och (i bästa fall) få lite ränta.

Problemet är att allt i grunden bygger på ett tomt löfte. Det räcker med att tillräckligt många kunder samtidigt ställer den förbjudna frågan: ”Kan jag få mina pengar?” för att sänka vilken bank som helst. Ett till synes betryggande saldobesked är plötsligt lika mycket värt som sin vikt i sladdrigt papper.

Föga förvånande har bankkriser genom historien varit lika vanliga som förkylningar. 1933, efter ännu en förödande våg av finanskollapser, bestämdes det i USA att staten skulle träda in om en bank gick omkull och garantera att vanliga sparare fick tillbaka sina pengar, i alla fall upp till ett visst belopp. Denna insättningsgaranti gjorde att antalet bankkrascher minskade. I Sverige kan folk med mindre än en miljon på kontot sova ganska gott.

MER LÄSNING AV ANDREAS CERVENKA:

· Pengar ur intet är den nya kapprustningen.

· Ett gigantiskt fuskbygge som krackelerar.

Problemet för bankerna var att det statliga beskyddet innebar tuffa villkor som gjorde det svårare att tjäna pengar. Ett sätt att komma runt reglerna var så kallade penningmarknadsfonder, som upplevdes som lika säkra som ett bankkonto men gav en högre ränta. De blev snabbt populära, inte minst bland institutioner och företag med behov av att parkera stora summor kontanter.

Penningmarknadsfonder blev början till vad som kom att svälla till ett enormt och komplext finansiellt ekosystem utanför de reglerade bankerna. Dessa så kallade skuggbanker ökade i storlek till som mest svindlande 20 000 miljarder dollar i början av 2008, mer pengar än vad som då fanns i det traditionella banksystemet.

Gary Gorton, professor vid Yaleuniversitetet i USA, har beskrivit hur den finanskris som inleddes 2007 är väldigt lik det tidiga 1900-talets bankrusningar. Med skillnaden att det inte var hålögda människor i hatt och keps som köade utanför bankkontoren den här gången utan jättelika anonyma institutioner som desperat försökte rädda sina digitala pengar ur det kollapsande skuggbanksystemet. Det som utlöste kreditfrossan efter Lehman Brothers fall var inte det faktum att andra banker drabbades, utan att en av USA:s största penningmarknadsfonder tvingades ta en stor förlust. En hundralapp som hade upplevts i lika tryggt förvar som om den rullats in i en madrass var inte längre värd en hundralapp.

För att undvika en total härdsmälta tvingades den amerikanska staten via centralbanken Federal Reserve gå in och garantera även delar av skuggbankerna.

MER LÄSNING AV ANDREAS CERVENKA:

· Europas i särklass farligaste underskott.

· USA: Världens mest maxade kreditkort.

Några år senare är den grundläggande svagheten i systemet inte borta. Hösten 2011, när krisen vandrat hela vägen från banker till stater och tillbaka till bankerna igen blev läget åter akut. Flera banker i Europa hotades av massiva utflöden. Stora företag som Glaxo Smithkline och Vodafone finkammade varje dag sina konton hos banker i euroländerna för att inte låta för mycket pengar ligga kvar över natten. De kunde helt enkelt inte vara säkra på att pengarna fanns kvar nästa morgon.

Bara tack vare Europeiska centralbanken ECB:s nödlån på 1 000 miljarder euro uteblev bankpaniken. Men snarare än att börja låna ut till varandra igen valde många banker att sätta in pengarna på det enda idiotsäkra ställe som finns kvar: på ett konto hos ECB. För är det något en bankdirektör förstår så är det just skillnaden på pengar och pengar. Och så länge det är så lär kriserna fortsätta att avlösa varandra.

Texten är ett utdrag ur Andreas Cervenkas nya bok ”Vad är pengar?” (Natur & Kultur) som finns i handeln den 18 juni och som just nu går att köpa som e-bok för 19 kronor här. Ytterligare ett utdrag ur boken presenteras på nliv.se under måndagen.


