I årtionden har potatis demoniserats som en kolhydratrik kostbov, anklagad för att orsaka viktökning och blodsockertoppar. Men ny forskning tyder på att den verkliga boven inte är den blygsamma potatisen i sig – utan hur den tillagas.

En banbrytande studie från Harvard University visar att konsumtion av pommes frites bara tre gånger i veckan kan öka risken för typ 2-diabetes (T2D) med hela 20 procent. Samtidigt visar bakad, kokt eller mosad potatis ingen sådan fara. Resultaten utmanar långvariga antaganden om näring och tvingar amerikaner att omvärdera vad de egentligen har på tallriken.

Under 30 års tid följde Harvard-forskare kosten hos mer än 205 000 vuxna i USA och analyserade hur olika tillagningsmetoder av potatis påverkade långsiktig hälsa. Resultaten var slående: Varje tre portioner pommes frites per vecka ökade diabetesrisken med 20 procent, medan icke-friterad potatis inte hade någon signifikant effekt.

Studien, som publicerades den 6:e augusti i The BMJ, bekräftar att alla potatisar inte är likadana. Djupfritering förvandlar dem från en enkel stärkelsekälla till en metabolisk tidsinställd bomb.

Vetenskapen är tydlig – pommes frites är inte bara potatis, de är en kemisk och kalorimässig katastrof. Djupfritering vid höga temperaturer producerar akrylamid, en giftig förening som är kopplad till inflammation och insulinresistens.

Djupfritering tar också bort resistent stärkelse och ersätter den med transfetter och överflödigt fett, vilket ytterligare stör blodsockerkontrollen. Dietisten Melissa Mitri, som inte deltog i studien, påpekar att pommes frites är ”mycket mer kaloririka än bakad eller mosad potatis.”

Glykemiskt index-faktorn: Varför pommes frites är det verkliga problemet
Potatis har naturligt ett högt glykemiskt index (GI), vilket innebär att de kan orsaka snabba blodsockertoppar. Men tillagningssättet spelar roll: kokt eller mosad potatis bryts ner snabbt och höjer glukosnivåerna fort.

Överraskande nog har pommes frites – trots sitt fettinnehåll – ett något lägre GI tack vare det krispiga yttre lagret som saktar ner matsmältningen. Men bytet är inte värt det. De skadliga föreningarna och de tomma kalorierna väger långt tyngre än någon liten metabolisk fördel.

Kanske den mest oroande upptäckten? Skadorna tar årtionden att visa sig. Studien fann att potatiskonsumtion 12 till 20 år innan en diabetesdiagnos hade den starkaste kopplingen till risk. Typ 2-diabetes utvecklas inte över en natt – det är en långsam förbränning av insulinresistens som drivs av år av dåliga matvanor.

Studien justerade för genetik, motion och allmän kost – ändå var kopplingen mellan pommes frites och diabetes starkast i två grupper: personer med högre BMI och vita deltagare. Övervikt förvärrar insulinresistensen, vilket innebär att de som redan kämpar med fetma löper ännu större risk vid frekvent pommes frites-konsumtion. Än värre var att pommes frites-älskare tenderade att äta mer rött kött, sockrade drycker och processad mat – vilket ytterligare ökade risken.

Den goda nyheten? Små förändringar gör stor skillnad. Att ersätta pommes frites med fullkorn (som matvete eller fullkornspasta) minskade diabetesrisken med 19 procent.

Till och med att byta bakad potatis mot fullkorn minskade risken med fyra procent. Det enda dåliga bytet var vitt ris, som ökade risken med tre procent på grund av sitt fiberinnehåll och snabba nedbrytning.

Denna studie handlar inte om att förbjuda pommes frites; den handlar om att göra medvetna val. I en tid då livsmedelsindustrin driver på konsumtionen av processad skräpmat måste individen ta ansvar för sin egen hälsa. Potatis är inte ”onda”, men att dränka dem i olja och salt är ett recept för katastrof.

naturalnews.com, Pommes frites vs. bakad potatis: Ny studie visar att den ena ökar diabetesrisken med 20 procent

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här