Källa: http://www.svd.se/naringsliv/lognen-h ... ilar-pa-del-1_7247991.svd

Posted on: 2012/6/3 18:00
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#2


See User information
Quote:

NisseHult skrev:
Hmmm nu börjar det skrivas på svd.se om sådant som om det stått på vaken.se blivit kallat för dårskap mm... tiderna ändras...

/...


Haha, jo du.

Märkte det redan ifjol - mainstreamredaktörerna (borde stå -'propagandisterna') här i Finland började plötsligt skriva saker som bums renderat dej epitetet "galen konspirationsteoretiker" med dödssäker obeveklighet bara någon dag/timme tidigare.

Man undrar om den s.k. sista fasen har inletts.

"Bara NWO kan rädda oss från onda, onda NWO."

?Posted on: 2012/6/3 19:05
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#3


See User information
Soros är igång med sina profetior, som om han inte redan fått insidertips om exakt hur världsekonomin är tänkt att kraschlanda!!

”Tre månader - sedan är det kört för hela EU”
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ ... t-for-hela-eu_7250767.svd

"Enligt Soros läggs allt ansvaret för krissaneringen nu på de små utsatta länderna. I själva verket borde de stora i eurokärnan ta ett lika stort ansvar eftersom de i hög grad är ansvariga för de felaktiga beslut som lett fram till krisen. Soros förordar nu ett samordnat europeiskt system för insättningsgarantier, mer gemensam finansövervakning och att bankerna ska få direkt tillgång till den nya stödfonden."

Posted on: 2012/6/3 20:05
"They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."

/Benjamin Franklin
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#4


See User information
Quote:

TeBe skrev:
Soros är igång med sina profetior, som om han inte redan fått insidertips om exakt hur världsekonomin är tänkt att kraschlanda!!
Hehehe, kanske börjar bli ensamt på "Allt e ok och titta så bra det ser ut för framtiden" sidan nu... I en allt ökande skara "experter", kanske Soros nu inte kan stå ensam och se fånig ut...

Nog vet han exakt hur det ligger till, bara teatern som är motsägelsefull tills allt står redå för ersättningen och powergraben...

Vatican Calls for 'Central World Bank' to Be Set Up
http://www.cnbc.com/id/45013499

Många cantralbankschefer har redan förra året börjat hoppa av sina poster i förtid runt om i hela världen...

Tidningarna bara skriver om Grekland...


"The End Game: 2012 And 2013 Will Usher In The End" - The Scariest Presentation Ever?
http://www.zerohedge.com/news/big-res ... cariest-presentation-ever

Money flies out of Spain, regions pressured
http://www.reuters.com/article/2012/0 ... omy-idUSBRE84U08N20120531

Spain may speed up EU 'banking union'
http://euobserver.com/19/116451

Posted on: 2012/6/4 7:49

Edited by Avatar on 2012/6/4 8:05:04

FRI
Ej Kontrakterad av företagspolicy av stat, företag eller annan fiktion.

Jag ger er En nyckel, men det är Du som måste vrida om låset där det passar.

Bättring för alla!
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#5


See User information
Banker politiker patentverket.Där har du vad som bromsar utvecklingen i samhället.

Posted on: 2012/6/4 8:40
Resized Image
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#6


See User information

Ja du, det rullas på... NWO in the making...

http://www.reuters.com/article/2012/0 ... ion-idUSBRE85207J20120604Posted on: 2012/6/4 12:41

FRI
Ej Kontrakterad av företagspolicy av stat, företag eller annan fiktion.

Jag ger er En nyckel, men det är Du som måste vrida om låset där det passar.

Bättring för alla!
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#7


See User information
Jag har funderat på hur framtiden för dollarn kommer att gå. Som alla vet så kommer stora förändringar i dollarns värde att röra om hela världen. Vad jag alltid har trott är att dom enbart kommer att fortsätta att trycka mer och mer dollar så att produkter och naturresurser kommer gå upp i värde.

Men det finns också ett annat scenario att staten helt enkelt tillåter banker att gå i kk så att människor förlorar sina sparade pengar. Det skulle innebära att dollarn hamnar i deflation och tex guld och silver skulle minska i värde. Jag ser det som ett mindre troligt scenario men samtidigt blir man kritisk till sin framtidstro när mainstream media mer och mer börjar pratar om samma sak som alternativ media pratar om.

Började fundera på saken när jag lyssnade på denna.
Peter Schiff vs Robert Prechter - Inflation Deflation Debate
http://www.youtube.com/watch?v=TaN6p7idul8

Posted on: 2012/6/5 12:16
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#8


See User information
Vi kan välja att gå över till skuldfria pengar vilken dag vi vill om vi inför landskatt först.

Landskatt (Land value tax, skatt på economic rent för land) är nämligen ett måste för att suga upp inflationen på ett rättvist sätt. Och har vi det på plats så kan vi låta staten trycka hur mycket pengar de vill utan att det skapas inflation.

http://www.huffingtonpost.com/scott-b ... ution-to-t_b_1563007.html

Posted on: 2012/6/5 13:59
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#9


See User information
Quote:
Vi kan välja att gå över till skuldfria pengar vilken dag vi vill om vi inför landskatt först. Landskatt (Land value tax, skatt på economic rent för land) är nämligen ett måste för att suga upp inflationen på ett rättvist sätt. Och har vi det på plats så kan vi låta staten trycka hur mycket pengar de vill utan att det skapas inflation.

Jag tycker landskatt låter lika korkat som fastighetsskatt. Hur vättigt är det att en stat ska kunna ta pengar från något som nödvändigtvis inte genererar pengar för en person. Om du har mark och du får in pengar på den som sedan beskattas så kan jag förstå det hela. Men att ett våldsmonopol ska kunna ta pengar på grund av att du äger vissa saker är för mig rena maffia metoder. När jag tänker efter så är det väll redan skatt på att äga mark. Inte helt säker dock.

Posted on: 2012/6/5 16:04
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#10


See User information
Det är skatt på "economic rent" för land, jordräntan. Jordränta uppstår genom inkomster som marken ger ägaren. Det är en skatt på inkomster du får utan att arbeta. Det är inte en skatt på en egendom. Rekommenderar dig att sätta dig in i ämnet.

http://youtu.be/itO7OoKtNUc


Här är en snabbkurs som förklarar det från början.
http://www.henrygeorge.org/mannahatta/

Land är ingenting som någon har byggt genom arbete, det är en juridisk skapelse. Det är inte som annan egendom.

Landvärdet uppstår ur möjligheten att tjäna pengar på landytan. Om det inte går att tjäna pengar på sitt ägande av land så har landytan bara ett värde som uppstår ur mänsklig uppskattning, Tanken "Här vill jag bo, jag betalar vad som helst för att få bo här.". Möjligheten till den senare uppstår ur inkomstskillnader, rika har råd att bo och betala mer för utsikten än låginkomsttagare, men för nöjet skapar de välfärd för alla (inklusive sig själv) i samhället. Jag brukar därför se det som att alla markägare betalar för sitt privilegium att monopolisera fin natur eller eftertraktad placering inne i städer som skulle kunna användas mycket bättre.

Det mesta landvärdet uppstår ur möjligheten att tjäna pengar. Det finns alltså ett oanvänt penningflöde kopplat till marken som skapar landvärdet. Inne i städer är detta lätt att se, fler förbipasserande kunder ger mer affärer. Möjligheten att få en högre vinst än motsvarande landyta i en ödslig öken. Och det är detta som kallas economic rent, existensen av profitmöjlighet över en normal nivå. Det är detta som skapar landvärdet från första början. Är värt att läsa om "economic rent" som kan vara en av de mest intressanta ekonomiska begreppen i världen.

Det finns alltså alltid något penningflöde att beskatta. Om det inte finns profitmöjlighet så sjunker värdet på marken ner till priset som något sätter på sin uppskattning för platsen.

Det är alltså ingen som bestraffas, man betalar för att man monopoliserar. Se det som en prenumeration för att få rätten att neka andra människor möjligheten att använda marken.

Posted on: 2012/6/6 0:14
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#11


See User information
Frekvensband i EM-spektrumet och patent är exempel på andra monopol där economic rent borde beskattas...

http://naturalsociety.com/5-million-f ... e-monsanto-for-7-billion/

Monopolet på livsnödvändiga fröer ger en stabil årlig vinst eftersom monopolet tillåter ägaren att utpressa folket. Det är lika fel som att rika adeln i Sverige äger en landyta lika stor som Gotland. Och vi har inte en stor adel vill jag tillägga.

Posted on: 2012/6/6 0:48
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#12


See User information
Lika bra att jag länkar lite till, det är ett såpass viktigt ämne att lära sig.

http://youtu.be/o_R50lcoBFk


Och en svensk fb-grupp som är en del av en global folkrörelse där FN, OECD och ekonomer från alla ekonomiska skolor försöker upplysa om landskatt som den minst skadliga skatteformen för arbetarklassen (och därmed ekonomin)


Finns massor med länkar om det i denna grupp
https://www.facebook.com/pages/Naturresursdelning/148580851860136

Posted on: 2012/6/6 16:41
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#13


See User information
Det är ganska intressant. Jordbruksmark beskattas faktiskt inte alls. Så den jordbruksmark som finns används väldigt ineffektivt. Den slösas exempelvis bort genom att bli förorter och annat. Vi får en utglesning som använder den finaste jorden till att bära asfalt.

Därför borde vi faktiskt beskatta mark. För jordbrukets skull och naturens skull.

http://ekonomistas.se/2008/04/24/det-r-mannan-som-ska-beskattas/

Om det är någon som vill få en fråga besvarad så svarar jag gärna. För det här är viktigt, det kommer vara vår väg ur den ekonomiska krisen.
Posted on: 2012/11/10 19:31
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#14


See User information
Quote:

pingubenji skrev:

Om det är någon som vill få en fråga besvarad så svarar jag gärna. För det här är viktigt, det kommer vara vår väg ur den ekonomiska krisen.Varför skulle en sjölag beröra land? Historiskt är all skattlag, direkt kopplat till handel till sjöss.

Posted on: 2012/11/10 21:16

FRI
Ej Kontrakterad av företagspolicy av stat, företag eller annan fiktion.

Jag ger er En nyckel, men det är Du som måste vrida om låset där det passar.

Bättring för alla!
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#15


See User information
Förstår inte din fråga. Begreppet land inkluderar ju sjön...

http://en.wikipedia.org/wiki/Land_%28economics%29

Posted on: 2012/11/12 0:04
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 


Re: "Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” - Andreas Cervenca - svd.se
#16


See User information
Hur ska man kunna undvika inflation när pengar trycks och peningmängden ökat genom att införa en skatt?Posted on: 2012/12/19 16:38
Ju mer man vet, Ju mer vet man att man inte vet och den som tror han/hon vet allt, vet egentligen ingenting.
 Top  Twitter  Facebook  Google Plus  Linkedin  Del.icio.us  Digg  Reddit  Mr. Wong 
dvd-infobeställning banner längst ned.
Ikoner
Paypal
Stötta Vaken med en månatlig donation
Facebook
Gå även med i vår facebook-grupp och bli en av de över 15 000 som diskuterar där.
Login
Annonsorer och reklam
Annonser:


Annonsorer och reklam 2


Creeper MediaCreeper
Vilka är Online
23 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 23

more...
Nya medlemmar
test_user
test_user
01/01/2020
brifrida 09/05/2019
Turbozz 08/15/2019
Fr4nzz0n 07/30/2019
Egenerfarenhett 05/19/2019
Bloggar o Länkar

I11time.dk
911 Truth i Danmark.
Se verkligheten
Dissekerar skildringar från massmedia.
Den dolda agendan
Nyheter på svenska.
Klarsikt
Mats Sederholm & Linda Bjuvgård.
Dominic Johansson
Hjälp Dominic att komma hem.
Mjölkpallen
Mjölkpallen är samlingsplatsen där bonnförnuftet tros ha sitt säte.
911truth.no
911 Truth i Norge.
Nyhetsspeilet.no
Nyheter på norska.
En bild säger mer ...
Citat från eliten som bilder.
Folkvet
Sanningen är dold bland lögnerna
Fred & Frihet
Geoengineering.se
Hur påverkar geoengineering dig?
Grundläggande frihetsbegrepp på svenska

RSS